avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie unica

Sunt in proces de divort. am doi copii cu el, fata are 5ani si 5luni si baiatul 6 luni. vreau sa stiu cum pot obti ne custodie unica . el a plecat de 10 luni de unde locuiam, in acest timp el mi-a dat suma de 1000 de lei. si ia adus la fata de mos nicolae un cadou. A plecat ca a facut scandal in casa la care a asistat fata lui si parinti mei. Daca am avut nevoie sa-mi faca niste acte ptr. crestere copil nu mi-a facut. Pe fata nu a sunat-o de ziua ei sa-i spuna la multi ani. La baiat cand a venit sa-l vada nu i-a adus nimic si are si dosare penale pe rol. Ce trebuie sa fac sa obtin custodie unica?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:16, 31 Ianuarie 2015
Presupun ca in dosarele de lovire sau alte violente/vatamarea corporala din culpa nu este victima minora/minorul. Motivele intemeiate tin exclusiv de interesul superior al minorilor. Ca sa nu ma zic ca dosarele sunt pe rol, deci tatal nu are o condamnare pentru aceste presupuse fapte.
De solicitat in instanta, puteti solicita ce doriti dvs., dar trebuie sa intelegeti ca regula este exercitarea autoritatii parintesti in comun. Ar urma insa in caz de custodie comuna sa colaborati in ceea ce priveste deciziile majore in ceea ce privesc minorii, in rest deciziile de zi cu zi le veti lua singura.
Interes din partea tatalui fata de copii inteleg ca este. Poate mai bine nu ati declansa si mai multe tensiuni solicitand sa exercitati doar dvs. autoritatea parinteasca. Trebuie sa intelegeti ca este importanta prezenta tatalui (chiar daca nu le aduce mereu ceva) in viata copiilor dvs.
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
againstPAS, utilizator
Trebuie sa propuneti si sa administrati probe din care sa rezulte ca este in interesul minorilor ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in mod exclusiv de catre dvs., intrucat prin comportamentul celuilalt parinte se prejudiciaza in mod grav cresterea , educarea, dezvoltarea fizica, psihica, spirituala, morala sau sociala a acestora.
Probe:- inscrisuri, martori, interogatoriul paratului, ancheta psihosociala si ascultarea minorilor care poate fi incuviintata de instanta chiar daca au varste sub 10 ani ( pentru motive temeinice) daca se apreciaza astfel ca audierea lor este necesara pentru solutionarea cauzei ( disp.art.264 n.c.civ. si art.29 din legea 272/2004).

Art. 36 -legea 272/2004 -privind protectia si promovarea drepturilor copilului
(1) Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor.
(2) Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.
(3) In sitiuatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor parinti.
(4) In situatia in care, din orice motiv, un parinte nu isi exprima vointa pentru luarea deciziilor prevazute la alin. (3), acestea se iau de catre parintele cu care copilul locuieste, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(5) Ambii parinti, indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca, au dreptul de a solicita si de a primi informatii despre copil din partea unitatilor scolare, unitatilor sanitare sau a oricaror altor institutii ce intra in contact cu copilul.
(6) Un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca, dar se poate intelege cu celalalt parinte cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, in conditiile art. 506 din Codul civil.
(7) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.
(8) In cazul existentei unor neintelegeri intre parinti cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, instanta judecatoreasca, dupa ascultarea ambilor parinti, hotaraste potrivit interesului superior al copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Conditii obtinere custodie exclusiva cmutulescu cmutulescu care sunt conditiile pentru a obtine custodia totala asupra copilului in cazul unui divort. (vezi toată discuția)
Custodia totala copil bartmarc bartmarc Sunt mama unui copil de 4 ani, dar sunt plecata in strainate si sunt despartit de sot am trai doar in concubinaj, cum procedez eu am loc de munca aici si vreau ... (vezi toată discuția)