Buna ziua!
La inceputul luni Noiembrie 2014 sotia a introdus o cerere de divort ( fara copii )dupa 32 de ani de casatorie , prin care a solicitat desfacere casatoriei din vina ambelor parti . Nu am primit nici o citatie si nici copia actiuni . Am aflat de aceasta actiune de pe saitul judecatorie . Am solicitat sotie sa-mi comunice motivele divortului si sa discutam aceasta problema ca oameni maturi .Raspunsul a fost ca ,,vei afla cand primesti citatia ,,Vazand ca nu primesc citatia ( posibil ca aceasta a fost sustrasa de catre sotia din cutia cu corespondenta ) si termenul de judecata se apropie , am fost nevoit sa studiez dosarul la arhiva judecatoriei , ocazie cu care am solicitat copia actelor in conformitate cu originalul . La primul termen de judecata am depus o cerere prin care am solicitat instantei sa ne acorde un termen de gandire si ajutorul unui consilier-psiholog in probleme de familie pe motiv ca sotia este puternic influentata de parintii si familia ei si in urma crizelor de isterie ce face in timpul discutiilor nu putem avea un dialog normal .La acest termen instanta a respins cererea mea si ma decazut din drepturi de a formula intampinare si a depune probe . Acum 1,5 – 2 ani am gasit intre actele noastre niste formulare pentru obtinerea de cetatenie maghiara , iar cand am intrebat pe sotia la ce ne foloseste aceasta cetatenie , a raspuns ca , mama si tata inclusiv fratii mei au depus cererea si deja sunt aprobate , urmeaza sa depuna juramantul . In perioada Noiembrie-Decembrie 2014 socrii au vandut imobilele ce au avut in Romania si s-au mutat impreuna cu fratele sotie in Ungaria intr-o localitate aproape de frontiera de unde vin zilnic in tara . In urma discutiilor purtate cu sotia aceasta a afirmat ca pe ea nu intereseaza motivele divortului , din vina cui se va desface casatoria , pe ea intereseaza cetatenia si impartirea bunurilor ca sa se poate muta impreuna cu parintii si fratii ei in Ungaria .
Mentionez faptul ca desi sunt de nationalitate maghiara am lucrat in cadrul M.Ap.N ( unde am avut o serie de probleme din cauza socrilor , motiv pentru care am solicitat trecerea mea in rezerva ). In timpul discutilor purtate pe tema cetateniei am afirmat ca , pentru mine juramantul depus acum 35 de ani fata de tara , fata de Romania este sfant , mai presus de orice pe aceasta lume , nu pot sa jur credinta altei tari , nu vreau sa ma fac cetatean maghiar . Scuzati patriotismul entuziasmat . In trebarea mea este , 1.Daca sotia , reclamanta in dosarul de divort nu poate prezenta dovezi , martori pentru motivarea cereri de divort , iar eu nu ma mai prezint in instanta , ce se intampla cu actiunea , ce dezavantaje pot avea in viitor ? Nu am posibilitatea financiara sa angajez un avocat pentru repunerea in termen a actiuni , pentru formularea intampinari , etc....
2.Dupa divort urmeaza impartirea bunurilor , bineinteles sotia va solicita ½ parte . In aceasta situatie instanta tine cont de contributia fiecaruia la dobandirea bunurilor ?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra .
Buna ziua,
Va trebui sa va angajati un avocat pentru capatul de cerere privind partajul.
Pentru capatul de cerere privind divortul ......... asta este, din pacate acesta se pronunta fie ca va prezentati sau nu si fiti sigur ca sotia va prezenta destule probe in acest sens mai ales ca nimeni nu o poate obliga legal sa mai stea casatorita daca nu doreste acest lucru
1. Sotia castiga. Daca nu aveti bani sa va platiti un avocat sa va apere interesele, aveti sanse mari sa ramaneti dupa pronuntare cu obligatia de plata a avocatului sotiei. :(
2. Se tine cont, dar depinde cum si ce probati, calculati, aratati. Trebuie platita taxa de timbru... va sugerez sa contactati un avocat sau mai mult ca sa discutati cu ei in acest sens...