avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIERE COLECTIVA: ESTE SAU NU ESTE??!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIERE COLECTIVA: ESTE SAU NU ESTE??!

Buna ziua,
am 206 angajati si doresc sa incetez contractele a 102 dintre ei. Toti cei 102 sunt in perioada de proba, deci pot face incetarile conf art 31.3 codul muncii; insa daca analizam textul articolelor ce reglementeaza concedierea colectiva, ar putea fi sau nu, o concediere colectiva?!
precizez ca cei 102 pers au fost angajate pt un proiect, un contract care ulterior ''a picat'' si nu ne-am asteptat la asta.
Multumesc,
mariamarinescu2011@gmail.com
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:49, 2 Februarie 2015
1. Incetarea contractului individual de munca in baza art.31(30 din Codul muncii nu este o concediere asa cum este ea prevazuta in art. 68 - 74 din Codul muncii.

2. Ca urmare puteti inceta CIM ale salaritilor numiti de dvs. in baza art. 31(3) din Codul muncii.
Potrivit art.68 alin.2 C.mun., la stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

prin urmare, se poate considera ca este vorba despre o concediere colectiva.
Multumesc frumos!
Dl freeeselis, cum spuneti dvs, am citit si eu in codul muncii dar atentie : ''din unul sau mai multe motive,FARA legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 CONCEDIERI'', iar incetarea contr potrivit 31.3 - ARE legatura cu pers salariatului pt ca fiind in perioada de proba, eu/angajatorul ii incetez contractul pt necorespundere profesionala, in perioada de proba!!! deci nu este CONCEDIERE ... si uite-asa sunt intr-o ceata totala ! Tin sa va spun tuturor, ca de doua zile am inrosit linia telefonica la inspectia muncii si la itm, inclusiv la departamentul juridic la inspectia muncii, inclusiv la Ministerul muncii si inca nimeni nu mi-a putut raspunde, ma trimit de la unul la altul, cu amabilitate excesiva !!!!
Unde scrie in Codul Muncii ca incetarea c.i.m. in baza art.31 alin.3 se face pentru necorespundere profesionala ?

Concedierea pentru necorespundere profesionala se face in baza art.61 lit.d C.mun. si trebuie efectuata in baza unei anumite proceduri.

Articolul art.68 alin.2 C.mun. nu se refera strict la concediere . Acesta mentioneaza ca , "se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului,..".

Art.31 alin.3 C.mun. prevede posibilitatea incetarii raportului de munca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba la initiativa oricareia dintre parti.

p.s.
Sunt 42 de ITM-uri in tara , plus Inspectia Muncii si Ministerul Muncii daca le puneti aceeasi intrebare veti primi raspunsuri diferite. :D

Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Incetare cim - perioada de proba buna ziua , am nevoie de o confirmare ... alina.bratu alina.bratu Incetare CIM - perioada de proba Buna ziua , am nevoie de o confirmare din partea dumneavoastra : contractele de munca care inceteaza in perioada de ... (vezi toată discuția)
Concediere pe motive care tin de persoana salariatului Patience Patience Va rog sa imi spuneti daca am inteles eu Codul Muncii corect: Daca in urma procedurilor de evaluare stabilite la nivelul unei firme, cu aproape 100 de ... (vezi toată discuția)
Decizie de incetare in perioada de proba fizz fizz Buna ziua! Astazi am primit o decizie de incetare a contractului de munca in perioada de proba in baza art.31 alin(3) si art 61 lit d din codul ... (vezi toată discuția)