avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista prioritati in modul de partajare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista prioritati in modul de partajare?

Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat!
In urma divortului, fara copii minori, au ramas ca bunuri comune doua imobile. Intr-un imobil locuieste fosta sotie, in celalalt locuiam eu. Cu aproape un an in urma, m-am mutat cu o parte din lucrurile personale in alta localitate si dupa doua saptamani fosta sotie a intrat in imobilul in care locuiam eu, a aruncat si donat toate lucrurile din casa, a shimbat incuietorile, ocupand si acea locuinta.
In scurt timp am invitat-o la mediere si a refuzat. Au trecut 7-8 luni si am aflat cu totul intamplator ca a inaintat partajul. Oficial avem acelasi domiciliu stabil, iar unde locuiesc acum este flotant si nu cunoaste adresa. Citatia a venit pe domiciliul stabil si nu mi-a fost adusa la cunostinta.

Solicita partajul pentru imobilul in care locuiam eu. Imobilul in care locuieste ea, este garantie la banca pentru un imprumut si nu poate fi inca supus partajului.
Ca valoare, cel in care locuiam eu, este maxim jumatate fata de cel in care locuieste ea, iar daca s-ar imparti, jumatatea mea nu ar fi suficienta sa-mi cumpar alta locuinta. Desi imobilul in care locuieste ea este bun comun, nu exista cu nici un chip posibilitate locuirii impreuna, in consecinta din doua imobile eu devin homeless.

Intrebarea concreta este: In conditiile in care solicit ca partajarea sa fie facuta in bunuri, adica din doua imobile sa ramana fiecare cu unul si sa achite celuilalt diferenta daca in urma partajului va exista vreo diferenta, acest lucru are vreo prioritate? Ce ar trebui sa fac pentru a obtine o astfel de solutie?

Logic si omeneste asa imi pare normal, dar in chestiuni de drept nu ma pricep. Lucrez in invatamant si cu mare greutate mi-as permite un avocat. Exista posibilitatea de a ma prezenta fara un avocat si sa am sanse corecte?
Cum ar fi mai bine sa procedez?

LE Un aspect care mi-a scapat: cele doua imobile apartin de instante diferite, fiind in localitati diferite.





Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2015
Sergiu92, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters336364 , utilizator 20:01, 31 Ianuarie 2015
Am vazut azi dosarul in mare fuga si cu mare noroc.

Va povestesc si poate primesc vre-un sfat bun. Poimaine e infatisarea. Asadar nu mai e timp de vreo intampinare. N-am avocat.

In dosar accepta ca e bun comun 50/50. Apoi precizeaza valoarea fiscala cca 50.000 si un evaluator (nu stiu daca evaluator considerat valabil de instanta sau unul care doar poarta numele) face niste comparatii, pune si poze cu alte case de vanzare, iar prin comparatie stabileste si el o valoare de piata de 12000. euro.
Evaluarea e aiurea, deoarece compara cu case din pamant si mai mici, plasate in sate din imprejurimi. Parerea mea.

Apoi un alt evaluator face un calcul al "distrugerilor" si degradarilor care s-au produs din vina sau neglijenta mea si costurile repararii acestora ar fi... 80.000 lei.

Peste toate primesc un profil psihologic de speriat, dar pe care il pot demonta cuvant cu cuvant. Insa m-am simtit foarte neplacut.

Avocata e martora, aduce chiar desfasurator din care reiese ca ex-sotia m-a apelat telefonic. Afirma ca am refuzat sa-i spun unde locuiesc. Ceea ce e adevarat, doar ca nu mi-a spus de ce imi cere adresa, iar eu am refuzat incercand sa-mi protejez intimitatea.
Ca urmare nu am stiut de proces si am aflat cu totul intamplator cu cateva zile in urma.
Am de gand sa ma prezint si sa solicit o amanare pentru studierea dosarului.

Dumneaei solicita sa achit jumatate din valoarea reparatiilor estimate de evaluator. Totodata solicita neaparat imobilul fiind dispusa sa plateasca o sulta, pe motiv ca a fost candva casa parintilor si este legata sentimental.

Adica... ar trebui sa primesc 50% din valoarea estimata de expertul ei, adica 25.000 lei si achit jumatate din valoarea estimata a reparatiilor evaluate a fi necesare, adica 40.000. Tragand linie, ii ramane casa si trebuie sa mai dau 15.000.

Punctul meu de vedere: din doua imobile, consider corect sa ramana fiecaruia cate unul, eventual achitarea unei sulte daca e vreo diferenta.

Daca tot e deacord cu 50% si estimeaza valoarea la 12.000 euro, sunt decord cu plata sultei, adica 6000 de euro, insa imobilul sa-mi fie atribuit mie in conditiile in care ea locuieste in celalalt imobil, iar in acest caz eventualele pagube constatate de evaluator ar fi treaba mea.

Evaluatorul cred ca poate fi demontat. Aia nu e evaluare ci deviz estimativ de lucrari. Ca sa evalueze valoarea unor distrugeri sau degradari, ar trebui stiut cum era inainte de a fi degradate. Ori starea cladirii e aproximativ aceasi de ani de zile. Ba mai mult, exista parchet, gresie, faianta, o baie etc lucruri care inainte nu existau.

