avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces greu sau nu am stiut cum sa prezentam cauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces greu sau nu am stiut cum sa prezentam cauza

Buna ziua !
Vreau sa va cer o parere asupra unui proces care dureaza de mai bine de 8 ani .
Incerc sa fiu cat mai clara in prezentare si sper sa aveti amabilitatea , rabdarea si priceperea sa imi raspundeti , in masura pe care o gasiti dvs potrivita .
Socrii mei au cumparat in anul 1971 un teren . Acest teren , nu a fost cumparat la notar , ci au facut " acte de mana " adica : actul de vanzare in care se mentioneaza cine vinde POPESCU - , cine cumpara - SOCRII MEI , ce vinde- TEREN , si la ce pret se vinde ....si au facut chitanta tot " de mana " din care reiese ca terenul a fost platit.
Vanzatorul din tranzactia mai sus mentionata ,Popescu - vinde socrilor mei in 1971 terenul pe care si el l-a cumparat la randul lui , in 1956 , tot cu " acte de mana " de la primii proprietari ai terenului - adica de la doi frati Buzoianu Ion si Buzoianu Marin ( mostenitori ai acestui teren ).
Astfel ,noi avem in prezent urmatoarele acte:
primul act de vanzare ale celor doi frati- fiecare frate vinde separat partea lui de teren catre Popescu.
Popescu , dupa ce a platit/cumparat terenul fratilor , nu face nimic in sensul ca sa isi inscrie terenul pe nume ,( sau ce putea sa faca la acea vreme ca sa apara el proprietar pe teren ) si dupa cativa ani , in baza hartiilor de vanzare /cumparare dintre el si fratii Buzoianu , vinde socrilor mei terenul .
Pe acest teren , socrii mei au ridicat apoi o casa , tot prin anii '70 pentru care nu au solicitat si deci nu au autorizatie de constructie .
Cert este ca folosesc acea casa de peste 30 de ani , au terenul bine delimitat /ingradit fata de proprietatile celorlalti vecini . Platesc utilitati si impozite pe aceasta casa/teren . !!!! Pe chitanta din care reiese plata impozitului ,de la inceput si pana in present , apare ca si platitor atat socrii mei cat si unul din frati , Buzoianu Ion ( primii proprietari ai terenului ).
In anul 2006 , socrii mei au inceput un proces , prin care solicitau instantei sa recunoasca toate aceste documente " de mana " si sa permita astfel socrilor mei sa-si intabuleze casa pe nume , sa fie in regula cu tot ce tine de actele de proprietate pentru teren/casa.
Dupa un proces pierdut , trimis apoi spre rejudecare , dupa 2 expertize topografice , dupa 'N' anunturi la mica publicitate suntem din nou intr-o faza de "contestatie " ( care dna avocat spune ca este o cale de atac si , de aceea nu putem sa mai aducem la dosar acte noi - care sa ne ajute in proces ) .
Ni s-a respins solicitarea pe motiv ca :
1. Buzoianu Ion , a vandut si partea fratelui - si nu avea dreptul.
2. In acte , nu se face mentiunea ca se va perfection tranzactia pana la o anumita data .
3. Chiar daca cumparatorul - socrii mei - si-au indeplinit sarcina , chiar daca topograful a indentificat suprafata si a intocmit expertiza , si pentru ca nu exista autorizatie de constructie ....instanta respinge toate solicitarile noastre.

Intrebarile mele , daca ati avut rabdare si ati ajuns pana aici sunt :
Mai trebuie platita taxa de timbre inca o data ?
Nu este nicio lege care sa mentioneze ca daca ai locuit ( sunt si martori care sa confirme) atatia ani -peste 30 de ani ai dreptul la acea proprietate ?
Avocata , NU A VRUT sa prezinte instantei si actul prin care vindea si al doilea frate Buzoianu Marin lui Popescu . A motivat , ca noi -socrii mei - nu cerem oricum , suprafata care ar apartine fratelui Buzoianu Marin , si prin urmare doar am fi creat confuzie . Dar , acum in Solutia data de instanta eu asa am inteles ca judecatoarea nu considera justa corecta tranzactia , intrucat Buzoianu Ion a vandut si partea care nu era a lui.
