Ma aflu intr-o situatie neobisnuita. Am castigat un concurs pentru un post de conducere (sef serviciu) intr-o universitate de stat. Initial au fost 13 candidati dar la concurs s-au prezentat mai putini. In final, dupa proba scrisa au ramas doi candidati, eu fiind admis dupa cele doua probe - scris si interviu.
Toata procedura de concurs a fost completa, rezultatele s-au afisat la avizierul universitatii si au fost postate pe site-ul acesteia.
Dupa 12 zile de la afisarea rezultatelor am primit un telefon de la universitate, comunicandumi-se ca fosta sefa de serviciu a revenit asupra demisiei si i s-a aprobat, postul nemaifiind vacant. Aceasta se afla in preaviz pana la 1 februarie 2014, data la care urma sa incep munca. Eu mi-am manifestat dorinta sa incep munca chiar de a doua zi dupa afisarea rezultatelor, insa mi s-a spus ca persoana respectiva isi termina preavizul la sfarsitul lunii ianuarie.
Eu stiu ca demisia este, in principiu, irevocabila, cu atat mai mult cu cat s-a organizat, in perioda preavizului un concurs si a fost desemnat un castigator.
Sunt, realmente, foarte afectat de situatie (sunt in somaj, iar in ultimele luni am "incasat" si alte necazuri).
Ce imi sugerati sa fac? Ati mai intalnit o situatie similara vreodata? Vi se pare corect, moral ?
1. Ii puteti actiona in instanta daca vor anula concursul.
2. Demisia poate fi revocată numai prin acordul părţilor. Acordul poate fi expres, caz în care el trebuie exprimat înainte de expirarea termenului de preaviz. Acordul poate fi însa şi tacit, în sensul ca salariatul continua executarea îndatoririlor sale de serviciu dupa expirarea termenului de preaviz, iar angajatorul nu se opune la aceasta.
In acest sens, angajatul va depune o cerere prin care anunta pe angajator ca renunta la demisie ... angajatorul isi poate exprima expres sau tacit acordul cu privire la revocarea demisiei de catre salariat ..
1. Referitor la sugestia "1", te referi la o actiune "civila" (daune morale), una pe dreptul muncii sau pentru "abuz in serviciu"? Nu cred ca vor anula concursul.
2. Postul devine, in mod real, vacant, doar dupa ce angajatul demisionar isi termina preavizul si ii inceteaza CIM; pe de alta parte, perioada de preaviz are si rolul de a da timp angajatorului sa gaseasca inlocuitor, fara "pauz in productie".
Deci, pana la urma, cum este perfet (reglementat) legal, sa scoti postul la concurs dupa ce salariatului i-a incetat CIM-ul sau sa-l scoti la concurs imediat ce si-a depus demisia?
Multumesc pentru raspuns, tie si celor care vor mai interveni!
OK! Opinie pertinenta!
Multumesc!
Ma surprinde ca este singura opinie pe acest forum (poate cel mai popular din domeniul juridic), vis-a-vis de acest subiect, desi mi se pare un "studiu de caz" foarte rar intalnit.