Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat!
In urma divortului, fara copii minori, au ramas ca bunuri comune doua imobile. Intr-un imobil locuieste fosta sotie, in celalalt locuiam eu. Cu aproape un an in urma, m-am mutat cu o parte din lucrurile personale in alta localitate si dupa doua saptamani fosta sotie a intrat in imobilul in care locuiam eu, a aruncat si donat toate lucrurile din casa, a shimbat incuietorile, ocupand si acea locuinta.
In scurt timp am invitat-o la mediere si a refuzat. Au trecut 7-8 luni si am aflat cu totul intamplator ca a inaintat partajul. Oficial avem acelasi domiciliu stabil, iar unde locuiesc acum este flotant si nu cunoaste adresa. Citatia a venit pe domiciliul stabil si nu mi-a fost adusa la cunostinta.
Solicita partajul pentru imobilul in care locuiam eu. Imobilul in care locuieste ea, este garantie la banca pentru un imprumut si nu poate fi inca supus partajului.
Ca valoare, cel in care locuiam eu, este maxim jumatate fata de cel in care locuieste ea, iar daca s-ar imparti, jumatatea mea nu ar fi suficienta sa-mi cumpar alta locuinta. Desi imobilul in care locuieste ea este bun comun, nu exista cu nici un chip posibilitate locuirii impreuna, in consecinta din doua imobile eu devin homeless.
Intrebarea concreta este: In conditiile in care solicit ca partajarea sa fie facuta in bunuri, adica din doua imobile sa ramana fiecare cu unul si sa achite celuilalt diferenta daca in urma partajului va exista vreo diferenta, acest lucru are vreo prioritate? Ce ar trebui sa fac pentru a obtine o astfel de solutie?
Logic si omeneste asa imi pare normal, dar in chestiuni de drept nu ma pricep. Lucrez in invatamant si cu mare greutate mi-as permite un avocat. Exista posibilitatea de a ma prezenta fara un avocat si sa am sanse corecte?
Cum ar fi mai bine sa procedez?
LE Un aspect care mi-a scapat: cele doua imobile apartin de instante diferite, fiind in localitati diferite.
In primul rand chiar daca unul din imobile este girat, tot este bun comun asa ca la partaj solicitati partajarea la TOATE bunurile imobile si mobile.Nu are relevanta ca bunul este girat. Cine v-a spus ca nu se poate partaja si-a batut joc de dvs. Solicitati unui avocat sa va scrie intampinarea( costa mai putin decat sa va reprezinte) si solicitati ce v-am scris mai sus. O seara buna!
Multumesc frumos, poate ca e un sfat bun, insa am inteles ca pentru a solicita partajul, trebuie achitata o taxa si nu mica. Cata vreme am fi locuit unul intr-o parte si celalalt in alta, cu toata diferenta de valoare intre imobile in favoarea ei, socoteam asta ca o acceptare tacita si probabil eu n-as fi solicitat niciodata partaj. Abia dupa ce m-am trezit cu lucrurile aruncate si altele donate cui a vrut sa ia ceva... am solicitat medierea cu speranta unei intelegeri omenesti. Desi am fost sfatuit, n-am chemat-o in instanta pentru distrugere de bunuri.
Am dorit si doresc o integere omeneasca. Oferta mea era net in favoarea ei, dar nici macar
n-a vrut sa asculte. Acum... iertare pentru divagatie.
Asadar: sa cer partajarea TUTUROR bunurilor comune, presupune achitarea unei taxe de timbru? Sau pot solicita pur si simplu ca partajul, in cazul care ar fi invocat de una din parti, sa fie asupra tuturor proprietatilor comune, fara ca asta sa necesite o taxa in momentul solicitarii?
Daca a deschis fosta sotie partaj judiciar, dansa plateste taxele (la terminarea procesului valoarea se imparte), dvs. trebuie doar sa specificati in intampinare toate bunurile comune, daca nu puteti suporta taxa de timbru(in eventualitatea ca impune instanta sa platiti pentru bunurile care nu le-a declarat fosta), solicitati ajutor public judiciar. De aceea am zis sa apelati la un avocat pentru intampinare, va scrie in ea tot ce este nevoie.
Dansa a platit taxa de timbru pt partajul bunului asupra caruia vrea sa se pronunte o hot, dvs vreti sa introduceti si celalalt imobil la imparteala, va trebui sa platiti 3 % din valoare acelui bun.
Ce e cu creditul ? E pusa ipoteca, insa pt ce credit, cine il plateste, cine a folosit banii si pt ce ?
Partaj
Nina1
Buna.Cota parte intr-un proces de partaj poate fi 80%-20% daca ambele parti au contribuit in mod egal la dobandirea bunurilor comune mobile si imobile?Nici una ... (vezi toată discuția)