avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestatie testament si mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestatie testament si mostenire


Sora sotiei a deschis proces pentru anularea testamentului tatalui ei si a sotiei cit si al mostenirii acceptate de ea in fatza notarului. De precizat ca tatal celor doua surori a lasat prin testament intreaga lui mostenire sotiei mele. La notariatul unde a fost inregistrat testamentul, sora sotiei si-a primit partea de mostenitor rezervatar, pe care a acceptat-o atunci.
Motivul invocat acum de sora sotiei, la aproape 3 ani de la deschiderea si acceptarea succesiunii, este "insanitate de spirit" si "lipsa temporara de discernamint" a tatalui lor.
De mentionat si faptul ca este pe rol un proces de indiviziune deschis de sotie si ca mostenirea - o casa cu o bucatarie, sufragerie si dormitor - practic nu poate fi divizata.

Trecind de faptul ca sora sotiei intineaza memoria tatalui sau si arunca cu laturi asupra sorei ei, as dori sa stim ce spune legislatia in materie in privinta legalitatii unei astfel de cereri de anulare a testamentului si certificatelor de mostenitori.

Cu multumiri anticipate,
dadam.
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 23:20, 25 Septembrie 2009
Scuze daca nu am fost explicit.
Deci, tatal sotiei a lasat prin testament mostenirea sotiei. La notar, s-a tinut cont de prevederile legale si sorei sotiei i-a fost atribuita partea de mostenire cuvenita unui mostenitor rezervatar. Cu alte cuvinte, sotiei i-a revenit 2/3 iar sorei sotiei i-a revenit 1/3 din mostenire. Amindoua au acceptat aceasta solutie si s-au emis certificatele de mostenitori.
Mentionez ca tatal celor doua surori (socrul meu) a decedat pe 11 sept. 2006, zi considerata prin lege drept startul succesiunii.

Citatia emisa de judecatorie in procesul intentat de sora sotiei pentru anularea testamentului si a certificatului de mostenitor, poarta data de 18 sept. 2009, si e un alt proces decit cel in curs, intentat de sotie pentru iesirea din indiviziune.

Deci, sora sotiei a deschis procesul de anulare a testamentului si a certificatelor de mostenitori la mai mult de 3 ani de la deschiderea succesiunii (a decesului tatalui lor) si dupa ce a acceptat succesiunea prezentata de notar conform legii, adica tinind cont de dreptul ei de mostenitor rezervatar.

Sper ca am fost mai clar de aceasta data.
Cu multumiri,
dadam.


:offtopic: Ma bucur ca am intuit exact cum a fost cauza !
Sper ca dumneavoastra o sa ne tineti la curent cu desfasurarea procesului !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În 1986 am început o relație pe care am legalizat-o abia în ... Euphrosyne Euphrosyne În 1986 am început o relație pe care am legalizat-o abia în 2005. Părinții soțului meu aveau o casă pe care după ce au divorțat au partajat-o în mod ... (vezi toată discuția)
Cum rezolv cu actul de mostenitor? Romania Romania ce trebuie sa fac in urmatorul caz? mama a murit in aprilie 2008 in urma am ramas doi mostenitori eu si sora mea ,amandoua avem testamente cu ceea ce mostenim ... (vezi toată discuția)
Mostenire iuliana74 iuliana74 Buna ziua , am urmatoarea situatie , mama mea a decedat in 2010, in urma ei am dezbatut succesiunea pentru 10 ha de teren agricol, tata a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)