avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea asociatiilor de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea asociatiilor de proprietari

De ce nu se expertizeaza an de an de catre stat, contra un (cost minim) un leu/ luna de apartament, obligatoriu, toate asociatiile din tara, de care experti contabili competenti?
Statul ar obtine sume din: impozite nevirate, din lucrari executate pe langa bloc, din lucrari executate fara contracte de angajare, din declaratii fiscale nepredate in termen (unde pentru orice asociatie familiara, PFA, amenzile sunt considerabile), din diferenta dintre 10% si 16% la impozitul pe salarii, pentru ca, banuiesc, inca mai sunt asociatii care nu vireaza 16%, multe alte probleme.

Un plus de responsabilitate si mai mult decat atat, daca nu raspund la intrebarile adresate in scris, legal, in termen, cei in drept, presedintele-functionar public in acceptiunea Codurilor, sa fie amendat. Asa, nu le pasa presedintelui si administratorului, nu raspund, ba mai mult rad, sfideaza si aplica si luna urmatoare aceeasi practica, nu ridica corespondenta adresata, nu raspunde la intrebari privind calculele aritmetice aplicate in lista afisata.
Ca orice firma si asociatia, cred, ca ar trebui sa fie verificata de ANAF, Min.Finantelor, Min.Muncii si toate celelalte organe financiare si fiscale legale, existente!

Primeaza afinitatile. Cine verifica daca presedintele aduce cea mai buna prietena a sa, faca o expertiza, el avand indrazneala sa spuna tuturor, ca ei sunt foarte buni prieteni?
Daca presedintele este foarte bun prieten, cu administratorul, sotii acestora au lucrat impreuna ani buni, afini, asa cum ei declara, cine verifica? Ei, presedintele si administratorul au o firma impreuna, asociatia? Noi locatarii platim, fara sa ni se spuna cum s-au calculat sumele, ce platim? doar ca ei asa considera, ba presedintele deseori nu semneaza listele de la avizier! Nu este de acord, cu calculele?
Daca ar fi verificari periodice, la asociatii, poate, de teama amenzilor s-ar mai tempera si nu ar mai etapa prietenia lor de familie, sfidand, ar pune mana pe pix si ar raspunde, legal, la intrebari.

In primul rand ca presedinte si vicepresedinte nu poate fi cineva care are o pregatire minima, scris, matematica. Cum verifica si semneaza listele. Comisia de cenzori, este, un cenzor sau deloc. Are macar un membru din comisia de cenzori timp sa verifice, sau cunostinte economice sa verifice listele, fondul de reparatii, de rulment, toate cheltuielile?
Simplu, daca toata lumea din bloc, imobil, ar pleca la curte si s-ar desfiinta asociatia s-ar putea restitui tuturor locatarilor fondul de rulment? Verifica cineva macar la sfarsitul unui an, vreun locatar/ proprietar? Are voie sa intrebe, sa ceara listele, calculele.
Administratorul este dispus sa raspunda, sa explice fiecare cheltuiala, fiecare penalitate aplicata, atunci cand este intrebata oficial, nu amical, la asociatie! Sa raspunda in scris!

Firmele spacializate cu evidenta financiar/ contabila a asociatiilor sunt, parerea mea, o solutie optima la rezolvarea corecta si legala a situatiei patrimoniale, ar raspunde Controalelor Statului.

Administratorii, raman. Presedintii, raman. O conduita morala se impune a exista!
Ar preda actele firmelor spacializate, dar conform Legii 230/ 2007, presedintele raspunde de totul in asociatie, el si CEx. Cine verifica aceste mici firme, fara "RO"?

Legea 230/ 2007, cum spunea un/ o distinsa moderatoare, este buna, adevarat. Trebuie doar aplicata, apoi verificat de Stat prin parghiile sale, daca se aplica, cu deplasari la fata locului, cu verificari "ca la carte" fila cu fila, leu cu leu.
Dupa doi ani de verificari de catre Stat, prin experti contabili competenti, a tuturor asociatiilor din tara, vom discuta altfel, despre "administrator si presedinte de bloc"!
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Maria2143 a scris:

deplasari la fata locului, cu verificari "ca la carte" fila cu fila, leu cu leu.
Dupa doi ani de verificari de catre Stat, prin experti contabili competenti, a tuturor asociatiilor din tara, vom discuta altfel, despre "administrator si presedinte de bloc"!


