avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Instituire poprire
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Instituire poprire

Buna ziua in data 10.09.2008, am contractat un credit de la raiffeisen bank , intre timp am intampinat niste probleme familiare intrand in imposibilitate de plata , anul trecut in august mama mea a decedat de cancer la stomac ,in data de 14.01.2015 mi-a fost instituita o poprire pe veniturile salariale , in baza unui dosar din data 23.10.2014 depus de un birou judecatoresc, in numele unei firme de recuperari , citez din solutie : "Solutia pe scurt: Admite cererea. Încuviinţează executarea silită. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23.10.2014. "

Intrebarile mele sunt urmatoarele : 1 - nu s-a prescris dreptul creditorului in cei 6 ani ? 2 - cum adica fara cale de atac ? daca intr-adevar s-a prescris eu nu pot face constestatie la executare ?
3 - norma de hrana mi-a fost considerata de departamentul juridic al institutiei unde lucrez ca fiind venit . pot da in judecata institutia pentru acest aspect ? care sunt sansele de castig si cat ar costa si dura un astfel de proces . va multumesc pentru timpul acordat

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 17:32, 23 Ianuarie 2015
Corect,dreptul creditorului se prescrie in termen de 3 ani, doar daca,nu ati recunoscut suma de plata,sau,daca nu ati mai efectuat o plata,caz in care,prescriptia se intrerupe si incepe sa curga o noua prescriptie, de la recunoastere sau plata. Cerera de incuviintare a executarii silite conform art.665(6)NCPC(anterior intrarii in vigoarea legii nr.138/2014)se pronunta de instanta de judecata si,era fara cale de atac.Termenul de contestatie la executare este de 15 zile.Conf.art.714(1)2NCC termenul de contestatie in cazul popririi incepe cel mai tarziu de la data efectuarii primei retineri din venituri de catre tertul poprit.In ce priveste norma de hrana s-ar putea incadra in prevederileart.728(7) NCPC,adica, exceptat de la poprire.Durata procesului ar putea fi,estimativ,intre 3-6 luni.Costul procesului depinde de suma de recuperat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen si conditii prescriptie datorie Gabriela83 Gabriela83 Buna ziua, in ce conditii si in ce perioada de timp se prescrie o datorie? In anul 2006 am luat un credit de nevoi personale de la......., am platit ratele la ... (vezi toată discuția)
Credit banca,prescrieri razvangabriel razvangabriel buna ziua ma numesc razvan si am un credit la o banca pentru nevoi personale pe o perioada de 10 ani ultima rata achitata catre banca a fost 25.03.2010 ... (vezi toată discuția)
Executare silita - contestatie avand la baza prescriptia? mihail2012 mihail2012 In data de 05.03.2008 am incheiat un contract de credit bancar cu BCR S.A.. Mi-a fost acordat un credit in valoare de 30827 lei, acordat pe o perioada de 120 ... (vezi toată discuția)