avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare norma de lucru fara acordul angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare norma de lucru fara acordul angajatului

Buna ziua!
Sunt angajat la o societate comerciala cu 3 angajati, de 2 ani si 6 luni. Cand m-am angajat mi s-a facut un contract de munca in care figurez cu salariul brut minim (1200 lei) si norma intreaga de 8 h/zi, 40h/saptamana. Luna aceasta am cerut o fisa fiscala si un extras revisal de la contabila firmei (care se ocupa si de serviciul personal). Seful m-a contactat si mi-a spus ca din cauza ca firma nu are incasari suficiente, a fost nevoit sa ma treaca cu jumatate de norma la 5 luni dupa angajare. Eu nu am semnat nimic in legatura cu aceasta si nu am stiut de modificare ( mentionez ca nu am primit niciodata statul de plata).
1) As dori sa stiu daca este legal sa mi se modifice norma de lucru fara acordul meu, fara sa semnez vreun act aditional.
2) Daca este ilegala aceasta modificare, cum ar fi indicat sa procedez pentru a mi se plati, eventual, retroactiv cotizatiile la stat (reclamatie la ITM / actionarea in instanta a angajatorului)?
3) Ce penalizari risca angajatorul in aceasta situatie?
Va multumesc pentru atentie si ajutor.
Cel mai recent răspuns: georgiana23 , utilizator 13:27, 29 Ianuarie 2015
georgiana23 a scris:

.....
1) As dori sa stiu daca este legal sa mi se modifice norma de lucru fara acordul meu, fara sa semnez vreun act aditional.
2) Daca este ilegala aceasta modificare, cum ar fi indicat sa procedez pentru a mi se plati, eventual, retroactiv cotizatiile la stat (reclamatie la ITM / actionarea in instanta a angajatorului)?
3) Ce penalizari risca angajatorul in aceasta situatie?
Va multumesc pentru atentie si ajutor.


1. art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

2. In speta, decizia unilaterala de modificare a c.i.m. trebuia constestata in instanta. Cand ati luat la cunostinta de aceasta decizie?

3. Promovati o actiune in instanta.

4. Sanctiuni nu exista in Codul Muncii pentru asa ceva.
Astazi am aflat de modificare.
Totusi, daca as face o sesizare la ITM, nu se va lua nicio masura?
Si daca actionez in instanta ce pot obtine? Doar revenirea la norma intreaga? Cu perioada de 2 ani cat am lucrat cu jumatate de norma fara stirea mea, cum ramane? Asta inseamna ca angajatorul poate face ce doreste, fara ca salariatul sa aiba vreun control asupra contractului de munca? Codul muncii nu protejeaza angajatul din punctul acesta de vedere? Daca in Codul muncii nu se preved sanctiuni, atunci ce sens are promovarea actiunii in instanta, daca nu exista legi pentru asa ceva?
ITM-ul nu are atributii pentru a stabili legalitatea sau nelegalitatea unei decizii a angajatorului.

Promovarea unei actiuni poate avea ca efect, in caz de admitere a actiunii, restabilirea situatiei anterioare. Astfel spus, anularea acelei decizii, revenirea la norma intreaga, plata drepturilor salariale - diferentelor.

Nu orice fapta a unui angajator este considerata contraventie.

Mai sus v-am prezentat textul de lege care arata clar ca , contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor, exceptie facand anumite situatii reglementate de lege.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer asistentă upu fără consimțământ Veronica7 Veronica7 O asistenta din upu poate fi transeferata pe alta sectie fara consimtamantul ei (vezi toată discuția)
Schimbare de functie Bercut cosmina Bercut cosmina Un angajator poate legal să îți schimbe funcția de șef de raion într-una mai mai mica că lucrător comercial dacă l-ai înștiințat că ești ... (vezi toată discuția)
Modificare functie fara acord stoicamir stoicamir Buna ziua, este posibila modificare functiei fara semnare act aditional? Am fost anuntata in urma cu 3 luni ca am primit postul , am preluat \\"neoficial\\" ... (vezi toată discuția)