Buna seara,
Mama si cu tata au mostenit de la bunicul matern o casa in cote egale de 1/2. Ei si-au facut testament unul altuia pentru aceasta casa. Tata a decedat si din cauza neintelegerilor succesiunea se face in instanta. Alaturi de mama venim la mostenire noi cei trei copii care ne-am cerut cota rezervatara. As dori sa-mi spune-ti ce cota de mostenire avem fiecare si daca aceasta se calculeaza din intreaga casa sau din 1/2 din aceasta. Va multumesc!
Cum sa mosteneasca si mama si tata, dupa bunicul matern, adica dupa tatal mamei? Am inteles bine? Drept la mostenire o au descendentii, nu si sotii lor. (este ceva neclar aici, dar ma rog, poate nu conteaza)
2) Cota dvs.(cei 3 copii) ar fi fost in mod normal de 3/4 din jumatatea de casa a tatalui. Insa cota rezervatara este doar jumatate din ce vi s-ar fi cuvenit in mod normal.
Ca sa ma intelegeti mai bine, in final aveti drept la 1/16 din toata casa per copil.
Asta nu înseamnă că au moștenit, au devenit proprietari la data incheierii actului.
Ce aveți de făcut e sa atacați testamentul tatălui sa va culegeți rezerva, aceasta e destul de mica, poate ar trebui sa mai așteptați, dupa decesul mamei veți împărți totul la 3.