avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de crestere al copilului si venituri din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de crestere al copilului si venituri din agricultura

buna ziua.
Sotia mea este angajata,a nascut si indeplineste conditiile pt a beneficia de concediul de crestere al copilului incepind cu jum lui martie 2015.
Problema este ca avem in acelasi timp o Intreprindere individuala cu cod CAEN 0149-Cresterea albinelor trecuta pe pe numele ei a carei activitate nu o putem intrerupe ..
intrebarea mea urmatoarea.. cate familii de albine putem detine,ca sa ne incadram in limita de 3000 lei pe an, tinand cont ca primele 75 familii nu sunt impozitate,astfel incat sotia sa beneficieze de concediul de crestere al copilului?
Cel mai recent răspuns: mmv79 , utilizator 22:53, 26 Ianuarie 2015
1. Venitul obtinut de la primele 75 de familii de albine este un venit impozabil chiar daca nu platiti impozit pentru acesta.

2. Nu stiu daca cineva de pe forum va poate raspunde la intrebarea dvs. dar va recomand sa va adresati AJPIS sau direct la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Chiar daca I.I. este pe numele sotiei, pe durata CCC se pot realiza venituri supuse impozitului pe venit in cuantum de maxim 3000 lei pe an calendaristic fara a se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.
Art. 72 Cod Fiscal 2014 Venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură

CAPITOLUL VII
Venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură
Art. 72
Venituri neimpozabile
(2) Veniturile definite la art. 71 alin. (1) sunt venituri neimpozabile în limitele stabilite potrivit tabelului următor:

......... am lasat doar ce ma intereseaza pe mine..

Albine până la 75 de familii........

citind legea..veniturile de la PRIMELE 75 FAMILII sunt venituri neimpozabile.. sau gresesc?

Am gasit normele pe venituri din agricultura pe 2014.

Dupa calculele mele...daca norma pe venit a fost anul trecut undeva la 30 lei/familie de albine inseamna ca ar trebui sa fie ..

75 familii cu venit neimpozabil.. care nu intra in calcul pt limita de 3000 lei anual

si circa 100 familiila 30 lei norma venit= 3000 lei

adica pentru a beneficia de ccc nr de familii ar trebui sa fie sub 175 buc...

poate cineva sa imi confirme?
Trebuie sa corelati prevederile Codului fiscal cu cele ale HG 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Art. 4
(1) Concediul si indemnizatiile lunare pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, anterior datei la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a incuviintat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care au realizat in perioada de referinta avuta in vedere venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
....

Prin urmare, cred ca suma maxima de 3000 lei/an calendaristic s-o raportati la norma pe venit . Astfel, numarul maxim de familii este de 100 ,luand in considerare normele pe venituri din agricultura pe 2014.
multumesc pt raspuns..
totusi nu sunt lamurit pana la capat... scuzati insistenta

daca art72 al.(2)din codul fiscal spune ca veniturile obtinute de la primele 75 de familii nu sunt venituri impozabile sau nu sunt supuse impozitului si noile dispozitii stabilesc ca plata indemnizatiei nu se suspenda daca parintii obtin venituri supuse impozitului in cuantum de cel mult 3000 lei pe an asta ar insemna ca veniturile de la primele 75 familii nu conteaza in calculul celor 3000 de lei


Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2015
mmv79, utilizator

Alte discuții în legătură

Apicultura 2013 cabrancea76 cabrancea76 veniturile din apicultura in anul 2013 mai sunt neimpozabile? og 8/2013 nu ma lamureste deloc? va multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil TeoTea TeoTea Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati, momentan sunt in concediu pt cresterea copilului pana la 1 an si as dori sa depun cererea pt prelungire, insa as ... (vezi toată discuția)
Crestere copil gina68 gina68 In situatia in care nici unul dintre parinti nu a realizat venituri timp de 12 luni in ultimii 2 ani iar in prezent tatal lucreaza si este singurul ... (vezi toată discuția)