Trebuie sa recunosc ca m-a amuzat postarea dumneavoastra. Tot in acest spirit de a face curatenie ar trebui ca statul sa faca curat in apartamentele fiecarui roman contra un leu pe luna obligatoriu si atunci o sa discutam despre o alta Romanie dupa doi ani.

Revenind la modul serios ar trebui pentru o scara de 40 apartament ca un expert contabil sa se deplaseze pana acolo sa verifice leu cu leu si fila cu fila urmand ca din cei 40 colectati sa se plateasca taxele salariale iar restul sa fie onorariul expertului. Cred ca in aceste conditii ar fi mai usor pentru statul roman sa construiasca 1000 km de autostrada decat sa implementeze acest proiect.

Cu toate acestea ati putea incerca sa demarati un astfel de proiect si sa daca esterealizabil apoi puteti propune o extindere a acestuia la nivelul intregii tari.

MarianBratu
Multumesc. Da, subiectul are si o latura financiara, neclar cuantificata.
Sunt costuri care s-ar acoperi, venituri care s-ar inregistra, ordine intr-un \"sertar\" al vietii noastre, a tuturor. Din Conducatorii Statului, Magistrati, Avocati, Artisti, Directori, oameni simpli...nu toti, dar o parte considerabila din locuitorii oraselor tarii, locuiesc \"la bloc\". Este o problema a noastra, a tuturor.

Da, de ce sa nu vedem latura asta, ca un proiect! Exista Liga X, Organizatii non profit Y, intresati de buna derulare a activitatii asociatiilor, dar de ce sa nu contoleze Statul?
De ce nu le vedem ca pe mici Asociatii familiare! PFA! Firme! acolo locuim zeci de ani, o viata. Decedeaza un administrator, vine nepoata lui, dar ce este firma de familie? Isi apara \"greselile\" si se acopera unii pe ceilalti, pana cand!?

Apreciaz ca zambiti : ) ! Da, se simte supararea printre randuri : (. Da, sa se construiasca si autostrazi. Dar nu credeti ca dupa ce se intorc de la lucru, zi de zi, si patronii si muncitorii de pe santier, ajung acasa, la bloc, achita oricat, orice..."decat sa se certe cu lumea". Spunea cineva "mi-au cerut 200 lei, nu stiu pt ce le-am dat, sa faca ce vor, nu am timp, platesc cat imi cer, nu mi-au dat nici chitanta!" De ce sa nu ne pese! Credem in vorbe, in barfe, sau in cifre?

Am cautat toate modalitatile de a comunica, \"nu vrea presedintele\", el este seful. Nu ar renunta la sefie doamne-fereste!

40 apartamente X 10 lei/ luna X 12 luni = 4800 lei, impozabil! pentru expertizarea de la finele fiecarui an, an de an, alt expert, competent!
(nu ar pagubi pe nimeni-costul unui pachet de tigari-poate chiar 15-20 lei/ luna; nu este mult, pensionarii ar plati primii, daca li se explica pt ce sunt platile acestea)

PLUS taxe si impozite colectate la stat luna de luna, multi lei, am facut un calcul estimativ, de la mii de mii de asociatii!

Exista un proiect inaintat Corpului Expertilor Contabili, in acest sens. Sper sa aiba succes!
Noi toti, locatari, proprietari platim, achitam luna de luna salariile administratorului.
Presedintele motiveaza ca nu este remunerat, astfel incat nu-i pasa, nu se implica decat daca vrea el, unde vrea el, lumea il saluta ca pe sef\" asta conteaza pt el. Atat.
Sa fie platit. Pt 300-600 de lei pe luna credeti ca s-ar interesa? Nu cred. Este vorba de altceva, de controale efective, sa citeasca Legea, Legile domnul/ domnii presedinte sau vicepresedinte.
Toate orasele mari, orasele tarii au o filiala a Corpului Expertilor Contabili. Se poate purcede a se incheia contracte fara a se face voluntariat, ci munca platita. S-au infiintat in ultimii zece ani atatea declaratii de verificari incrucisate in economie, pentru firme, astfel incat platile unui furnizor de pe Terra, se regasesc ca incasari, sau nu, pentru un client de pe Terra si nu se poate face o verificare temeinica a asociatiilor, astfel incat generatiile viitoare sa nu mai auda \"asa vreau eu, doamna, ca sunt presedinte\" si el nu stie sa scrie?!

