avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

cum pot rezolva o problema ca o bunica sa imi faca acte de mostenire.
mentionez ca sunt nepoata de fata, are 2 fete
este vaduva de 35 de ani
mama mea s-a ocupat de ingrijirea ei pana acum 3 ani, cand a plecat in spania
acum bunica vrea sa imi faca acte mie pt a nu o avantaja pe cealalta fata a ei, care nu a venit in 30 de ani decat dee 10 ori in vizita, dar care ar veni la impartirea averii.
va rog sfatuiti-ma cum sa fac, dar nu prea am bani pt actele care ar trebui incheiate
multumesc
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:37, 11 Iunie 2009
cel mai sigur este un contract de vanzare-cumparare.
Dar actul respectiv daca are in vedere un imobil teren nu trebuie sa treaca pe la Oficiul de cadastru , unde trebuie multi bani?
Ce parere aveti despre donatie?
Cat de sigur e in eventualitatea unui proces de contestatie a actelor de catre urmasii directi?
Va multumesc!
Cel mai sigur ar fi sa va faca un contract de vanzare cumparare dau de donatie care costa ceva mai putin dar care poate fi atacabil in instanta supa decesul ei.
Cel mai putin o costa testamentul, doar ca mama trebuie sa renunte dupa decesul bunicii la partea ei in favoarea mostenitorului testamentar iar cealalta fiica va primi numai rezerva.

In rest, solutii despre cum sa primim ceea ce legea spune ca e ilegal sa primim implica niste costuri mai mari decat normal, asa incat, daca nu prea aveti bani... eu cam atat vad sa se poata face.
Ma refer la acte care ssa va confere o siguranta ca nu vor fi desfacute...
Oricum, daca doriti intreaga casa, e ilegal sa o primiti numai dv. asa, pe gratis... si orice act prin care veti primi casa aia gratis e atacabil cu destul succes!

Pentru ca sa gasesti solutii legale sa ocolesti niste chestiuni, e nevoie de studiu al intregii situatii, de cetire de acte, de vedere a situatiei de fapt, unde stau partile, ce venituri au, din ce mananca... Muuuulte amanunte pot face diferenta!
Si, de regula, trebuie cheltuita o suma mai mare...
Incheiati un contract de intretinere. Oricum, inteleg ca bunica are nevoie de intretinere, iar daca in urma contractului va veti indeplini toate obligatiile contractuale, cealalta fiica nu va avea niciun temei sa obtina desfiintarea actului.

Donatia poate fi supusa reductiunii la cererea celeilalte fiice, iar vanzarea ar putea fi atacata ca fiind o donatie deghizata (cred ca asa si intentionati, sa nu-i platiti niciun pret).

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa moarte iuli113 iuli113 ma intereseaza si pe mine daca ma poate ajuta cineva. bunica mea a decedat ea este trecuta in c.f.ca fiind proprietara a unui imobil,bunica are un sot pe ... (vezi toată discuția)
Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)
Donatia e sigura? anonimiu anonimiu Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun ... (vezi toată discuția)