avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj absolvent facultate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj absolvent facultate

Fiul meu a absolvit facultatea luna aceasta, dar licenta a amanat-o pentru februarie 2010. In caz ca nu se poate angaja in termen de 60 zile are dreptul la indemnizatie de somaj in baza unei adeverinte/ certificat eliberat de facultate care atesta ca este absolvent?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: moniky , utilizator 14:00, 11 Octombrie 2011
Poate beneficia de indemnizatie daca prezinta o adeverinta de absolvire eliberata de Facultate.
2) Pentru acordarea primei prevazute la art. 731 alin. (1) din lege, persoanele indreptatite vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, unde se afla in evidenta, in termen de maximum 60 de zile de la data angajarii dupa absolvirea studiilor, urmatoarele documente:
a) cerere conform modelului prevazut in anexa nr. 23;
b) actul de identitate al absolventului, in copie;
c) actul de absolvire a institutiei de invatamant, in copie;
d) instiintare emisa de angajator privind incadrarea in munca;
e) actul in baza caruia absolventul a fost incadrat in munca, in copie;
f) declaratie pe propria raspundere a absolventului ca la data absolvirii studiilor si in perioada cuprinsa intre aceasta data si incadrarea in munca nu a avut raporturi de munca sau de serviciu, precum si ca la data solicitarii dreptului nu urmeaza o forma de invatamant;
g) declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani acesta nu a mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva si nu are obligatia, potrivit legii, de a o angaja;
h) angajamentul absolventului pentru respectarea art. 76 alin. (1) din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.
Normele la legea 76/2002 a somajului.
(2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;Art.17 Legea 76/2002
Este suficienta si adeverinta de absolvire eliberata de Facultate pt. acordarea indemnizatiei de somaj
la ceea ce v-a relatat domnul dcozma eu subliniez faptul ca trebuie sa depuneti actele in maxim 60 de zile, daca nu pierdeti dreptul la somaj.
Succes

PS. si primul articol este bun;)
Din cate stiu eu, se acorda indemnizatia de somaj pentru absolventii cu licenta ai universitatii(conform Legii invatamantului, studiile în învăţământul universitar de lungă durată se încheie cu examen de licenţă sau de diplomă).
In termen de 60 de zile de la absolvire persoana respectiva trebuie sa se inscrie la ajofm sau la la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii, în vederea medierii pentru încadrare în muncă. Dupa expirarea celor 60 de zile, daca absolventul inscris in conditiile de mai sus nu reuseste sa se angajeze, atunci poate depune dosarul pentru indemnizatia de somaj.
Am absolvit facultatea,sustinand examenul de licenta pe 10 iulie.In august am depus acte pt. somaj la Ajofm si mi-au zis sa revin pe data de 2 oct. pt a semna contractul de somaj.Am fost astazi si mi-au zis ca nu apar in baza de date.Ce mai pot face acum?Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Inscriere la somaj pentru absolvent fara licenta mirceas88 mirceas88 Buna ziua. Sunt intr-o situatie mai atipica in sensul ca am absolvit cursurile Facultatii dar proiectul de licenta ( este vorba de facultatea de Arhitectura ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj pentru absolvent facultate 2009 nicolleta68 nicolleta68 Buna ziua! Am lucrat timp de 20 de ani dupa care, contractul de munca s-a incheiat de comun acord cu angajatorul la data de 31.12.2007. Am urmat cursurile ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru studenti? libraana libraana buna seara studentii la finalizarea facultatii vor beneficia de somaj? daca da ce trebuie sa faca pt a primi somaj. dar cei care sunt angajati intr-un domeniu ... (vezi toată discuția)