avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz de pensionere desi indeplineste conditiile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz de pensionere desi indeplineste conditiile

Ce se intampla cand se constata ca, angajatul a depasit conditiile de pensionare pentru limita de varsta si nu doreste sa se pensioneze?

Cum va proceda in astfel de situatie angajatorul?Ii inceteaza de drept CIM-ul la data la care a constatat ca indeplineste conditiile de pensionare?
Dupa instiintarea salariatului si dupa informarea sindicatului de situatie se poate opera incetarea?


S
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:41, 22 Ianuarie 2015
Pana la intrarea in vigoare a Legii nr.12/2015 , avem :
art.56 C.mun.

(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
....
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

In speta, se emite decizia prin care se constata incetarea de drept a c.i.m. , care apoi se comunica direct salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensionare personal contractual assy64 assy64 Buna ziua, Am o salariata care indeplineste conditiile de pensionare la limita de varsta incepand cu data de 1 iulie , aceasta refuza sa se pensioneze care ... (vezi toată discuția)
Am dreptul sa profesez imediat dupa depunerea dosarului de pensionare, fara sa inceteze contractele cu angajatorii ? adriana2608 adriana2608 Buna ziua, in iunie 2014, trebuie sa-mi depun dosarul de pensionare la limita de varsta si as vrea sa stiu daca trebuie sa imi incetez contractele de munca cu ... (vezi toată discuția)