avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament executat silit de banca, cine suporta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament executat silit de banca, cine suporta datoria la intretinere?

Buna ziua!
Va prezint cat pot de succint situatia cu care ne confruntam la asociatia de proprietari:
- apartament cumparat prin credit ipotecar;
- proprietarul a acumulat datorii de peste 7.000 lei la intretinere ( plus penalitati);
- am inscris datoria la Registrul de Carte Funciara;
- l-am dat si in judecata, dar pana sa apara hotararea judecatoreasca, apartamentul a fost executat silit de executor judecatoresc in favoarea bancii;
Asociatia nu s-a ales cu niciun leu, desi avea inscrisa datoria la Cartea Funciara.
Intrebare: in cazul executarii silite a unui imobil luat prin credit ipotecar nu mai este valabila legea care spune ca nu se poate instraina imobilul fara 'dovada' ca nu exista datorii la intretinere?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:00, 5 Februarie 2015
Intrebarea este foarte clara si poate va da nastere unei dezbateri.
Cunosc si eu un caz asemanator in care cineva si-a adjudecat un apartament de la un executor judecatoresc asociatia nestiind nimic de aceasta actiune (apartamentul a fost executat pentru alte probleme decat cele legate de bloc).

In final, suma fiind relativ mica, noul proprietar a achitat acea suma catre asociatie.

Asadar, daca un apartament se vinde prin notar, legea cere sa existe si o hartie de la bloc ca prorietarul care vinde nu are datorii la asociatie.
Acelasi lucru nu se mai aplica la executari silite.
Altfel spus pare un vid legislativ: haiducie curata.

Fiind o problema reala ma astept ca avocatii de pe forum sa vina cu solutii.
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Haiducie pe fata, insa nu te poti pune cu "haiducul sef" - statul si sunt de acord ca situatia nu este reglementata din acest punct de vedere.

Cu privire la situatia expusa:
- de cele mai multe ori, la aceste executari silite, valoarea reala (de piata) a locuintei poate sa scada cu 30-50%, astfel ca pentru asociatie nu mai ramane nimic. Deci creditorul (banca) se alege cu mai nimic, castiga "licitatorul" - de obicei un cetatean din "sistem", care ce face, il revinde, mai greu acum ca s-a cam stin piata, desigur la pretul pietei - diferenta (castigul) impartindu-se proportional cu efortul depus de cei care au participat la manevra...
......................
Sa revenim la cazul expus: daca ati actionat in instanta pe fostul propprietar, este singura dvs. speranta ca "undeva-candva" o sa va recuperati paguba, insa ce presupune acest lucru - sa-l urmariti pe fostul proprietar, daca mai are si alte bunuri, mobile sau imobile care ar putea fi facute bani; daca si-a cumparat o pereche de pantofi - fuga la executor si ati recuperat 100 de lei - ma-ti inteles? Adica, mai bine il chemati sa va aduca un colac si o lumanare si ati terminat povestea...

Ar trebui ca statul sa reglementeze si aceasta situatie, a apartamentelor a caror proprietari nu-si mai pot achita creditul ipotecar (v-ati uitat cine il imprumuta pe cetatean?), sa incerce sa il vanda tot creditorul, dar cu bani cash, nu sa-l lase la mana geambasilor. Cred ca s-ar scoate mai multi bani si avand in vedere pretul mai mic, bucuros ar fi si noul proprietar...
Dar unde/al cui este interesul?

@GEO_MAR
intotdeauna proprietarul este cel raspunzator pentur datorii.

Pentru datoriile de pana la data executarii silite puteti deschide actiune civila in instanta impotriva vechiului proprietar.

Pentru datoriile ulterioare executarii trebuie sa va adresati bancii intrucat ea e noul proprietar.
Multumesc pentru raspuns. Intr-adevar, legea trebuie corectata pentru ca intentia legiuitorului a fost de a nu ramane datoria unui proprietar in sarcina altor proprietari, atat timp cat se mai poate executa ceva. In fond ne-am asociat pentru a administra un imobil, nu pentru a scoate profit, deci nu putem fi obligati sa platim din buzunarul nostru ce a consumat altul. Regiile (de apa, termoficare...) sunt avantajate de existenta acestei legi, ele isi recupereaza debitul de la Asociatie, nu de la adevaratul datornic.

Multumesc pentru raspuns. Chiar asa s-a intamplat: apartamentul a fost scos la licitatie si cumparat de un "cunoscator", care apoi l-a revandut in mai putin de o luna. Asociatia a ramas cu hotararea judecatoreasca (obtinuta intre timp) pe care am dus-o la executor judecatoresc, dar care nu are ce sa le execute datornicilor, intrcat au grija sa nu apara cu bunuri pe numele lor.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2015
Adriantot, moderator
Pai credeti ca nu se stie cine sunt profitorii? Se merge peste tot pe o carare batuta. Este drept ca acum s-a mai stins si boomul aceste imobiliar, haiducul-sef s-a prins (in sfarsit) si a inceput sa le perceapa impozit la "cunascatori", asa ca mare lucru nu mai castiga bietii geambasi.

Bun, daca as. prop. tot a apelat la un executor, acesta este platit sa faca ce stie el mai bine sa recupereze paguba produsa, insa, iata nu mai stiu exact la ce interval de timp trebuie ca presedintele sa mearga la executor si sa reinnoiasca cererea... Trebuie sa vorbeasca cu acesta sau chiar cu un altul, cu un avocat, sa afle cum trebuie procedat pentru ca hotararea judecatoreasca sa nu se perimeze.

Mai este deschis aici pe forum un topic asemanator la care am raspuns, dar se pare ca autorul topicului s-a cam suparat pe mine/pe noi, in fine, asta este. Ziceam si acolo ca nimeni nu stie ce a patit saracul om de a ramas fara casa...

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar vis-a-vis executare silita goby goby Buna ziua, Sunt presedinte de asociatie si ma confrunt cu urmatoarea problema; Datorita restantelor acumulate in valoare de peste 3500 lei, in 01.10.2014 am ... (vezi toată discuția)
Datorii imobil adjudecat. Romică Stoica Romică Stoica In urma adjudecarii unui imobil prin executare silita au ramas de plata la asociatie 5 500 lei. Cine va achita aceste datorii? Temeiul legal? Astept ... (vezi toată discuția)