avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asociat SRL-D
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asociat SRL-D

Buna ziua. Sunt in concediu de crestere copil si vreau sa deschid un SRLD in care voi fi unic asociat. Pierd indemnizatia de crestere copil daca apar ca asociat la o firma? Am inteles ca se pierde din cauza dividendelor primite la sfarsitul anului. Ar trebui sa ma intorc la serviciu sau raman in concediu dar fara sa primesc indemnizatie? Am sunat la diverse firme de consultanta si imi dau fiecare alt raspuns sau spun ca nu stiu...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:07, 23 Ianuarie 2015
1. - Pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) puteti sa fiti asociat la o firma.
- Dividendele nu sunt asimilate veniturilor din salarii (conf. Codului fiscal), dunt venituri din investitii.

2. Nu mai incercati pe la diferite firme de consultanta, Forumul Avocatnet.ro va ofera raspunsuri la toate intrebarile dvs.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.
Am vorbit cu cineva care infiinteaza firme si mi-a zis asa: srld are alt regim decat srl simplu. aociatul trebuie sa fie si administrator si administratorul are salariu deci se pierde indemnizatia...Am zis ca pun pe altcineva administrator dar si acea persoana trebuie sa fie asociat si nu e cazul (sotul a avut un srl).Asa ca...?
Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2015
gabriela_munteanu, utilizator
Potrivit O.U.G. nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntrepriunderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri, acestea pot fi înfiinţate de întreprinzători cu capacitate de exerciţiu deplină, care îndeplinesc următoarele condiţii:
- au capacitate juridică deplină de exerciţiu;
- anterior datei înmatriculării societăţii în Registrul Comerţului nu au mai deţinut şi nu deţin calitatea de acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în spaţiul economic european;
- înfiinţează pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limitată în condiţiile Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind societăţile comerciale şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă;
- declară pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale pentru declaraţii mincinoase, că îndeplinesc condiţiile prevăzute la lit. b, pe care o depun la Registrul Comerţului odată cu cererea de înmatriculare a societăţii.

Societatea înfiinţată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- este societate comercială cu răspundere limitată (SRL), care funcţionează pe durată nedeterminată, în condiţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- se încadrează în categoria microîntreprinderilor în condiţiile Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare, privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă;
- este înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi. Condiţiile pentru întreprinzătorul debutant trebuie îndeplinite de fiecare dintre asociaţi;
- este administrată de asociatul unic sau de unul sau mai mulţi administratori dintre asociaţi;
- are în obiectul de activitate cel mult 5 (cinci) grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor din economia naţionala în vigoare (CAEN Rev 2). În cele 5 (cinci) grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiect de activitate al societăţii următoarele: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, precum şi activităţile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.

In speta, puteti infiinta un SRL-D si sa beneficiati de indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil tudor84 tudor84 doresc sa primesc un sfat in legatura cu indemnizatia de crestere.am nascut pe 24 feb si urmeaza sa fac dosarul pt indemnizatie,problema este ca sunt unic ... (vezi toată discuția)
Infintare srl pentru servicii, neplatitor de tva. An.Dumi An.Dumi Buna seara, as dori sa va intreb, in cazul in care doresc sa imi infintez un SRL pentru prestari servicii, neplatitor de TVA, stiti cumva cat ar costa si ... (vezi toată discuția)
Ce este un srl d? analici analici Buna ziua Ce este un SRL D si unde pot afla mai multe informatii? (vezi toată discuția)