avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune casa

Buna ziua! Parintii mei au decedat in urma cu 10 ani,noi suntem 5frati,nu am facut inca succesiunea casei.Am vrea sa facem succesiunea si intrebarea mea este daca faptul ca a trecut atat timp de la deces atrage probleme.Daca se face succesiunea casei care ar fi cota pentru fiecare din noi?Mentionez ca eu nu sunt casatorit,unul din frati este casatorit si are 2 copii minori,unul din frati care a fost casatorit a decedat si de asemenea si sotia lui insa au ramas 2 copii majori,si mai am inca doi frati care nu sunt casatoriti.Imi este frica de faptul ca unul din frati are intentii ascunse in ceea ce priveste succesiunea,toate utilitatile,taxele si impozitele casei, de cand au murit parintii si pana in momentul de fata au fost platite de el(am contribuit cu totii insa chitantele sunt pastrate de el),ar fi acesta un lucru care sa il ajute la dezbaterea succesiunii,ar fi avantajat in vreun fel?
Va multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: VBejenariu , utilizator 21:33, 27 Ianuarie 2015
ati mers la notar sa dati declaratie de acceptare a mostenirii, in termen? daca nu, este posibil ca fratele viclean deja sa fi dat-o, urmand ca acum in instanta sa va invoce prescrierea dreptului la optiune succesorala si astfel sa va indeparteze.
fratii impart bunurile in mod egal, indiferent de situatia matrimoniala. pt fratele decedat, partea acestuia revine copiilor lui in cote egale.

daca fratele viclean incearca sa va indeparteze, va sugerez sa va angajati neaparat un avocat si sa demonstrati ca dvs si ceilalti frati ati acceptat tacit mostenirea...v-ati ingrijit de conservarea bunurilor, ati pus bani mana de la mana si ati platit impozitele...etc
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
MYRA CIMPEAN , Avocat
Averea parintilor se va imparti in 5 parti, cota celui decedat va fi mostenita de copiii lui.
Incercati sa dezbateti succesiunea la notar amiabil. Veti plati oricum impozit de 1 % din valoarea mostenita pt intarziere.
In ce priveste chitantele poate invoca un drept de creanta, sa va dea la final bani mai putini pt cotele voastre.
In caz ca va fi nevoie, va trebui sa dovediti ca ati acceptat tacit succesiunea.
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
Va multumesc pentru raspuns si pentru sfat!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni bogdAN818 bogdAN818 Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie: tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.va rog sa mi spuneti cum se face partajarea succesorala ... olga2011 olga2011 Buna ziua.Va rog sa mi spuneti cum se face partajarea succesorala in cazul in care tata a decedat în 1975,mama - in 1990 și suntem 4 copii.,toți am acceptat ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte corect averea dupa moarte Riciu16.13 Riciu16.13 Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie:un imobil(o casa) cui ii ramane dupa moartea prorietrilor(sot,sotie fara copii),avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)