avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pamant intravilan - intrebari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pamant intravilan - intrebari

Buna seara tuturor,

Vreau sa cumpar un pamant de casa de peste 6500mp dar este inregistrat ca extravilan(nefiind in oras ci undeva linga o padure ca si pasune acum, dar cu multe vile si pensiuni de jur imprejur). Multi mi-au zis ca sa cumpar ca si pasune ca e mai ieftin si mai tarziu sa-l tranform in pamant construibil. Intrebarile mele sunt:
1) la notar, ce trebuie sa fac sa spun(cind fac actul de vinzare/cumparare) ca vreau sa fie construibil, sau sa-l iau ca si pasune? Costa mult/putin? Cit trebuie sa platesc ptr asta si cit trebuie sa astept ptr acte sa pot face proiectul?
2) daca-l cumpar ca pasune pot face un proiect de casa si sa incep constructia? daca nu, ce sa fac ? Cam cit ar costa sa-l trec din pasune in construibil? ca si suprafata, e aproape 7000mp.

Mentionez ca pamantul va fi cumparat de la cineva de incredere care mi-a spus ca ptr moment nu se poate construi pe pamint, deoarece cred, este extravilan.
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2015
ovidiu_diac, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 10:42, 30 Ianuarie 2015
Buna ziua!
Pentru intrebarea cu notarul nu ma bag, ca nu stiu ce si cum (in opinia mea pur si simplu cumparati o pasune si procedati ca atare).
In ceea ce priveste constructia....e "boala lunga".
In primul rand, va trebui sa intocmiti un PUZ (plan urbanistic zonal) prin care sa schimbati destinatia terenului d-voastra (va trebuie un arhitect, sa faca proiectul, scoateti un certificat de urbanism, obtineti niste avize - care implica taxe, dar, posibil, si ceva documentatii tehnice (de preferat ca locatia d-voastra sa nu fie localizata in perimetrul/ vecinatatea unei rezervatii).
De asemenena, trebuie sa verificati daca exista posibilitatea de racordare la utilitati (apa, curent, canalizare) - daca nu exista, va trebui, prin PUZ, sa propuneti solutii. Atentie, daca nu exista retea electrica in imediata vecinatate, compania de electricitate va va solicita autorizatie de constructie speciala pt stalp/ stalpi si veti urma, in mare, aceeasi procedura ca atunci cand ati intocmit PUZ-ul (ex. montarea unui stalp poate ajunge pe la 1000 E, cu materiale, documentatii si autorizatii).
Sa zicem ca ati obtinut toate avizele pt PUZ, depuneti documetatia spre aprobare la Consiliu Judetean. Verificati sa nu aiba suprafete minime impuse pt PUZ-uri (sunt diferite pt fiecare consiliu) - de ex sa accepte doar PUZ-uri de minim 50000 m, pt ca atunci nu va primesc documentatia din start si ati muncit degeaba.
Dupa aprobarea CL aveti un teren intravilan, puteti solicita certificat de urbanism (alte avize, alta distractie) si solicita Autorizatia de constructie.
Nu vreau sa va sperii, procedura poate dura intre 6 luni si 2 ani (cu AC cu tot)...

Cu stima,
Nicoleta
La notar nu trebuie sa ii spuneti nimic ci sa depuneti actele ce va solicita in vederea cumpararii imobilului - teren - cu ram de cultura " faneata" .
Notarul este obligat sa ceara un exprtras de carte funciara pentru informare in vederea instrainarii si aici se vede clar ramul de cultura al imobilului -teren- pe care doriti sa il achizitionati.
Pentru a construi este indicat si va recomand sa consultati Regulamentul General de Urbanism si apoi cel local - al localitatii pe raza caruia se afla imobilul teren.
Va pot spune ca terenurile cu destinaţie agricolă - arabil, păşuni, fâneţe, pepiniere etc - situate pe teritoriul administrativ al localitatii , în extravilan, urmatoarele:
- Având în vedere principiile dezvoltării durabile, nevoia conservării calităţii mediului, ca şi existenţa în intravilan a unei rezerve de teren substanţiale destinate urbanizării, este posibilă şi se impune conservarea şi protejarea terenurilor cu destinaţie agricolă aflate în imediata apropiere a localitatii.
- Criterii economice şi ecologice impun conservarea terenurilor de producţie şi a unităţilor agricole din proximitatea localitatii, capabile să aprovizioneze, din resurse locale şi pe trasee scurte pieţele locale de produse agricole.
- Este interzisă introducerea în intravilan şi urbanizarea acestei categorii de terenuri. Această
reglementare are caracter definitiv şi nu poate fi schimbată prin PUZ.
- Orice construcţii şi amenajări admisibile în zonă (construcţii şi amenajări agricole, construcţii anexe pentru exploataţii agricole) se vor amplasa şi realiza pe baza unor PUZ sau PUD, după caz.
- Va recomand sa incercati intai sa schimbati ramul de cultura al terenului din " pasune " in fânaţ sau arabil.
- pentru scoaterea terenului din circuitul agricol si sa il introduceti in circuitul civil, adica sa puteti construi, trebuie sa efectuati un studiu de fezabilitate cu un expert autorizat . Acest studiu pentru suprafat de 7000mp. costa foarte mult.
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2015
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate transforma un teren intravilan agricol in intravilan constructii? mlgeorgescu8 mlgeorgescu8 Vreau sa cumpar un teren sa imi contruiesc o casuta ( aprox 150mp), numai parter, dar terenul este mentionat in extrasul de carte funciare ca fiind intravilan ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan in circuitul agricol Andra C Andra C Vreau sa cumpar un teren in Ilfov, si proprietarul mi-a sugerat sa scoatem terenul din circuitul agricolpentru ca taxele de vanzare sa fie mai mici. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Schimbare categorie de folosinta teren intravilan pasune in curti contructii SaraDenisa SaraDenisa Buna seara. Detin un teren intravilan care are trecut in cartea funciara la categoria de folosinta ; pasune. As dori sa schimb categoria de folosinta in curti ... (vezi toată discuția)