avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista prioritati in modul de partajare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista prioritati in modul de partajare?

Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat!
In urma divortului, fara copii minori, au ramas ca bunuri comune doua imobile. Intr-un imobil locuieste fosta sotie, in celalalt locuiam eu. Cu aproape un an in urma, m-am mutat cu o parte din lucrurile personale in alta localitate si dupa doua saptamani fosta sotie a intrat in imobilul in care locuiam eu, a aruncat si donat toate lucrurile din casa, a shimbat incuietorile, ocupand si acea locuinta.
In scurt timp am invitat-o la mediere si a refuzat. Au trecut 7-8 luni si am aflat cu totul intamplator ca a inaintat partajul. Oficial avem acelasi domiciliu stabil, iar unde locuiesc acum este flotant si nu cunoaste adresa. Citatia a venit pe domiciliul stabil si nu mi-a fost adusa la cunostinta.

Solicita partajul pentru imobilul in care locuiam eu. Imobilul in care locuieste ea, este garantie la banca pentru un imprumut si nu poate fi inca supus partajului.
Ca valoare, cel in care locuiam eu, este maxim jumatate fata de cel in care locuieste ea, iar daca s-ar imparti, jumatatea mea nu ar fi suficienta sa-mi cumpar alta locuinta. Desi imobilul in care locuieste ea este bun comun, nu exista cu nici un chip posibilitate locuirii impreuna, in consecinta din doua imobile eu devin homeless.

Intrebarea concreta este: In conditiile in care solicit ca partajarea sa fie facuta in bunuri, adica din doua imobile sa ramana fiecare cu unul si sa achite celuilalt diferenta daca in urma partajului va exista vreo diferenta, acest lucru are vreo prioritate? Ce ar trebui sa fac pentru a obtine o astfel de solutie?

Logic si omeneste asa imi pare normal, dar in chestiuni de drept nu ma pricep. Lucrez in invatamant si cu mare greutate mi-as permite un avocat. Exista posibilitatea de a ma prezenta fara un avocat si sa am sanse corecte?
Cum ar fi mai bine sa procedez?

LE Un aspect care mi-a scapat: cele doua imobile apartin de instante diferite, fiind in localitati diferite.





Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2015
Sergiu92, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters336364 , utilizator 20:01, 31 Ianuarie 2015
Un dosar gros plin de aberatii pe care le pot demonta usor. Cred ca miza pe faptul ca nu stiu de proces si pierd prin neprezentare. Norocul meu ca am aflat in ultimul moment, am facut inaintarea si am obtinut o amanare suficienta.

Legat de avocat... l-am contactat, dar asta nu inseamna sa faca omul cursuri cu mine. Asa ca mai intreb si eu.

Daca cineva imi poate raspunde... multumesc.
Un politist are voie sa fie martor?
Martorii sunt obligati sa vina daca sunt citati?

Inseamna ca stiti ce aveti de facut. Daca intrebati, e corect sa vi se raspunda. Daca nu vreti „sa faca omul cursuri” cu dvs, nu intrebati.

Citez:
” NCPC stabileste ca, intr-un proces, nu pot fi audiate ca martori urmatoarele persoane:
- rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv;
- sotul, fostul sot, logodnicul ori concubinul;
- cei aflati in dusmanie sau in legaturi de interese cu vreuna dintre parti;
- persoanele puse sub interdictie judecatoreasca;
- cei condamnati pentru marturie mincinoasa.

Rudele si afinii pot participa ca martori in procesele privitoare la filiatie, divort si alte raporturi de familie.

Dispozitiile legale prevad, de asemenea, categoriile de persoane care sunt scutite de la a depune marturie. Astfel, nu vor fi martori:
.......
judecatorii, procurorii si functionarii publici, chiar si dupa incetarea functiei lor, asupra imprejurarilor secrete de care au avut cunostinta in aceasta calitate;
Judecatorii, procurorii si functionarii publici, pot fi martori doar cu conditia ca autoritatea sau institutia pe langa care functioneaza ori au functionat le da incuviintarea.

