avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna Ziua!
As dori niste sfaturi legat de urmatoarea situatie: suntem 4 surori, tatal decedat in 2007, mama in viata. Una dintre surori a deschis succesiunea pe locuinta mamei. Celelalte surori, impreuna cu mama nu vor deschiderea succesiunii. Am primit citatie de la judecatoria sector 6, cu termen de prezentare 22 iunie. As dori sa stiu care sunt sansele de reusita pt persoana care a solicitat succesiunea si cu ce ne implica pe noi.
Va multumesc si astept raspunsul dvs.
Sora dvs a solicitat doar dezbaterea succesiunii nu si iesirea din indiviziune si acesta se poate judeca si in lipsa dvs. In acest caz sora va obtine o hotarare prin care se vor atribui fiecarui mostenitor cotele sale din mostenire.
S-ar putea ca, neprezentandu-va la proces si nefacand dovada acceptarii succesiunii, instanta sa constate ca singurul mostenitor este sora care a introdus actiunea.

Solicitand instantei de judecata dezbatrea succesiuni, chiar numai unul dintre mostenitori, prin efectul legii, solutia instantei va privi pe toti succesorii si intreaga avere a defunctului.
Important este sa va prezentati, sa acceptati, iar daca doriti puteti solicita fie pri cerere separata, fie prin completarea cererii principale si iesirea din indiviziune.
Apelati insa la serviciile unui avocat.
themis a scris:

S-ar putea ca, neprezentandu-va la proces si nefacand dovada acceptarii succesiunii, instanta sa constate ca singurul mostenitor este sora care a introdus actiunea.




Da, sansele ca instanta sa decida in acest mod sunt foarte mari in caz de neprezentare.
Depinde insa foarte mult si cum este redactata actiunea si ce anume solicita instantei.

avocat Claudiu Lascoschi
Cand mostenirea se refera la doi sau mai multi mostenitori cu vocatie la intreg sau la cote-parti din aceasta intre ei se naste starea de indiviziune. Ea se caracterizeaza prin faptul ca fiecare dintre mostenitori, conform vocatiei sale, are dreptul la o cota-parte ideala (matematica) din mostenire (1/2, 1/3, 1/4 etc.).Starea de indiviziune este una neconvenabila si deci doar temporara, oricare coindivizar putand solicita oricand partajul (art. 728 alin. 1 C. civ.), in final, dupa partaj, starea de indiviziune este inlaturata chiar si pentru trecut, mostenitorii carora li s-au atribuit individual bunurile succesorale fiind considerati proprietari de la data deschiderii mostenirii (art. 786 C. civ.) .Dezbaterea succesiunii,solicitata chiar si de un singur mostenitor ,ii priveste pe toti mostenitorii.Concluzionând, succesiunea poate fi deschisă şi fără acordul tuturor moştenitorilor, în cadrul procedurii succesorale ,notarul public stabilind calitatea moştenitorilor şi legatarilor, întinderea drepturilor acestora, precum şi compunerea masei succesorale.Ar fi de preferat sa va prezentati.

Alte discuții în legătură

Succesiune si iesire din indiviziune vioalex vioalex Buna ziua,tatal meu a decedat acum 7 ani si in urma decesului nu s-a deschis succesiunea dupa tatal meu,mostenitorii fiind :mama si doi copii ;sora mea si ... (vezi toată discuția)
Succesiune gigidiri gigidiri In urma decesului tatalui am fost repartizati unui notar pentru succesiune.Aceasta s-a realizat in 2005 fara participarea unui membru (verisoara infiata de ... (vezi toată discuția)
Contestatie testament si mostenire dadam dadam Sora sotiei a deschis proces pentru anularea testamentului tatalui ei si a sotiei cit si al mostenirii acceptate de ea in fatza notarului. De precizat ca ... (vezi toată discuția)