Am un credit ipotecar semnat in 2007, cu o banca din Romania.
In cei 7 ani scursi din contract, din cei 30 initiali, banca a intreprins urmatoarele:
1. la o lună de contract a majorat dobanda fără a mă notifica - am intentant proces si in 2013, am castigat in instanta sumele incasate de banca in plus timp de 3 ani (2007-2010);
2. pana ca instanta sa se pronunte cu privire la faptul ca banca a majorat rata fara respectarea contractului, banca mi-a propus in anul 2010, si eu (din pacate) am acceptat, semnarea unui act aditional la contract prin care banca se angajeaza (conform ofertei scrise a acesteia) sa reduca rata la valoarea initiala a contractului. Tot prin acest act aditional banca clarifica ca fluctuatia pietelor internationale reprezinta variatia 3M Euribor, pe care il stabileste ca referinta cel din septembrie 2009 - in urma hotararii instantei din 2013, am solicitat bancii anularea actului aditional, obiectul juridic al acestuia (in speta, reducerea ratei la valoarea initiala a contractului) fiind eliminat de decizia instanteicare stabileste ca rata nu trebuia majorata, astfel incat banca s-a angajat sa reduca ceva ce nu trebuia majorat. De asemenea, am solicitat recalcularea ratelor in functie de variatiile Euribor de la data semnarii contractului (2007) si nu de la valoarea stabilita prin actul aditional. Raspunsul bancii a fost negativ.
3. La punerea in executare a hotararii instantei banca nu a furnizat in contul meu toata suma acordata de instanta cu titlu de despagubire, aceasta supunand suma respectiva unor calcule interne de reglare a debitului, valoarea finala acordata fiind micsoarata cu aproape 20% decat a dispus instanta. Am solicitat diferenta bancii si am primit raspuns negativ;
4. La punerea in executare a hotararii banca a recalculat graficul de rambursare fara a tine cont si de variatiile 3M Euribor din perioada respectiva. Am solicitat bancii refacerea graficului si am primit raspuns negativ, pe motiv ca nu au fost variatii in perioada respectiva. Am facut reclamatie la ANPC, acestia constatand ca exista variatie in perioada respectiva, in final fiindu-mi restituiti cca. 800 euro rezultati din recalcularea ratelor cu variatia 3M Eurobor.
La momentul actual sumele platite de mine din debit nu corespund conditiilor contractuale stabilite initial (banca in perioada 2007/2010 nu aredus rata ca urmare a fluctuatiei negative a euribor). Cu toate ca in mod repetat am semnalat bancii ca a incasat abuziv sume nedatorate de catre mine, aceasta nu mi-a dat dreptate decat la solicitarea instantei sau a ANPC. Consider abuziva atitudinea bancii, incercand in mod repetat inselarea mea.
As dori sa stiu daca am vreo sansa sa inchei contractului din culpa bancii, gandindu-ma pentru asta la o actiune in penal privind abuzul in serviciu si inselaciune. O hotarare defavorabila bancii ma gandesc ca ar cantarii mult in intentia mea de reziliere a contractului sau macar in obtinerea unor despagubiri. Aceasta nu intentioneaza in niciun fel restituirea sumelor oprite din cele castigate in instanta si nici anularea actului aditional. Apoi, este extrem de stresant sa stiu ca voi avea de suportat inselatoriile acesteia alti 23 de ani. Acum eu nu am nici cea mai mica incredere in actiunile bancii, in conditiile in care nu am nici pregatirea necesara a observa in permanenta abuzurile acesteia.
Ce altceva imi recomandati sa fac?