De ce nu se expertizeaza an de an de catre stat, contra un (cost minim) un leu/ luna de apartament, obligatoriu, toate asociatiile din tara, de care experti contabili competenti?
Statul ar obtine sume din: impozite nevirate, din lucrari executate pe langa bloc, din lucrari executate fara contracte de angajare, din declaratii fiscale nepredate in termen (unde pentru orice asociatie familiara, PFA, amenzile sunt considerabile), din diferenta dintre 10% si 16% la impozitul pe salarii, pentru ca, banuiesc, inca mai sunt asociatii care nu vireaza 16%, multe alte probleme.
Un plus de responsabilitate si mai mult decat atat, daca nu raspund la intrebarile adresate in scris, legal, in termen, cei in drept, presedintele-functionar public in acceptiunea Codurilor, sa fie amendat. Asa, nu le pasa presedintelui si administratorului, nu raspund, ba mai mult rad, sfideaza si aplica si luna urmatoare aceeasi practica, nu ridica corespondenta adresata, nu raspunde la intrebari privind calculele aritmetice aplicate in lista afisata.
Ca orice firma si asociatia, cred, ca ar trebui sa fie verificata de ANAF, Min.Finantelor, Min.Muncii si toate celelalte organe financiare si fiscale legale, existente!
Primeaza afinitatile. Cine verifica daca presedintele aduce cea mai buna prietena a sa, faca o expertiza, el avand indrazneala sa spuna tuturor, ca ei sunt foarte buni prieteni?
Daca presedintele este foarte bun prieten, cu administratorul, sotii acestora au lucrat impreuna ani buni, afini, asa cum ei declara, cine verifica? Ei, presedintele si administratorul au o firma impreuna, asociatia? Noi locatarii platim, fara sa ni se spuna cum s-au calculat sumele, ce platim? doar ca ei asa considera, ba presedintele deseori nu semneaza listele de la avizier! Nu este de acord, cu calculele?
Daca ar fi verificari periodice, la asociatii, poate, de teama amenzilor s-ar mai tempera si nu ar mai etapa prietenia lor de familie, sfidand, ar pune mana pe pix si ar raspunde, legal, la intrebari.
In primul rand ca presedinte si vicepresedinte nu poate fi cineva care are o pregatire minima, scris, matematica. Cum verifica si semneaza listele. Comisia de cenzori, este, un cenzor sau deloc. Are macar un membru din comisia de cenzori timp sa verifice, sau cunostinte economice sa verifice listele, fondul de reparatii, de rulment, toate cheltuielile?
Simplu, daca toata lumea din bloc, imobil, ar pleca la curte si s-ar desfiinta asociatia s-ar putea restitui tuturor locatarilor fondul de rulment? Verifica cineva macar la sfarsitul unui an, vreun locatar/ proprietar? Are voie sa intrebe, sa ceara listele, calculele.
Administratorul este dispus sa raspunda, sa explice fiecare cheltuiala, fiecare penalitate aplicata, atunci cand este intrebata oficial, nu amical, la asociatie! Sa raspunda in scris!
Firmele spacializate cu evidenta financiar/ contabila a asociatiilor sunt, parerea mea, o solutie optima la rezolvarea corecta si legala a situatiei patrimoniale, ar raspunde Controalelor Statului.
Administratorii, raman. Presedintii, raman. O conduita morala se impune a exista!
Ar preda actele firmelor spacializate, dar conform Legii 230/ 2007, presedintele raspunde de totul in asociatie, el si CEx. Cine verifica aceste mici firme, fara "RO"?
Legea 230/ 2007, cum spunea un/ o distinsa moderatoare, este buna, adevarat. Trebuie doar aplicata, apoi verificat de Stat prin parghiile sale, daca se aplica, cu deplasari la fata locului, cu verificari "ca la carte" fila cu fila, leu cu leu.
Dupa doi ani de verificari de catre Stat, prin experti contabili competenti, a tuturor asociatiilor din tara, vom discuta altfel, despre "administrator si presedinte de bloc"!
Cel mai recent răspuns:
cristian_s , utilizator
01:11, 22 Iulie 2019