Solicit opinii în vederea stabilirii unei strategii pentru obținerea de drepturi salariale, de la ANGAJATORUL aflat în faliment :
1. - Ce drepturi are fiul, unicul moștenitor al SALARIATULUI, de a se înscrie la masa credală a ANGAJATORULUI, în procedura de faliment, a acestuia, pentru a primi salariile nete, neplătite tatălui său, în timpul vieții, - tată neînscris la masa credală a ANGAJATORULUI, pentru că, ANGAJATORUL nu a predat nici un înscris lichidatorului judiciar numit în dosarul de faliment ?
2. - Există o taxă judiciară de timbru, ce trebuie plătită de fiul SALARIATULUI ?
3. - Este necesară declararea unui alt proces, de către fiul SALARIATULUI decedat - ca reclamant și ANGAJATORUL reprezentat de lichidator, - în calitate de pârât, în care să se obțină creanța certă, lichidă și exigibilă, pe care să o invoce fiul SALARIATULUI în litigiul de faliment ?
4. Trebuiau trecute aceste drepturi salariale neîncasate, în masa succesorală, rămasă de la defunct ?
1. În caz de deces al salariatului, drepturile salariale datorate până la data decesului sunt plătite, în ordine, soţului supravieţuitor, copiilor majori ai defunctului sau părinţilor acestuia. Dacă nu există nici una dintre aceste categorii de persoane, drepturile salariale sunt plătite altor moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
2. Daca angajatorul nu a depus documentele la lichidator, atunci nu vad cum se poate obtine asa ceva implicand lichidatorul intr-un eventual litigiu.
Există deja un alt litigiu, (pe rolul Secției de Conflicte de muncă)- altul decât insolvența ANGAJATORULUI, (Secția falimente) dar, nici SALARIATUL - cât era în viață și nici copilul major, al defunctului SALARIAT, nu este încă, parte reclamantă, în niciunul dintre aceste procese.
Din economia art.167 alin.(2) C.m., reiese faptul că, subrogarea în drepturi, conform acestei legi speciale, funcționează numai pentru : soțul supraviețuitor, copii majori ai defunctului sau părinții acestuia; restul ține de acțiuni pe dreptul comun;
Prin urmare, conform art.64 alin.(3) din Legea 85/2006, fiul SALARIATULUI decedat, poate formula în nume propriu, cererea de înscriere a creanței salariale a tatălui decedat, - cu certificatul de deces atașat, către lichidatorul ANGAJATORULUI, pentru a fi înscris la masa credală a societății angajatoare, cu ordinul de prioritate dat de art.123 pct.2. din Legea 85/2006 ?
Evident - în dos de faliment al ANGAJATORULUI (tatălui), fiul SALARIATULUI decedat, poate face cerere de intervenție în interes propriu -art.49 alin.(2) vechiul C.P.C.?
Mulțumesc, însă, dosarul de insolvență este din 2009, - acum, apare ca:
”Materie:faliment
Obiect: procedura insolvenței - societăți pe acțiuni rejudecare
Stadiul procesual : fond”
Consider că, suntem în puterea Legii 85/2006, nu în aplicarea Legii 85/2014 !