avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu am semnat in condica de prezenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu am semnat in condica de prezenta

Va salut! Lucrez intr-o Primarie de comuna din septembrie 2012 pe functia de administrator public, iar astazi doamna contabila m-a intrebat cum justifica ea in fata Curtii de Conturi prezenta mea la servici daca eu nu am semnat niciodata in condica de prezenta? Eu nu am niste foi de pontaj in baza carora sunt platit? Va rog, in masura in care este posibil, sa-mi punctati si niste acte normative care sa vizeze aceasta chestiune.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:52, 7 Septembrie 2023
Va multumesc pentru raspunsuri! Eu m-am axat pe acel "sau" din formularea "În practică, evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat se ţine de căre angajator prin intermediul foii colective de pontaj sau prin intermediul condicii de prezenţă." Consider ca este imposibil sa nu existe foi de pontaj dat fiind ca eu am luat salariul in fiecare luna. O sa il iau pe acest "sau" in brate pentru perioada din 2012 in care am lucrat, anul 2013 si 2014, urmand ca de acum sa ma inscriu si eu in condica.
Legea nu prevede cum trebuie sa se tina evidenta orelor lucrate, practica uzitata a statuat cele doua modalitati , foi de pontaj sau condica de prezenta.
De obicei condica de prezenta atesta prezenta angajatului la serviciu, in unitatile cu un numar mare de salariati. Se semneaza la intraarea in unitate si la iesire. Se poate inscrie orele de intrare si de iesire din unitate, dar nu reprezinta timpul efectiv lucrat. Lucrul nu incepe la intrarea in unitate si nici nu se termina la iesire. De asemenea trebuie scazute pauzele.
Condica de prezenta nu e obligatorie si nici nu e des folosita.
Mai des se foloseste foaia colectiva de prezenta, care prezinta exact numarul de ore lucrate de fiecare salariat.
Buna ziua, as vrea sa ma lamuresc,este vreo diferenta intre fisa de pontaj si foaia colectiva de prezenta? Prima este pontajul intocmit de angajator, iar foaia colectiva de prezenta se semneaza de angajati, este un fel de condica de prezenta? Poate se face o confuzie intre acesti termeni... Pe de alta parte, cei de pe portalcodulmuncii.ro dau definitia urmatoare: "Foaia colectiva de prezenta este documentul care atesta numarul orelor de munca realizate de personal intr-o luna de zile ce se intocmeste in baza unui document justificativ.
Acest document justificativ poate fi condica de prezenta sau orice alt inscris care atesta prezenta salariatilor la locul de munca." Daca exista o astfel de definitie reglementata, in ce act normativ am putea sa o gasim? Multumesc.
Nu exista niciun act normativ care sa defineasca foaia colectiva de prezenta.

Alte discuții în legătură

Pontaj + salariu ContSters60781 ContSters60781 In ciuda faptului ca sunt atat de multe discutii pe aceasta tema, tot nu imi este clar. Nici o retinere salariala nu se poate face fara intreaga procedura a ... (vezi toată discuția)
Foaie colectiva prezenta(pontaj) -temei legal ContSters86219 ContSters86219 Ce act nomativ specifica obligativitatea tinerii pontajului? (vezi toată discuția)