1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
2. Din Codul muncii:
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
...
Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
...
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
3. - Asadar angajatorul avea obligatia sa va inceteze contractul individual de munca in baza prevederilor legale de mai sus.
- In toate cazurile de mai sus puteti beneficia de indemnizatie de somaj, deci exista acopeire legala.
- Cei de la ITM trebuia sa va spuna de aceste prevederi legale.
4. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in cel mai scut timp (chiar daca sunteti in concediu crestere copil).
5. Va inregistrati la Agentia de Somaj si dupa terminarea concediului pentru cresterea copilului va prezentati la Agentia de Somaj pentru a vi se emite decizia de aprobare a indemnizatiei de somaj.
6. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:
a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala (de la medical de familie) din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).
i. Deciziile AJPIS de aprobare a indemnizatiei pentru cele doua concedii crestere copil.
7. Daca aveti probleme cu angajatorul apelati la ITM sa va ajute.
Daca angajatorul a fost radiat , ITM-ul nu prea are cum sa va ajute in astfel de situatii , obligatiile cad in sarcina lichidatorului societatii respective.
ITM-ul nu poate opera modificari in REVISAL , astfel incat acel c.i.m. sa apara incetat.
Am luat legatura si cu angajatorul si cu lichidatorul. Ambii mi-au spus ca nu imi pot emite adeverinte(cele de care am nevoie la Agentia de somaj , pt ca firma nu mai exista ca persoana juridica si lichidatorul mi-a zis ca nu are dreptul acesta de a elibera adeverinta o data ce procesul de lichidare e deja incheiat din august 2014.
ITM mi-a raspuns ca nu are cum soma societatea in sensul asta , pentru ca.. nu mai exista..
La Agentia de Somaj , dupa ce am tot insistat, mi-au zis sa ma duc la Registrul comertului si sa obtin de acolo un certificat de radiere al societatii angajatoare si cu acela sa vedem ce pot face, maine am un raspuns de la dep lor juridic.
Intrebare: Cine are totusi obligatia de a emite decizia de incetare a contractului meu de munca?
multumesc pentru raspunsuri.