Bună ziua,
Doresc niște lămuriri privind dezbaterea succesiunii după mama, decedată a.c. După tata, decedat, s-a dezbătut succesiunea.
Situația este următoarea:
Am fost 5 copii la părinți.
Unul locuiește în alt oraș iar ceilalți 4 au domiciliul în orașul unde au locuit părinții. Dintre ei, 3 sunt în viață iar 1 a decedat imediat după tata (nu avea soț supraviețuitor dar exista 2 copii majori în viață)
a) Masa succesorala după tata a fost cuprinsa în Certificatul de moștenitor, unde moștenitori sunt: mama și cei 5 copii.
b) Masa succesorala după mama, este cea de la tata plus un teren moștenire de la tatăl ei.
Întrebări:
1.Ce se întâmplă dacă unul dintre moștenitori nu se prezintă sa depunem actele la notar (de exemplu: nu este în țara, nu a lăsat procura deși știa ca urmează sa demaram dezbaterea sau, pur și simplu nu are bani pentru taxe)?
2. Pentru a nu depăși termenele legale (evitarea taxelor suplimentare) în ce situație se poate face o cerere de acceptare a moștenirii și ce efecte ar avea asupra celorlalți moștenitori? Cererea se poate face de unul sau unii dintre moștenitori? În aceste condiții când se începe succesiunea fără plata taxelor suplimentare?
3. Dacă taxele la notar ar fi prea mari se poate face succesiunea doar după casa fără terenul mamei? Acesta urmând sa-l folosească unul din frați printr-o înțelegere? (adică trebuie neapărat sa-l declaram)
Mostenire
larisarazvan
Va rog frumos un raspuns la urmatoarea speta:
in cazul in care sotul decedeaza fara a lasa testament, urmasi sunt sotia si doi copii. Masa succesorala este ... (vezi toată discuția)