Un tată, cadru militar, îşi ia concediu pentru creşterea copilului până la 2 ani.
După o lună, părăseşte ţara şi se angajează legal în străinătate. În ţară, primeşte îndemnizaţia de creştere a copilului în tot acest timp. Nu contribuie la creşterea copilului, nici fizic, nici material.
Este infracţiune această faptă?
Dacă DA, atunci unde se încadrează şi în cât timp se prescrie fapta?
Mulţumesc.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...
Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
(2) Comunicarea prevazuta la alin. (1) se transmite de catre primarie agentiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.
Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...
2. Asadar poate fi sanctionat conform celor de mai sus si va plati si indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) incasata necuvenit.
Revenire din cic
andyutza
M-am mutat din tara si am obtinut un loc de munca. Am anuntat angajatorul din Romania si am semnat demisia, trimitand actele prin posta. Va rog sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)