Buna seara
In primul rand sa va explic situatia.
Conducand autoturismul propriu, inainte de o intersectie, am piscat frana, fiind pe jos mazga, nu am mai putut controla masina, ajung pe constrasens. Am fost lovit de un alt autoturism , din coliziune rezultand ranairea usoara a pasagerului din dreapta autoturismului care m-a lovit (arcada sparta si putin umflata si o zgarietura superficiala). Precizez faptul ca am fost la spital cu persoana, si a plecat acasa dupa 4 ore de investigatii pe picioarele ei.
Masina ep care o cunduceam are asigurare RCA si CASCO.
Intrebarile mele sunt urmatoarele :
1. Se poate dispune inceperea urmaririi penale, implicit cazier pentru mine?
2. Fiind incepator (9luni) permisul imi va si anulat?
3.Persoana ranita poate pretinde daune ?
4. Se poate ajunge la tribunal cu astfel de cazuri, prin autosesizare (la fata locului a venit un echipaj smurd + politia ), sau este necesara o plangere penala a ranitului?
1. Automat se deschide un dosar penal pe numele celui vinovat, pentru vatamare corporala din culpa.
2. Permisul nu este anulat in cazul dumneavoastra
3. Persoana vatamata poate pretinde daune civile si materiale, daune care sunt suportate de societatea de asigurare al vinovatului, pe baza politei RCA.
4. Este nevoie de plangerea prealabila a victimei in termen de 90 zile de la data accidentului, in lipsa plangerii dosarul va fi clasat la parchet.