Ma gandesc , ca sunt sanse sa pierd un proces si poate ca actul care ar ajuta sta in sertar la avocata. Aceasta mi-a spus ca acum , fiind cale de atac sub nicio forma nu il putem depune la dosar.
Onorariu trebuie platit , timbru din nou platit , si noi nu stim daca mai are sens dupa doua instante sa mergem mai departe. Am inteles ca aceasta etapa nu este ultima , mai este apoi Curtea de Apel si gata.
Ce parere aveti ? Timpul este impotriva noastra , trebuie sa ne decidem repede , ca si avocata trebuie sa stie daca mai continuam sau nu ......Adica cred ca s-a referit la munca ei , daca mai compune recursul sau ..nu.
Va multumesc si ma rog foarte tare pentru un raspuns /un sfat .

Cel mai recent răspuns: Klara77 , utilizator 11:50, 23 Ianuarie 2015
In general dosarele de uzucapiune sunt dificile. Este important de stiut cine a fost primul proprietar care a posedat cu acte in regula.
Ceea ce sustineti dumneavoastra cu proprietatea care se dobandeste dupa 30 de ani este just si ar trebui sa se aplice fara acest act de proprietate primordial.
Daca sustineti ca aveti acte care dovedesc contrariul a ce s-a stabilit la fond, mergeti mai departe.
In recurs se pot aduce inscrisuri noi.
Poate gasiti un avocat care sa se uite pe dosar. O alta opinie nu strica niciodata.
Multumesc frumos pentru raspuns . As indrazni sa intreb ,ca urmare a raspunsului dvs , :
1. Daca spuneti si dvs ( cum am stiut si eu ) ca dupa 30 de ani de folosinta neintrerupta , nerevendicata de nimeni , de ce totusi instanta nu tine cont de asta ? Desigur , este o intrebare poate fara raspuns , dar de ce le place unora sa faca din simplu -complicat , din clar - intortocheat si tot asa... ?! Imi puteti spune exact care este legea in acest sens ( vreau sa o citesc si eu )
2. In cazul in care se peirde procesul , este posibil ca socrii mei sa fie nevoiti sa plece de pe acea proprietate ? Practic este casa fara acte in regula , fara proprietar si un teren cu o situatie neclara asupra vanzarilor lui. Socrii mei sunt oameni in varsta , cu posibilitati foarte limitate si doar gandul asta cred ca i-a si imbolnavit (diabet). Sunt foarte stresati , nu inteleg o iota din ce le explica avocata , si tocmai de aceea am intervenit si eu si incerc sa-i linistesc .
Inteleg ca procesele cu uzucapiune sunt grele , dar cand sunt acte , cand nimeni nu a revendicat peste socrii mei vreo pretentie , cand sunt martori care pot afirma ca s-a locuit acolo de peste 30 de ani , cand sunt toate aceste aspecte ....de ce totusi instanta respinge cererea ? Motivand ce am spus in prima postare . Nu pot sa nu ma intreb ...Am vrut sa intram in legalitate cu tot ce tine de acte pentru aceste bunuri , si se pare ca am pierdut bani pentru taxe/ onorarii si expertize si ce e mai important santatea si speranta ca se poate indrepta o neglijenta de acum 30 de ani .
1. Ce ati solicitat in dosar?
2. In ce cale de atac va aflati, concret, cum se cheama ea?
3. Depuneti actul in dosar.
Buna ziua , si imi cer scuze pentru absenta si lipsa raspunsului ...
Noi , am pierdut la judecatorie , si acum facem apel ( la tribunal ) , si din cate am inteles , daca nici aici nu avem castig de cauza mai este o posibilitate la Curtea de apel.