Daca martorul va lipsi de la prima citare, instanta poate emite mandat de aducere.”


Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2015
ContSters336364, utilizator
Foarte multumesc Traiane! Unora din noianul de intrebari, incerc sa le gasesc singur raspuns. Poate am fost gresit inteles. Nu ma derajeaza deloc sa imi spuna, ci imi e jena sa il tot intreb. De dorit, imi doresc sa stiu TOT daca se poate.

In privinta martorilor am inteles ca la "penal" sunt obligati sa vina. N-am gasit cum ca la "civil" n-ar fi obligati, dar am citit ca in cazul in care citezi un martor si acela nu se prezinta, e un fel de "bila neagra". De unde am tras concluzia ca in civil, martorul vine doar daca vrea.

Un prieten cu studii si experienta in domeniu mi-a recomandat sa nu ma bazez numai pe avocat, ci sa studiez si sa ma documentez cat pot de serios. Sa citesc tot ce scrie si sa fiu pe faza daca observ greseli sau omisiuni.

Pe avocat il intreb eu, dar un mic exemplu: am citit despre "cerere reconventionala". Am aflat ce este, dar stiam sa-l intreb? S-ar fi gandit sa-mi spuna?
De aceea indemnul anterior, al unei colege
degeaba tot intrebati aici
m-a deranjat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Ianuarie 2015
Sergiu92, utilizator

Foarte multumesc Traiane! ...... Poate am fost gresit inteles. Nu ma derajeaza deloc sa imi spuna, ci imi e jena sa il tot intreb.
........
Pe avocat il intreb eu, dar un mic exemplu: am citit despre "cerere reconventionala". Am aflat ce este, dar stiam sa-l intreb? S-ar fi gandit sa-mi spuna?

Trebuie inteles faptul ca avocatul isi castiga existenta din aceste „raspunsuri”. Daca „vinde gratis” moare de foame.
Citez din Noul cod de Procedura Civila (nu penala):
„Refuzul martorului de a se prezenta Art. 313 (1) Impotriva martorului care lipseste la prima citare, instanta poate emite mandat de aducere.”
........
Art. 209(1) Daca paratul are, in legatura cu cererea reclamantului, pretentii derivand din acelasi raport juridic sau strans legate de aceasta, poate sa formuleze cerere reconventionala.”
Am amintit de cererea reconventionala pentru ca judecatorul trebuie sa judece doar ce i s-a cerut. In cazul de fata poate interpreta ca s-a cerut partajarea unui singur imobil nu a bunurilor comune (de vazut formularea din cererea de chemare in judecata)

Pentru mine e o placere sa ajut, daca pot. Sunt foarte suparat pe justitie, pentru ca s-a ajuns ca unii judecatori sa minta, sa se faca a nu baga de seama probe valide si a retine „probe” dovedite false. De obicei doar la rugaminte ierarhica, dar uneori contra foloase. Astfel de indivizi slugarnici sau corupti murdaresc o profesie nobila fundamentala pentru statul de drept si nu risca nimic. Sistemul isi protejeaza mizeria sub pretextul imaginii

Ma bucur sa aflu ca nu e vorba de aranjamente cu judecatorul in acest proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj Nina1 Nina1 Buna.Cota parte intr-un proces de partaj poate fi 80%-20% daca ambele parti au contribuit in mod egal la dobandirea bunurilor comune mobile si imobile?Nici una ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru pt. scoatere bunuri din masa partajabila MayaSeal MayaSeal Buna ziua , in cadrul unui partaj de bunuri comune , sotul parat doreste scoaterea de la masa partajabila a unei sume de bani , ce a fost calificata de ... (vezi toată discuția)
Comunicare hotarare civila cu continut eronat - cum se poate corecta ? loanabelciu loanabelciu Buna seara, Azi am primit, in calitate de reclamant, Comunicarea Hotararii Civile in urma caruia a fost admis divortul si s-a dispus disjungerea cererii de ... (vezi toată discuția)