avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestatie testament si mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestatie testament si mostenire


Sora sotiei a deschis proces pentru anularea testamentului tatalui ei si a sotiei cit si al mostenirii acceptate de ea in fatza notarului. De precizat ca tatal celor doua surori a lasat prin testament intreaga lui mostenire sotiei mele. La notariatul unde a fost inregistrat testamentul, sora sotiei si-a primit partea de mostenitor rezervatar, pe care a acceptat-o atunci.
Motivul invocat acum de sora sotiei, la aproape 3 ani de la deschiderea si acceptarea succesiunii, este "insanitate de spirit" si "lipsa temporara de discernamint" a tatalui lor.
De mentionat si faptul ca este pe rol un proces de indiviziune deschis de sotie si ca mostenirea - o casa cu o bucatarie, sufragerie si dormitor - practic nu poate fi divizata.

Trecind de faptul ca sora sotiei intineaza memoria tatalui sau si arunca cu laturi asupra sorei ei, as dori sa stim ce spune legislatia in materie in privinta legalitatii unei astfel de cereri de anulare a testamentului si certificatelor de mostenitori.

Cu multumiri anticipate,
dadam.
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 23:20, 25 Septembrie 2009
Imi cer scuze pentru confizia creata in prima fraza.
A se citi:
Sora sotiei a deschis proces pentru anularea testamentului tatalui ei cit si al mostenirii acceptate de ea in fatza notarului.

In loc de:
"Sora sotiei a deschis proces pentru anularea testamentului tatalui ei si a sotiei cit si al mostenirii acceptate de ea in fatza notarului."

Al D.stra,
dadam.
in cazul in care unuia dintre descendenti ii este incalcata rezerva succesorala prin instituirea unei testament /a unei donatii, acesta poate cere in instanta reductiunea liberalitatii pana la cotitatea disponibila .
in cazul in care insa si-a primit rezerva succesorala , nu ar avea castig de cauza .

in ceea ce priveste actiunea de iesire din indiviziune , daca imobilul nu este comod partajabil in natura, instanta poate dispune :
- fie atribuirea imobilului uneia dintre surori cu obligatia platii sultei catre cealalta sora ; ( exista sanse ca imobilul sa fie atribuit surorii care detine cota cea mai mare )
- fie vanzarea imobilului si impartirea banilor astfel rezultati intre cele doua surori . ( fie de comun acord , fie prin licitatie publica ) .
Actiunea privind desfiintarea unui testament, este legala, iar numai daca indeplineste conditiile cerute de lege este fondata si temeinica.
La fel stau lucrurile si cu actiunea de iesire din indiviziune.

Pentru a nu gresi in a nu ma face bine inteles, va sfatuiesc sa aveti incredere in avocatul d-voastra., sfatuindui-va si colaborand nemijlocit cu el.
Daca se poate sa fiti mai explicit: Cum a primit sotia prin testament tot, insa in acelasi timp surorii i s-a dat viitoarea rezerva succesorala (ca daca proprietarul traia, nu era vorba de rezerva in acel moment).Detaliati putin ca sa putem lamuri problema.Si de ce se mai afla in indiviziune? Cu ce, daca sotia dvs.a primit tot?
dandanaua a scris:

Daca se poate sa fiti mai explicit: Cum a primit sotia prin testament tot, insa in acelasi timp surorii i s-a dat viitoarea rezerva succesorala (ca daca proprietarul traia, nu era vorba de rezerva in acel moment).Detaliati putin ca sa putem lamuri problema.Si de ce se mai afla in indiviziune? Cu ce, daca sotia dvs.a primit tot?

Probabil prin testament a vrut sa-i lase toata averea , dar notarul i-a atras atentia ca nu poate sa lase toata averea si trebuie sa constituie o rezerva pentru mostenitorii rezervatari , asa ca prin testament cealalta sora a primit exact cate era rezerva la care avea dreptul !

Alte discuții în legătură

În 1986 am început o relație pe care am legalizat-o abia în ... Euphrosyne Euphrosyne În 1986 am început o relație pe care am legalizat-o abia în 2005. Părinții soțului meu aveau o casă pe care după ce au divorțat au partajat-o în mod ... (vezi toată discuția)
Partaj dificil! Tarzan2012 Tarzan2012 Doua surori au dezbatut succesiunea dupa tatal lor. Au mostenit o casa si teren. De taiat casa pe din doua nu se poate,asa ca sora A.i-a propus sorei B. ca ... (vezi toată discuția)
Cum rezolv cu actul de mostenitor? Romania Romania ce trebuie sa fac in urmatorul caz? mama a murit in aprilie 2008 in urma am ramas doi mostenitori eu si sora mea ,amandoua avem testamente cu ceea ce mostenim ... (vezi toată discuția)