avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli nejustificate Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli nejustificate Asociatie de Proprietari

La solicitarea facuta de catre mine catre administratorul Asociatiei de Proprietari si catre presedinta Asociatiei de a mi se arata documente si facturi justificative ale costurilor de intretinere, acestia au refuzat sa mi le prezinte. Mentionez ca ulterior am trimis o scrisoare recomandata prin care am solicitat a mi se arata facturile de la furnizori (Gaz, Apa NOVA si Caldura RADET) si cheltuielile administrative, scrisoare pe care au refuzat sa o semneze de primire.
Practic prin acest comportament consider ca mi-a fost incalcat dreptul la a primi explicatii cu privire la calculul cotei de contributie prevazut in H.G 400/02.04.2003, art 23, alin b.
Am incercat sa verific veridicitatea facturilor sunand personal la furnizori dar fara codul de client pe care Asociatia de Proprietari refuza sa mi-l dea nu pot verifica nimic.
Pe langa lipsa de justificare a costurilor catre furnizori, o alta problema o constituie si lipsa de justificare a cheltuielilor de administrare. Nu sunt justificate salariile Administratorului, Presedintei, Cenzorilor (sunt 3 cenzori), in total cheltuile cu administratia ajungand la 3000 lei.
Administratorul, desi figureaza pe listele de intretinere, nu este prezent niciodata in intervalul stabilit pentru incasarea banilor, aceasta fiind facuta personal si exlusiv de Presedinta Asociatiei- art 22, alin 5, legea nr 230/2007.
De asemenea administratorul nu isi indeplineste obligatia de a citi periodic contoarele de apa rece si gaz, in timp ce pe listele de intretinere apar ca fiind citite, nefiind respectat articolul 22, alin K, H.G 400/02.04.2003.
Pe ultima lista de intretinere afisata ptr luna decembrie 2014 sunt afisate urmatoarele:
-CHELTUIELI PE NUMAR DE PERSOANE: Salariu ingrijitor: 600 lei, Curent electric bloc: 1.500 lei, Consum apa scara: 675,69 lei, TOTAL general: 2.775,69lei /106 persoane= 26,18 lei (total persoana);
-CHELTUIELI CODA INDIVIZA DE PROPRIETATE : Telefon: 72.60 lei, Intretinere ascensor 310 lei, Servicii administrare 1.100 lei, Cheltuieli administrative: 1.954,73 lei; TOTAL general 3.437,33 lei/108 apartamente: 31.82 (total persoana).
-APA NOVA: 3.722,36 lei ;
-GAZ: 2.247,54 lei;
-CALDURA RADET: 4.714, 83 lei/ garsoniera= 44.48; Mentionez ca aceasta este factura la RADET pentru numai 10 zile zile de caldura, de la 21 decembrie 2014 pana la 31 decembrie 2014, pana la data de 21 decembrie fiind intrerupta furnizarea de caldura.

La o garsoniera de 18 mp ajung sa platesc lunar peste 200 lei.....

Pentru toate acestea am solicitat o justificare care nu imi este acordata asa incat am apelat la dumneavoastra in speranta unei lamaruri. Practic nu stiu cum pot solutiona aceasta situatie.

Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2015
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:33, 29 Ianuarie 2015
Atentie sporita la termenii si dispozitiile legale la care faceti trimitere
In postare faceti vorbire despre Asociatiei de Proprietari,iar in temeiul juridic invocati
H.G 400/02.04.2003, art 23, alin b.

HG nr 400 din 7 decembrie 2000 reprezinta norma de aplicare a L nr 114/1996 care opereaza numai in cazul asociatiilor de locatari
In cazul asociatiilor de proprietari opereaza numai disp L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
Daca doriti clarificari ,intemeiati-va cererea pe disp L nr 230/2007
Articolul 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

adresati solicitare oficiala,inregsistrata la asociatie sau comunicata postal cu confirmare de primire
Mai aveti la indemana disp HG nr 1588/2006
ART. 12
Proprietarii membri ai asociatiei, pe lânga drepturile si îndatoririle prevazute în statutul
asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi:
a) sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a asociatiei de proprietari;
b) sa îsi înscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi în structura
organizatorica a asociatiei de proprietari, daca au capacitatea deplina de exercitiu;
c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, la cerere, la
orice document al acesteia;
d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile
asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari,
în termen de 10 zile de la afisarea listei de plata.
Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie în termen de 7 zile;

Daca dupa aceste demersuri nu primiti raspuns favorabil,sesizati oficial serviciul specializat din primarie
Presedintele trebuie sa va raspunda in termen de 7 zile.
Trebuie sa aveti acces la documentele solicitate.
Mai sunt si alti locatari nemultumiti? - puteti provoca o adunare generala daca sunteti 20% din totalul proprietarilor.
Va multumesc pentru lamuriri!
Am trimis o scrisoare recomandata pe care Presedinta a refuzat sa o semneze de primire...am aflat ulerior de la diriginta Postei.
Daca aveti interesul pentru clarificarea situatiei,demarati etapa urmatoare,respectiv sesizati oficial serviciul din primarie solicitand si aplicarea disp L nr 230/2007
Art. 32
(la data 21-Jan-2008 Art. 32 din capitolul IV reglementat de Art. 18 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(2) Pentru neîndeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv
preşedintele asociatiei de proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în fata
legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod
deliberat.

Alte discuții în legătură

Cheltuielile la asociatia de proprietari krazee krazee Buna ziua, In blocul in care stau intretinerea vine foarte mare (mai ales ca este pe timp de vara, si deci nu e si factura de caldura; mentionez ca blocul ... (vezi toată discuția)
Pe cine sesizez in cazul in care mi-a fost introdus plata 100% la toate serviciile de la care sunt debransat ? vasile2014 vasile2014 Desi m-am debransat legal de multi ani de la serviciul de gaze, de la energie termica( fiind singurul imobil debransat), cat si instalare de apometre, ... (vezi toată discuția)
Asociatia de propietari hoti cu acte CRISTIANOO0 CRISTIANOO0 De ex. stau intro garsoniera de 17 m si a venit la 3 pers intretinerea 440 ron pe luna decembrie,este posibil ? Am inteles de la mai multu locatari ca ... (vezi toată discuția)