avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie invaliditate

Am tot rascolit netul, chiar si acest forum si tot nu m-am lamurit. Deci pe scurt. Sufar de maladie Lobstein din nastere. Sunt incadrat definitiv in gradul grav de handicap. Primesc indemnizatie handicap 293 lei, indemnizatie insotitor 635 lei și o pensie de urmaș (mamă decedată) de 350 lei. Am 36 de ani și nu am muncit niciodata deoarece nu ma pot deplasa decat prin casa cu un cadru. Afara nu pot sa ies. Scurt si la obiect, pot sa iau si pensie de invaliditate? Sau ar trebui sa renunt la cea de urmas?
Cel mai recent răspuns: viomusicstudio , utilizator 16:36, 8 Aprilie 2015
1. Pentru a beneficia de pensie de invaliditate una din conditii este sa aveti un stagiu de cotizare la pensie cat de mic.

2. Daca dvs. nu ati cotizat niciodata pana acum la pensie nu veti putea beneficia de pensie de invaliditate.
Eu numai inteleg nimic. Am vazut ca s-au schimbat legile si se poate obtine pensie de invaliditate si fara a fi cotizat. Ma rog pe mine nu asta ma interesa, de aceea repet intrebarea. Sunt incadrat deja in gradul I definitiv, beneficiez de indemnizatie handicap, indemnizatie insotitor si o pensie de urmas (mama decedata), pensie de urmas care o voi lua toata viata. Intrebarea mea era daca pot lua si pensie de invaliditate sau ar trebui sa renunt la cea de urmas?
1. Legea s-a modificat in sensul ca pentru a beneficia d pensie de invaliditate nu mai este necesar un anumit stagiu de cotizare in functie de varsta solicitantului.

2. - Dar a ramas prevederea ca pentru a beneficia de pensia de invaliditate trebuie sa aveti un stagiu cat de mic de cotizare la pensie.
- Nu se poate beneficia de pensie de invaliditate daca nu ati cotizat nimic la Casa de Pensii.

3. Din sistemul public de pensii nu se poate beneficia decat de o singura pensie.
Pensia de urmas este de 400 de lei(indemnizatia minima pentru pensionari).
Daca ati putea benefia de de pensie de invaliditate,tot 400 de lei ar fi.
In sistemul public de pensii puteti beneficia de o singura pensie.
Ori pensie de urmas,ori pensie de invaliditate,tot 400 de lei veti primi.
Multumesc pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Important: pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate laur1979 laur1979 in legatura cu articolul de mai jos sant in aceeasi situatie ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez pentru a rezolva si eu cu pensia de boala? Decizia ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate elamiha1972 elamiha1972 sunt persoana cu handicap grav,primesc indemnizatie handicap si indemnizatie de insotitor(293+670)pot beneficia de indemnizatie de invaliditate? (vezi toată discuția)