avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima Aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima Aparare

Buna ziua.. Este prima oara cand recurg la aceasta metoda pentru informatii si sper sa pot fi ajutat cu niste raspunsuri. Pe 29 decembrie seara, am iesit in oras cu cativa prieteni intr-un fel de club/pub. Dupa o perioada eu cu prietena mea si cu un amic, am dat o tura pana in partea cealalta a localului. Ajunsi acolo am vrut sa ne intoarcem la masa noastra, moment in care un tip a trecut pe langa noi si din cauza inghesuielii probabil nu avea loc sa treaca, asa ca m-a inpins destul de puternic. In momentul urmator m-am intors si i-am dat un bobarnac peste ceafa ( poate pare amuzant, dar si mie mi s-a parut la momentul respectiv ), dupa care mi-am continuat drumul prin multime aprox. vreo 30-40 de metrii catre masa noastra. Ajuns acolo, in momentul cand m-am oprit am fost tras de cap iar cand m-am intors, acelasi individ din partea cealalta de local se afla langa mine si intre prietenii mei cautand scandal. Acesta a dat sa vina brusc catre mine ca si cum ar vrea sa ma loveasca; iar eu m-am speriat din instinct i-am dat un pumn in gura, el fiind beat a cazut iar eu in secunda urmatoare m-am asezat la masa. Dupa cateva secunde s-a ridicat si a inceput sa vina iar catre mine avand o privire nebuna.. Eu din nou m-am ridicat de la masa, iar cand a ajuns in fata mea, a dat iar sa ma loveasca si l-am lovit din nou, dupa care m-am pus iar jos la masa... mai departe au intervenit bodyguarzii si eu cu prietenii mei am plecat deoarece am vrut sa ne simtim bine, nu sa continuam scandalul.. Azi aflu ca acest individ m-a chemat in instanta si ca a depus plangere.. Am aflat ulterior ca are in jur de 26-30 de ani si este doctor. Banuiesc ca are si un certificat medico-legal dar nu stiu cate zile de ingrijire si-ar fi putut insusi ( el s-au vreun coleg/prieten tot doctor ) dupa asa un conflict. Oare ma pot incadra la legitima aparare? E prima oara cand patesc asa ceva si nu stiu la ce sa ma astept asa ca orice informatie e bine venita si va multumesc!
Daca a depus plagerea s-a intocmit dosar penal, urmarirea penala incepe ”in rem”( pe fapta) si ulterior cand din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că ati săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare si faţă de dvs, moment in care dobânditi calitatea de suspect.
Este destul de greu de spus ce va iesi la proces referitor la legitima aparare intrucat depinde si de probatoriu si probatoriile in astfel de cazuri sunt destul de aiurea.
Este foarte greu de stabilit...

Instanta o va face in functie de probe si de toate declaratiile date.

Nu sunteti fara de sanse dar nici mari sanse nu se poate afirma ca ati avea avand in vedere cum va fi probabil probatoriul si ce ar putea sa inteleaga instanta...
Adevarul ca in Romania treaba cu legitima aparare e un fel de "frumoasa adormita si colega ei fata Morgana". Notiunea de legitima aparare exista dar nu e prea e luata in calcul daca o invoci. De parca in momentele cand iti este amenintata integritatea corporala poti sa analizezi forta atacului advers si sa-ti calibrezi si tu raspunsul pe masura.
komkao a scris:

Adevarul ca in Romania treaba cu legitima aparare e un fel de "frumoasa adormita si colega ei fata Morgana". Notiunea de legitima aparare exista dar nu e prea e luata in calcul daca o invoci. De parca in momentele cand iti este amenintata integritatea corporala poti sa analizezi forta atacului advers si sa-ti calibrezi si tu raspunsul pe masura.

Adevărul e că poate ar trebui să citiți puțină jurisprudență referitoare la legitima apărare de la noi și de la alții.. :)

Cu privire la speță, e greu de spus dacă e sau nu legitimă apărare. Totuși, nu trebuie să mergeți pe ideea că un medic ortoped e „coleg” cu un medic legist care eliberază certificatul medico-legal.
Pe de altă parte, din ceea ce spuneți, D-vostră i-ați dat un „bobârnac”, apoi el va îmbrâncit... etc.

Deci cel mai bine, e să vă înțelegeți, deoarece pentru o asemenea cauză nu cred că se va ajunge la un proces, dar cu toate acestea vă veți consuma o mare cantitate de resurse (timp, nervi, bani) dacă insistați în a vă demonstra „dreptatea”.
Si eu cred ca este fata Morgana legi tima aparare...in Romania...
in astfel de situatii...

In SUA chiar se respecta dreptul la aparare legitima a omului dar in Romania...e alta treaba...

In Romania rar exista prezumtia de nevinovatie in astfel de cazuri.
Problema se pune sa dovedeasca cel care o invoca de fapt...

In cazul acesta e foarte greu de stabilit dar in SUA ar fi legitima aparare.
In Romania...greubde tot...

Alte discuții în legătură

Legitima aparare sau nu? ovidiu_6751 ovidiu_6751 Buna ziua. Am si eu o mare problema si nu stiu cum o pot rezolva. in seara de 25.05 2011 in timp ce imi duceam niste prieteni acasa cu masina personala, o ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - comentarii Laurentiu Ion Laurentiu Ion Chestiune legitimei aparari In codul actual art.44 al.2 ind.1 este stipulat clar ca: \\\"Se prezuma ca este în legitima aparare, si acela care savârseste ... (vezi toată discuția)
Legea autoapararii exista? kuky666 kuky666 Buna Ziua, saptamana trecuta am fost agresat intr-un bar de catre o persoana, m-am aparat l-am lovit si pe urma m-am dus acasa linistit, dupa doua zile am ... (vezi toată discuția)