avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiunea disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiunea disciplinara

Cum poate un salariat nemultumit de activitatea unui coleg ori superior al sau sa ridice problema superiorilor sai (superiorilor colegului ori superiorului sau)?
Adica ce document trebuie sa intocmeasca salariatul pentru a fi inregistrat si adus la cunostinta celor competenti sa verifice situatia si sa dispuna eventuale masuri, in ce termen este obligat celui caruia i s-a adresat documentul sa-i raspunda salariatului?
In concret, la una dintre organizatiile publice de stat judetene (din lista celebrelor "deconcentrate"), subordonata unitatii centrale a organizatiei din Bucuresti (singura care are personalitate juridica, cele judetene din subordine neavand deci), seful biroului de resurse al umane nu si-a indeplinit anumite obligatii de serviciu, iar alte obligatii de serviciu le-a indeplinit defectuos, prin aceasta provocand prejudicii unui salariat al organizatiei (chiar mai multor salariati) si aducand atingere unor drepturi si interese legitime ale acestuia.
Ce document (reclamatie/memoriu/cerere/plangere etc.), cum, in ce termen de la aflarea faptelor sefului biroului de resurse umane, cui (directorului organizatiei judetene care este seful local al salariatului prejudiciat, sefului resurselor umane pe tara al organizatiei, care e seful pe linie de munca al faptuitorului, directorului general pe tara al organizatiei sau tuturor acestora) trebuie intocmit pentru ca sa se verifice activitatea sefului biroului resurse umane in cauza si sa se dispuna eventuale masuri in consecinta (ancheta administrativa/disciplinara cu, eventual, sanctiuni etc.).
In afara acestui document intern, va fi depusa si o plangere penala la adresa faptuitorului, iar referitor la aceasta, mai avem rugamintea sa fim ajutati cu raspunsul la intrebarile:
- cercetarea penala sau actiunea penala il suspenda de drept din functie pe faptuitor?
- cercetarea penala sau actiunea penala obliga de drept pe seful organizatiei (judetene sau nationale) sa dispuna si ancheta administrativa/disciplinara ori de alta natura, astfel incat nu mai e necesar documentul despre care am intrebat initial?
- o eventuala sanctiune penala (in urma plangerii penale) pentru fapte de serviciu sau in legatura cu serviciul ii va limita/anula dreptul faptuitorului de a profesa pe aceeasi functie?
Asteptam grabnic un sprijin pentru aceste situatii.
Multumim.

Cel mai recent răspuns: Sov Consulting , Consultant credite si finantari 20:16, 17 Iunie 2009
Cercetarea abaterii disciplinare constituie prima faza a actiunii disciplinare. Aceasta este o prerogativa a angajatorului; este singurul in masura sa constate savarsirea abaterilor disciplinare de catre salariatii sai si sa aplice sanctiunile corespunzatoare
Conform art. 75 alin. (6) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea urmatoarelor aspecte:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Punctul de pornire al efectuarii disciplinare il constituie referatul de sesizare.
Angajatorul se poate sesiza si din oficiu, caz in care locul referatului de sesizare il ia nota de serviciu.
Prin referatul de sesizare orice alt salariat (de obicei seful ierarhic al autorului abaterii) sesizeaza angajatorul in legatura cu savarsirea unei fapte considerata a fi o abatere disciplinara.
Referatul de sesizare trebuie depus la registratura unitatii in cel mult 6 luni de la data savarsirii faptei.
Pe toata perioada in care v-a fi cercetat penal dreptul de a profesa este suspendat pana in momentul sentintei definitive si in functie de ceea ce magistratii decid faptuitorullui i se poate anula dreptul de a profesa pe aceasi functie.
Parerea mea este ca intr-un astfel de caz, sa se intocmeasca un referat catre directorul organizatiei judetene in care sa fie sesizate toate aceste aspecte, sa se ceara intrunirea comisiei de disciplina, iar in urma cercetarilor aceasta va decide daca este vorba de savarasirea unei fapte penale sau nu. Daca da, atunci aceasta trebuie sa suspende cercetarea disciplinara, sa puna in vedere conducatorului unitatii ca este vorba de savarsirea unei infractiuni si sa propuna sesizarea organelor penale. Daca aceasta decide ca nu este vorba de indeplinirea conditiilor ca faptele savarsite de respectiva persoana sa constituie infractiuni, atunci vor propune sanctionarea disciplinara si eventual, atragerea raspunderii civile daca este vorba de producerea unui prejudiciu material unitatii.
~ Conținut șters la cerere ~
Multumim foarte mult pentru opiniile documentate.
Domnului jurist Clement: da, ştim!!! la ce i-a expus deja personajul pe cei prejudiciati şi dorim sa-l expunem putin si pe dansul la ce i se cuvine.
De aceea, as mai ruga sa ni se mai spuna si:
- In cat timp este obligat seful sa raspunda celui care i-a inaintat referatul de sesizare (inregistrat desigur), ca sa stim, daca acesta nu raspunde, dupa ce termen poate fi, la randu-i, atacat in instanta sau in fata superiorilor?
- Sunteti siguri inceperea cercetarii penale il suspenda pe faptuitor din functie? Pentru ca ni s-a spus de catre alti juristi faptul ca cercetarea penala nu l-ar suspenda din functie, ci ar fi suspendat din functie doar dupa punerea in miscare a actiunii penale, aceasta nefiind totuna cu inceperea cercetarii penale.
M-ar interesa, ca sa va pot ajuta sa stiu daca persoana respectiva face parte din categoria functionarilor public sau personalului contractual.

Alte discuții în legătură

Abatere disciplinara delia25 delia25 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un model de proces verbal pt abatere disciplinara. Multumesc! (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara gabitza79 gabitza79 Am un angajat care a lipsit 1 zi nemotivat de la serviciu.I s-a intocmit un poces verbal.Dupa cate procese verbale se incepe cercetarea disciplinara sau care ... (vezi toată discuția)
Cerere de demisionare andrey78 andrey78 Buna ziua pe scurt problema mea: de trei saptamani ma aflu in concediu de boala,am fost si spitalizat suferind de o boala cronica.Am fost contactat telefonic ... (vezi toată discuția)