Momentan este extrem de important sa conving instanta sa ma amane. Ce ar trebui sa fac ca sa obtin asta si ce se intampla daca nu obtin?
Va multumesc!






Luati-va avocat si va obtine amanare pt a studia dosarul.
Dvs ati aflat de proces, ati aflat ce scrie si in dosar, riscati sa nu obtineti, apoi nu stiu daca va veti descurca la proces, doamna avand avocat.
Evaluare va face si un evaluator numit de instanta ( se trage la sorti unul) daca dvs contestati valoarea estimata de acel evaluator.

Ori starea cladirii e aproximativ aceasi de ani de zile. Ba mai mult, exista parchet, gresie, faianta, o baie etc lucruri care inainte nu existau.

Puteti dovedi, nu ? De cati ani stati singur acolo ? Ma gandesc ca o cladire nu se degradeaza peste noapte
Sergiu92 a scris:
Va povestesc si poate primesc vre-un sfat bun. Poimaine e infatisarea. Asadar nu mai e timp de vreo intampinare. N-am avocat.

Nu prea e clar despre ce evaluari e vorba, despre ce martori, etc
Daca este primul termen de judecata, sau au fost niste termene si s-au administrat probe, depuneti intampinare direct in mana judecatorului (cu precizarea ca ati aflat intamplator de proces si cereti amanare). Sper sa vi se aprobe desi probabil ati fost citat la adresa cunoscuta sau prin publicitate.
Daca instanta a aprobat expertize tehnice, care s-au efectuat fara stirea dvs, aveti niste motive; daca e primul termen alte motive; daca fosta sotie a mintit altele; etc.
Spuneti instantei ce aveti de spus privind chemarea in judecata si depuneti probele pe care le aveti.
Deocamdata, nici dvs nu stiti suficient pentru a discuta despre ce aveti de facut.
Succes !
Degeaba tot intrebati aici, daca nu si actionati, ganditi-va ca un avocat costa mai putin dacat un imobil, asa ca faceti bine si luati legatura urgent cu un avocat din localitatea unde se judeca procesul altfel ramaneti doar cu discutii si eventual bani de plata.
Este simplu. Din doua imobile comune, in timpul casatoriei unu era ocupat de mine si celalalt de ea. Venea aproape zilnic la mine si tot acolo vacantele si weekend. Dupa divort, tacit. am ramas fiecare in imobilul in care stateam pana atunci.
In momentul in care am lipsit de acasa mai multe saptamani, a venit si l-a ocupat si pe asta.

Un evaluator ii face un deviz din care rezulta costurile de a aduce imobiliul la conditii decente de trai, zic ei si afirma ca asta ar fi valoarea pagubelor (distrugerilor) aduse de mine.
Alt evaluator calculeaza valoarea casei si scoate un pret minuscul.
In final d-na pretinde si casa (desi locuieste in apartament), obligandu-se la plata sultei, iar din valoarea "distrugerilor" solicita sa achit eu jumatate.

Devizul e ok, dar sa pretinzi ca alea sunt pagube... este nepotrivit. De exemplu pretinde sa torn sapa si sa montez parchet intr-o incapere care n-a avut niciodata de la cumparare asa ceva. Alta incapere inceputa si nefinisata... conform devizului ar trebui sa-i fac instalatie electrica, sanitara si finisaje. Si se intinde tot asa, pretinzand ca sunt distrugeri produse de mine.

Afirma ca a trebuit sa plateasca factura de curent in locul meu, aduce factura si chitanta, insa e destul sa te uiti pe factura si declaratiile celelalte si constati ca este o factura ulterioara plecarii mele. Adica e curentul consumat de ea.
Afirma ca a avut de platit impozite si taxe in locul meu si ataseaza chitantele pe impozitul agricol. Numai ca eu n-am teren agricol. Are ea si e impozitul ei. Ca sunt toate laolalta in Registrul Agricol... e altceva .

Un dosar gros plin de aberatii pe care le pot demonta usor. Cred ca miza pe faptul ca nu stiu de proces si pierd prin neprezentare. Norocul meu ca am aflat in ultimul moment, am facut inaintarea si am obtinut o amanare suficienta.

Legat de avocat... l-am contactat, dar asta nu inseamna sa faca omul cursuri cu mine. Asa ca mai intreb si eu.

Daca cineva imi poate raspunde... multumesc.
Un politist are voie sa fie martor?
Martorii sunt obligati sa vina daca sunt citati?





Alte discuții în legătură

Partaj Nina1 Nina1 Buna.Cota parte intr-un proces de partaj poate fi 80%-20% daca ambele parti au contribuit in mod egal la dobandirea bunurilor comune mobile si imobile?Nici una ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru pt. scoatere bunuri din masa partajabila MayaSeal MayaSeal Buna ziua , in cadrul unui partaj de bunuri comune , sotul parat doreste scoaterea de la masa partajabila a unei sume de bani , ce a fost calificata de ... (vezi toată discuția)
Comunicare hotarare civila cu continut eronat - cum se poate corecta ? loanabelciu loanabelciu Buna seara, Azi am primit, in calitate de reclamant, Comunicarea Hotararii Civile in urma caruia a fost admis divortul si s-a dispus disjungerea cererii de ... (vezi toată discuția)