avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Eliberare documente de la fost angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Eliberare documente de la fost angajator

Buna ziua.As vrea sa stiu daca exista o perioada maxima, cf legii in care o firma este obligata sa elibereze o adeverinta unui fost angajat?
Mama a lucrat 30 ani la o firma.Acum ea este pensionata pe caz de boala si anul acesta ar trebui sa iasa la pensie la varsta.A fost la vechea firma unde a lucrat sa ceara o adeverinta cu orele suplimentare lucrate in cei 30 de ani ca sa o depuna la Casa de pensii pentru recalcularea pensiei si i s-a raspuns ca aceasta avederinta o va primi in 1-2 ani .Este normal?Unde putem face plangere in caz ca exista o perioada legala in care ar trebui eliberata aceasta adeverinta?

Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
CrinaDd, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:08, 25 Ianuarie 2015
Trebuie sa ii dea un raspuns in 30 de zile. Puteti face actiune in instanta prin care sa obligati firma sa elibereze adeverinta.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare adeverinta acordare spor de noapte toteuhori toteuhori buna . mama mea a trecut de la pensie de boala la pensie normala. in timpul cat a lucrat a lucrat si de noapte . pentru a beneficia de aceste spori banuiesc ... (vezi toată discuția)
Care este termenul? larafabian larafabian Am solicitat scris ca angajatorul sa-mi elibereze decizia de incetare a cim si adeverinta din care sa reiese perioada lucrata...vreau sa stiu daca termenul ... (vezi toată discuția)
Care sunt documentele pe care un angajator are obligatia sa le emita la incetarea contractului individual de munca?. mihai1667 mihai1667 Am plecat din firma la care lucram cu art 55 litera b,prin acordul partilor.. Departamentul Resurse Umane mi-a oferit doar 2 documente:decizia de incetare ... (vezi toată discuția)