avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Oprire salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Oprire salariu

Va rog sa ma ajutati.
Am salariu 1035 si bonusuri din vanzari.De curand mia venit o scrisoare mie si la firma ca mi se va pune oprire pe salariu 1/3 din salariu.Intrebarea mea e urmatoarea.Oprirea mi se va pune numai pe sal fix cel de 1035 sau pe tot salariu cel cu bonusuri?

Stancu Mihai
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:32, 26 Ianuarie 2015
numai pe veniturile fixe...bonusurile nu sunt permanente, luna de luna
Am mai intrebat si pe cativa prieteni si mi-a spus ca o sam pun oprire pe venitu care il am in luna aia de la firma care lucrez cica pt ca si bonusul e un venit salarial.Eu in contract imi este trecut decat 1035.Acea scrisoare de oprire mi-a venit mie una si alta la firma.
Se va pune poprire pe toate veniturile realizate, inclusiv pe bonus.
Nici nu stiu ce sa mai cred.Mai sus de la un cabinet de avocatura mi-a raspuns ca numai pe salariu adica numai pe veniturile fixe ca cica bonusurile nu sunt permanente luna de luna.Iar acu dumneavoastra imi spuneti ca pe toate veniturile.
Haideti sa vedem ce spune legea :
art.169 (4) C.mun. : Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

art.160 C.mun. : Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.

art.728 C.proc civ. - Limitele urmăririi veniturilor băneşti
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
.....

Asadar, bonusul este inclus in salariu , potrivit art.160 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum trebuie sa arate adeverinta de venit in vederea depunerii la dosar, pentru majorarea pensiei alimentare? adrian1001 adrian1001 Mentionez ca veniturile mele sunt constituite dintr-o parte fixa( salariul inscris in contractul de munca ) +bonusuri. Trebuie sa obtin o adeverinta din care ... (vezi toată discuția)
Fluturas salariu delcaru delcaru Buna ziua, Am incercat sa obtin un credit bancar, in conditiile in care eu, lucrand intr-un salon de infrumusetare, am un salariu mimim pe cartea de munca, ... (vezi toată discuția)
Cât este oprirea pe salariu. Pârvanparvan Pârvanparvan Bună ziua.Cat la sută din salariu este legal(oprire salariu). Mulțumesc frumos. (vezi toată discuția)