avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua!
Ultimii 2 ani am lucrat la o societate cu timp partial de 2 ore. Pot beneficia de somaj?
Exista in lege vreun articol (care?) care spune ca nu am dreptul la somaj?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: rak0770 , utilizator 13:51, 28 Ianuarie 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:

a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...

(1^2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.
...

2. Adica cele 24 de luni lucrate cu 2 ore pe zi sunt egale cu 6 luni de stagiu de cotizare la somaj (echivalente cu 8 ore pe zi).

3. Ca urmare nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

4. Daca mai aveati un contract individual de munca (CIM) cu 2 ore pe zi aveati exact 12 luni de stagiu de cotizare la somaj si ati fi putut beneficia de indemnizatie de somaj.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la somaj OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI daca am fost incadrat in muca pe perioada determinata la expirarea celei de a doua prelungiri nu mi se mai prelungeste contractul pentru ca este reducere de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj norma partiala silvia99 silvia99 cum se calculeaza indemnizatia de somaj la un c.i.m cu 4h/zi, 20h/ sapt? se injumatatesc cei 500 lei?si mai departe, proportional, pt 2h/zi, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj pentru angajatii cu timp partial tedyca tedyca Poate o persoana angajata cu timp partial de 2 ore/zi la 2 societati sa beneficieze de somaj cand are cate 24 luni cotizate? deci 4 ore total/zi, 24 luni ... (vezi toată discuția)