Este un exemplu. Sunt si administratori si presedinti, sunt sigura, departe de astfel de practici, oameni de toata isprava, corecti, amabili, deosebiti.

In concluzie!
S-ar putea sa ne fie mai bine, doar daca s-ar verifica, platind noi, locatarii/ proprietarii expertizarea an de an a asociatiilor, iar Statul urmarind aplicarea Legilor-colectand taxe si impozite, totul pt o mai buna convietuire la bloc!


Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Maria2143 a scris:

MarianBratu
Am cautat toate modalitatile de a comunica, \\"nu vrea presedintele\\", el este seful. Nu ar renunta la sefie doamne-fereste!


Nu vrea presedintele dar restul membrilor doresc? Atunci schimbati presedintele cu unul care doreste. Dar daca doriti doar dvs inseamna ca problema este a dvs.

Nu este problema mea si nici a tuturor cum se gospodareste fiecare in casa lui, in asociatia lui. Nu discutam de un spatiu public ca sa fie problema tuturor.

Atentie ca in cele mai multe cazuri intrebarea daca se poate face un lucru se citeste de fapt cat costa sa fac acel lucru.

Eu de multe ori am fost intrebat daca se pot regla anumite aspecte intr-o balanta si am raspuns mereu ca da. Imediat am continuat cu: sitautia x se inchide cu un venit impozabil, la situatia y se colecteaza TVA ... etc. Si atunci oamenii au zis in cele mai multe cazuri ... mai bine o lasam asa.

Pentru o remuneratie corecta orice se poate rezolva dar pentru un leu vei primi servicii de cincizeci de bani.

Oricine poate cere o expertiza ... nu ai nevoie de interventia statului pentru a face asa ceva.

Toate asociatiile de proprietari din Romania sunt obligate sa dea, de doua ori pe ani, situatia elementelor de activ si pasiv.
Asadar, ceva-ceva tot se face ....
amvirdan \\"Toate asociatiile de proprietari din Romania sunt obligate sa dea, de doua ori pe ani, situatia elementelor de activ si pasiv.
Asadar, ceva-ceva tot se face ....\\"

Multumesc, aveti dreptate! Nu plecam de la zero. Cunoastem legislatia. Nu putem pune semnul egal intre, situatia activ/ pasiv predata de admin. si auditarea anuala, dar mai ales, intre situatia activ/ pasiv si expertiza financiar/ contabila, verificarea anuala!
Este atat de simplu. Fiecare expert, an de an citeste raportul de expertiza al anului precedent si in primul rand urmareste daca s-au remediat, asa cum Curtea de conturi si orice Control cere, deficientele semnalate la verificarea anterioara.
In cativa ani ar fi \\"de trista amintire unele practici\\"!
Analiza de oferta pt.o lucrare de amploare, nu se vede in situatia activ/ pasiv.
Nici coloana \"comison CEC\" din lista cotelor de intretinere, nu se vede-n activ/ pasiv.
Nu verifica nimeni asociatiile.
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator

Alte discuții în legătură

Cenzor extern la asociatii de proprietari arhicoc arhicoc Conform Legii 230/2007: \"Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a ... (vezi toată discuția)
Verificare administratie bloc Florenta30 Florenta30 Buna ziua, avand in vedere faptul ca nu suntem constituiti in asociatie de proprietari, va rog sa-mi spuneti cine face verificarea activitatii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum putem solicita expertiza contabila pentru asociația ... oana intreaba oana intreaba Buna ziua, cum putem solicita expertiza contabila pentru asociația de proprietari a unui bloc? situația este următoarea: a fost sistată furnizarea de apa ... (vezi toată discuția)