Imi cer scuze , nu am facut suficiente precizari care sigur erau importante. In acest proces ne judecam si cu statul , care ( prin constructia unor blocuri ) a luat practic din suprafata de gradina . Pentru ca sa fie un proces simplu , usor , noi am fost de acord sa nu cerem despagubire pentru partea de teren luata , insa pentru ca , dupa anul 1983 , prin nu stiu ce ordonante s-au luat abuziv terenurile abandonate , tot asa s-a intamplat si cu TOATA suprafata terenului nostru. Deci practic , statul este proprietar pe tot acest teren , desi casa de locuit a fost construita in anul 1972-1974 ,nu a fost un teren abandonat , ba chiar a fost imprejmuit , s-a locuit permanent acolo ( sunt martori vecini , in acest sens ) si totusi statul si-a trecut in proprietate intreaga suprafata de teren , adica si cea cu blocurile dar si cea pe care este casa socrilor mei . ( cand putea practic sa faca o parcelare , si doar ce era construit cu blocuri sa isi treaca in proprietate )
Despre asta este vorba .
Ni s-a respins actiunea pe toate solicitarile : am cerut sa constate instanta ca sunt acte care sa dovedeasca vanzare ( si prima si cea de-a doua ) - in ambele situatii si mai ales in a doua cand cumparatori sunt socrii mei , deci in ambele contracte de vanzare se specifica clar CE se vinde , CINE vinde , CINE cumpara , se indica zona si vecinii terenului care urma sa fie vandut ( se incadreaza in zona , ulterior in ultimul act de vanzare apare si adresa la care se afla terenul - adresa valabila si azi ) deci , cred ca , chiar daca actele s-au facut in anii '50 - primul si apoi in anii '70 - sunt destul de complexe la cat se putea pretinde unor oameni simpli la acele vremuri. Actele s-au semnat in prezenta martorilor , s-au indicat nr de CF....si noi nu revendicam decat o suprafata care practic in acest moment este imprejmuita , are vecini pe toate laturile , nu a pretins nimeni nimic vis-à-vis de acest teren sau de limitele lui ....suprafata cumparata din acte de catre socrii mei este de 1200 mp , iar in acest moment mai avem cca 600 mp . Vrem sa obtinem raspuns favorabil pentru acesti 600 mp . Deci , nu cerem mai mult decat avem in realitate si decat folosim practic . Pierderea celorlalti mp , este vina socrilor mei care nu au facut la timp ce trebuia facut . Si totusi , se pare ca nici asa nu este bine.
Va intreb acum , un proces de uzucapiune , nu era mai simplu ?
Noi , am mers pe alta varianta , am solicitat instantei ca sa recunoasca si sa autentifice fiecare act de vanzare , si apoi ca urmare a acestei actiuni sa putem sa ajungem in legalitate .
Pe motiv , ca nu avem autorizatie de constructie , nu se identifica/ nu se fac mentiuni SUFICIENTE in acte ref la ce se vinde ( afirmatie falsa ) , pe motiv ca un frate vinde si partea celuilalt ( adica in loc sa vanda 600 mp vinde 1200 mp - dar noi nu solicitam decat partea fratelui care ne-a vandut -cei 600 mp ) , pe motiv ca nu am dovedit ca statul ar fi luat abuziv intreaga suprafata de teren , ptr toate acestea ni se respinge cererea .
Eu multumesc foarte frumos pentru eventuale raspunsuri , si va cer scuze daca am fost mai incurcata in exprimare .
Numai bine !
klara

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa proprietate personala curtea si gradina proprietatea statului gabitzu_l gabitzu_l Socrii mei locuiesc la tara. Au cumparat casa cu legea 112 in 1996 si au achitat-o integral in anul 2000. Prin proces cu primaria comunei le-au fost atribuiti ... (vezi toată discuția)
Cum procedez? Andrei Dina Andrei Dina Prezentare caz : 1. Act de donatie, eliberat de Perceptie Buftea Ilfov si autentificat de Judecatoria Buftea (in copie) – bunicul meu Anghel Savu ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare..cadastru auraspacuras auraspacuras Buna,solicit ajutorul DV.poate gasesc aici un raspuns : parintii mei au hotarat sa-mi vanda casa cu teren mie ,ei fiind divortati legal ( partajul nu a fost ... (vezi toată discuția)