Buna ziua!
Pentru intrebarea cu notarul nu ma bag, ca nu stiu ce si cum (in opinia mea pur si simplu cumparati o pasune si procedati ca atare).
In ceea ce priveste constructia....e "boala lunga".
In primul rand, va trebui sa intocmiti un PUZ (plan urbanistic zonal) prin care sa schimbati destinatia terenului d-voastra (va trebuie un arhitect, sa faca proiectul, scoateti un certificat de urbanism, obtineti niste avize - care implica taxe, dar, posibil, si ceva documentatii tehnice (de preferat ca locatia d-voastra sa nu fie localizata in perimetrul/ vecinatatea unei rezervatii).
De asemenena, trebuie sa verificati daca exista posibilitatea de racordare la utilitati (apa, curent, canalizare) - daca nu exista, va trebui, prin PUZ, sa propuneti solutii. Atentie, daca nu exista retea electrica in imediata vecinatate, compania de electricitate va va solicita autorizatie de constructie speciala pt stalp/ stalpi si veti urma, in mare, aceeasi procedura ca atunci cand ati intocmit PUZ-ul (ex. montarea unui stalp poate ajunge pe la 1000 E, cu materiale, documentatii si autorizatii).
Sa zicem ca ati obtinut toate avizele pt PUZ, depuneti documetatia spre aprobare la Consiliu Judetean. Verificati sa nu aiba suprafete minime impuse pt PUZ-uri (sunt diferite pt fiecare consiliu) - de ex sa accepte doar PUZ-uri de minim 50000 m, pt ca atunci nu va primesc documentatia din start si ati muncit degeaba.
Dupa aprobarea CL aveti un teren intravilan, puteti solicita certificat de urbanism (alte avize, alta distractie) si solicita Autorizatia de constructie.
Nu vreau sa va sperii, procedura poate dura intre 6 luni si 2 ani (cu AC cu tot)...
Cu stima,
Nicoleta
La notar nu trebuie sa ii spuneti nimic ci sa depuneti actele ce va solicita in vederea cumpararii imobilului - teren - cu ram de cultura " faneata" .
Notarul este obligat sa ceara un exprtras de carte funciara pentru informare in vederea instrainarii si aici se vede clar ramul de cultura al imobilului -teren- pe care doriti sa il achizitionati.
Pentru a construi este indicat si va recomand sa consultati Regulamentul General de Urbanism si apoi cel local - al localitatii pe raza caruia se afla imobilul teren.
Va pot spune ca terenurile cu destinaţie agricolă - arabil, păşuni, fâneţe, pepiniere etc - situate pe teritoriul administrativ al localitatii , în extravilan, urmatoarele:
- Având în vedere principiile dezvoltării durabile, nevoia conservării calităţii mediului, ca şi existenţa în intravilan a unei rezerve de teren substanţiale destinate urbanizării, este posibilă şi se impune conservarea şi protejarea terenurilor cu destinaţie agricolă aflate în imediata apropiere a localitatii.
- Criterii economice şi ecologice impun conservarea terenurilor de producţie şi a unităţilor agricole din proximitatea localitatii, capabile să aprovizioneze, din resurse locale şi pe trasee scurte pieţele locale de produse agricole.
- Este interzisă introducerea în intravilan şi urbanizarea acestei categorii de terenuri. Această
reglementare are caracter definitiv şi nu poate fi schimbată prin PUZ.
- Orice construcţii şi amenajări admisibile în zonă (construcţii şi amenajări agricole, construcţii anexe pentru exploataţii agricole) se vor amplasa şi realiza pe baza unor PUZ sau PUD, după caz.
- Va recomand sa incercati intai sa schimbati ramul de cultura al terenului din " pasune " in fânaţ sau arabil.
- pentru scoaterea terenului din circuitul agricol si sa il introduceti in circuitul civil, adica sa puteti construi, trebuie sa efectuati un studiu de fezabilitate cu un expert autorizat . Acest studiu pentru suprafat de 7000mp. costa foarte mult.