Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat!
In urma divortului, fara copii minori, au ramas ca bunuri comune doua imobile. Intr-un imobil locuieste fosta sotie, in celalalt locuiam eu. Cu aproape un an in urma, m-am mutat cu o parte din lucrurile personale in alta localitate si dupa doua saptamani fosta sotie a intrat in imobilul in care locuiam eu, a aruncat si donat toate lucrurile din casa, a shimbat incuietorile, ocupand si acea locuinta.
In scurt timp am invitat-o la mediere si a refuzat. Au trecut 7-8 luni si am aflat cu totul intamplator ca a inaintat partajul. Oficial avem acelasi domiciliu stabil, iar unde locuiesc acum este flotant si nu cunoaste adresa. Citatia a venit pe domiciliul stabil si nu mi-a fost adusa la cunostinta.
Solicita partajul pentru imobilul in care locuiam eu. Imobilul in care locuieste ea, este garantie la banca pentru un imprumut si nu poate fi inca supus partajului.
Ca valoare, cel in care locuiam eu, este maxim jumatate fata de cel in care locuieste ea, iar daca s-ar imparti, jumatatea mea nu ar fi suficienta sa-mi cumpar alta locuinta. Desi imobilul in care locuieste ea este bun comun, nu exista cu nici un chip posibilitate locuirii impreuna, in consecinta din doua imobile eu devin homeless.
Intrebarea concreta este: In conditiile in care solicit ca partajarea sa fie facuta in bunuri, adica din doua imobile sa ramana fiecare cu unul si sa achite celuilalt diferenta daca in urma partajului va exista vreo diferenta, acest lucru are vreo prioritate? Ce ar trebui sa fac pentru a obtine o astfel de solutie?
Logic si omeneste asa imi pare normal, dar in chestiuni de drept nu ma pricep. Lucrez in invatamant si cu mare greutate mi-as permite un avocat. Exista posibilitatea de a ma prezenta fara un avocat si sa am sanse corecte?
Cum ar fi mai bine sa procedez?
LE Un aspect care mi-a scapat: cele doua imobile apartin de instante diferite, fiind in localitati diferite.
Ipoteca pe apartament, un credit de nevoi personale ridicat de sotie. Cca 4-5000 de euro, luat in franci.
Din 10 ani de rata, jumatate s-au platit cat eram casatoriti. Urmatorii patru a achitat ea.
Cine a folosit banii si pentru ce? Ea zice ca eu, eu zic ca ea... tribunalul va cere dovezi. N-am adunat hartii, nu-mi trecea prin cap ca vom divorta.
Concret dupa ridicarea creditului am inceput o anexa (o camera) la casa in care locuiam eu, iar ea si-a schimbat mobila, paturi, geamurile, usile... si-a renovat apartamentul in care locuieste ea. Bijuterii... n-am avut nimic impotriva.
Oferta mea de mediere era generoasa. Imobilul in care sta ea este dublu ca valoare fata de cel in care stateam eu. Bunurile mobile erau net in favoarea ei.
Am acceptat sa-i ramana imobilul mai valoros si bunurile mobile. Creditul urma sa-l achite ea, eu ramand cu alte datorii pentru care nu exista acte si pe care nu le pot invoca in instanta.
Tot ce ma interesa este daca pot solicita partajarea in natura. Sa zicem ca se pronunta o hotarare. Deacord, dar nu vreau ca urmarea sa fie plata sultei, ci data fiind existenta si a celuilalt imobil, partajarea sa se faca in natura prin atribuirea cate unui imobil fiecaruia, cu plata sultei pentru diferenta.
Mda.. datoria e comuna ca si cele doua imobile. Cereti ca imobilul gajat sa i se atribuie ei, impreuna cu datoria ramasa, iar dvs imobilul ala in care locuiati si din care nu trebuia sa ii permiteti sa va execute.
Chiar, de ce nu v-ati dus sa locuiti si dvs in cealalta casa, nu va e mai la indemana decat sa platiti chirie ?
Am locuit acolo patru ani. La un moment dat m-am mutat temporar cu o parte din lucrurile de trebuinta, din motive ce tin de o ocupatie secundara. Nici nu stiu daca e corect sa spun mutat sau lipsit de acasa, dar fiind pe termen mai lung mi-am luat o parte din lucruri.
In lipsa mea a facut cele descrise. Chemasem politistul local sa constate, cu atat mai mult ca era si ea prezenta si am vrut sa evit vreo figura teatrala cum ca am fost violent, in fine, sa evit orice posibila vorba sau manevra. Politistul a constatat, dar mai departe a spus ca nu e treaba lui. Fiind bunuri comune (nepartajate), mi-a recomandat sa ma adresez instantei. N-am facut asta din motive afective fata de ea si cu toate ca a fost neplacut si ma afecteaza, nu pretind nicio despagubire sau compensatie.
Accept datoria ca fiind comuna, recunosc ca a achitat-o ea chiar si integral, cu toate astea, aceasta datorie este minora fata de totalul proprietatii comune, iar ce as pretinde eu este cu mult mai putin decat mi-ar acorda instanta.
Are si o logica, sa nu par chiar asa rupt din cer. Daca imi revine imobilul cu valoare mica si o sulta, n-ar avea de unde sa achite sulta. Eventual poate vinde apartamentul si sa-si ia unul mai mic, ceea ce i-ar fi arhisuficient, insa impreuna cu ea locuieste copilul care este major.
Legal nu mai am obligatii fata de el, dar moral... am.
Ex d-na spera sa sa forteze nota sentimentala si sa renunt la tot, dar una-i inima si alta mintea.
Am aflat doar ca in data de... trebuie sa ma prezint. Am verificat pe just. ro... dosare etc si am gasit confirmarea ca in data de... proces partaj, eu si ea.
N-am vazut nicio hartie, n-am primit vreuna. Mai am vreo saptamana... presupun ca as putea cere la judecatorie, numai ca sunt la multi kilometri departare.
Stiu cu precizie din discutiile vechi ca vrea o cota de 100%. Mediatorul a vorbit cu ea la telefon, dar l-a repezit... Din alte informatii colaterale, in final a inteles ca 100% chiar nu se poate, insa oricat i-as oferi eu, e prea putin. Pare ciudat, dar dupa o viata impreuna stiu bine ce spun. Nu exista motive de partaj diferit de 50% in cazul nostru, dar fiecare e liber sa viseze.
Singura mea problema nu este procentul de partajare, ci doar ca scenariul partajarii numai a acestui imobil si apoi o sulta, nu-mi convine. Ea locuieste bine mersi in celalat apartament, iar eu homeless? Sper sa aibe prioritate partajul in natura. Daca erau partajate ambele imobile parea logic sa solicit partajul in natura, dar partajand numai unul, nu stiu cum se pune problema.
Oferta mea la mediere era atat de buna incat prin instanta nu vad cum ar putea obtine ceva mai bun, dar are diverse ambitii personale si sfetnici nepotriviti. Primul avocat cu care a tratat a primit "eject" pentru ca a indraznit sa-i spuna ca am dreptate. E o poveste. Nu e locul ei aici.
Initiaza si definitiveaza divortul, apoi dupa divort, cand esti cu altcineva, face crize de gelozie si reprosuri. :-/ Pe cat de explicabila e intamplarea asta, la fel sunt si alte actiuni.
Partaj
Nina1
Buna.Cota parte intr-un proces de partaj poate fi 80%-20% daca ambele parti au contribuit in mod egal la dobandirea bunurilor comune mobile si imobile?Nici una ... (vezi toată discuția)