avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Indemnizatia pentru crestere a copilului
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Indemnizatia pentru crestere a copilului

Buna ziua,

Sper sa puteti raspude la intrebarea mea, sau sa ma indrumati pe cine sa intreb.
Sunt angajata cu carte de munca, PFA si in acelasi timp si insarcinata.
Pe cartea de munca se platesc toate impozitele, dar pe PFA am platit numai imozitul de 16%.
Intrebarea mea este daca pentru indemnizatia de crestere a copilului,se iau in considerare si veniturile realizate pe PFA ,daca nu am platit CAS la aceste venituri.
Din tot ce am citit si am auzit nu am putut sa gasesc raspunsul.
Va rog sa ma luminati.

O seara buna,
Laura
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 17:15, 20 August 2009
Daca ati platit impozitul de 16% se va tine cont si de veniturile realizate in ultimele 12 luni ca si PFA.
Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului,(aprobate prin HG 1.025/2005) au fost modificate prin HG 1682/2008 si precizeaza astfel:
“Începând cu luna ianuarie 2009, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda în cuantum de 600 lei sau, optional, în cuantum de 85% din media veniturilor profesionale realizate în ultimele 12 luni din ultimul an anterior datei nasterii copilului”.
Ceea ce va intereseaza pe dumneavoastra este mentionat in art. 5 al HG 1025/2006, cu modificarile si completarile aduse prin HG 1682/2008 si anume:
“Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite în continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)–(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.”
Cu alte cuvinte, este vorba despre venitul net al persoanei care solicita acordarea indemnizatiei de crestere.=D>=D>
va multumesc pentru raspuns.
va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

Firma la care lucrez a trimis angajatii din TESA pe o perioada de 3 luni in somaj tehnic , incepand cu data de 21.08.2009.
Eu sunt insarcinata in luna a III a , vreau sa stiu cum afecteaza indemnizatia de crestere a copilului acest somaj tehnic , avand in vedere faptul ca pentru calcularea indemnizatiei se i-au in considerare veniturile din ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului.
Va multumesc !

Alte discuții în legătură

Stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului brendissima brendissima Daca detin CIM, deci am venituri salariale, si obtin, in paralel, venituri din activitati independente (comision asigurari, de ex, prin contract de mandat), ... (vezi toată discuția)
Ajutor nastere miki.mihaela2006 miki.mihaela2006 Buna ziua.Ma numesc Mihaela si am cateva nelamuriri.1. Ajutorul pentru nastere, care nu este impozabil, conform Codului Fiscal, se ia in calcul la acordarea ... (vezi toată discuția)
Adeverinta angajator cu veniturile pe 12 luni simomagda simomagda Doresc sa ma ajutati iin legatura cu adeverinta necesare la stabilirea indemnizatie de 85%: 1-in monitor apare :\\\\\\\"....in cuantum de 85% din media ... (vezi toată discuția)