avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu testament

Buna seara,
Mama si cu tata au mostenit de la bunicul matern o casa in cote egale de 1/2. Ei si-au facut testament unul altuia pentru aceasta casa. Tata a decedat si din cauza neintelegerilor succesiunea se face in instanta. Alaturi de mama venim la mostenire noi cei trei copii care ne-am cerut cota rezervatara. As dori sa-mi spune-ti ce cota de mostenire avem fiecare si daca aceasta se calculeaza din intreaga casa sau din 1/2 din aceasta. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:41, 30 Ianuarie 2015
Cum sa mosteneasca si mama si tata, dupa bunicul matern, adica dupa tatal mamei? Am inteles bine? Drept la mostenire o au descendentii, nu si sotii lor. (este ceva neclar aici, dar ma rog, poate nu conteaza)

2) Cota dvs.(cei 3 copii) ar fi fost in mod normal de 3/4 din jumatatea de casa a tatalui. Insa cota rezervatara este doar jumatate din ce vi s-ar fi cuvenit in mod normal.

Ca sa ma intelegeti mai bine, in final aveti drept la 1/16 din toata casa per copil.
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
trandafir2, moderator
Va multumesc pentru raspuns. Au mostenit ambii pentru ca bunicul le-a facut un contract de intretinere.
Asta nu înseamnă că au moștenit, au devenit proprietari la data incheierii actului.
Ce aveți de făcut e sa atacați testamentul tatălui sa va culegeți rezerva, aceasta e destul de mica, poate ar trebui sa mai așteptați, dupa decesul mamei veți împărți totul la 3.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - de unde sa incep? Langa Geta Langa Geta Va rog sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat la 1 nov 2009. La o verificare a actelor care s-au aflat in posesia sa am ... (vezi toată discuția)
Mostenitori si cotele ce le revin Marius275768 Marius275768 A murit mama, apoi a murit fratele si apoi a murit tata si eu am ramas singura. Fratele meu nu a fost casatorit dar are 2 copii legitimi. Dupa moartea mamei si ... (vezi toată discuția)
Testament notar CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua. Mama mea a facut un testament prin care in cazul mortii ei imi lasa tot ce are mie (nu vrea sa ii lase nimic tatalui meu). Momentan ea are pe numele ... (vezi toată discuția)