avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintarea unei asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintarea unei asociatii de proprietari

Buna ziua.In L. nr.230/2007, referitor la sediul A.P., nu se face diferentiere intre sediul social sau punct de lucru. Se spune pur si simplu sediu. La constituirea A.P. anul trecut, i-am spus presedintelui sa treaca in statut ,, punctul de lucru al A.P."Nimic altceva decât locul unde A.P. desfa soara activitati specifice.Nu a vrut, eu nesemnând acordul de asociere. Am facut cere de intrare in asociatia de proprietari in luna decembrie, dar numai dupa ce i-mi pune la dispozitie statutul si acordul de asociera.Este corect cum am procedat? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raduinea52 , utilizator 11:38, 1 Februarie 2015
Daca nu ati participat la AG de constituire sau v-ati mutat mai tarziu in aceasta as. prop. deja constituita, da, ati procedat bine cu privire la inscriere. Este normal sa cunoasteti Statutul, precum si celelalte documente (de fapt toate documentele). Bine ar fi ca toti membrii sa aiba asemenea "pretentii" ( drepturi legale).
Buna ziua.Multumesc Dan Grecu. Detailez la postarea anterioara. Asociatia a fost constituita in anul 1999.La acea vreme,A.P., din nestiinta ,,organelor statului" si necunoasterea legislatiei de catre admin. si presedinte nu s-a eliberat inregistrarea fiscala, cu toate ca la art.7 ,,Înregistrarea la administratia financiara", din Ordinul nr. 139/n din11 Noiembrie 1997 se arata clar=documentele A.P. se depun la administratia financiara. Oare, judecatorul de la acea data nu cunostea acest aspect? Revin la anul2014, când la insistentele mele s-a tinut un simulacru de A.G.E. pentru ,,transformarea A.P. în asociatie de proprietari(?).Cum vine aceasta transformare? L.nr.230/2007, este o lege facuta de persoane, care probabil stau in vile si nu cunosc viata la bloc. La acea sedinta din 2014, tinuta intru-n spatiu insalubru la subsol. Ce credeti ca i-a trecut prin minte presedintelui? Din 3 becuri care luminau incaperea a intreupt unul.Fiind orele 20:00 nu a fost in stare sa citeasca cineva documentele care trbuiau semnate. Am intrebat mai multe persoane daca stiu ce au semnat. Raspuns: pai niste ,,acte".Presedintele a venit cu un statut(model) luat de pe internet.Eu am venit cu un statut elaborat de mine,unde specificam tot ce inseamna o A.P.serioasa.Presedintele a refuzat categoric sa-l citesca.În concluzie. Am refuzat sa semnez acele,,acte".Acum cand cer statutul si acordul de asocierere nu vrea sa le arate.Mai fac o precizare.Sunt deja in litigiu cu presedintele A.P. pentru ca nu da curs art.10 din L.nr. 230/2007.Multumesc pentru atentie.
Da, acolo aveti o strutzo-camila - numai asociatie de proprietari nu aveti!
Este pacat ca se intampla asemenea ciudatenii, desigur, vina apartine conducerii asociatiei cum s-o numi ea... Incercati sa abordati seviciul specializat din primaria locala care se ocupa de as. proprietari.
Explicati-le cu subiect si predicat cum stau lucrurile si sunt convins ca au sa va ajute sa intrati in normalitate.
Pe de alta parte, cunosc destule as. prop. care nu au punct de lucru, sediul social fiind declarat la adresa presedintelui care s-a ocupat de infiintarea as. prop. De atunci au trecut anii, unii dintre presedinti au cam "plecat cu treburi", ceilalti care au venit, chiar nu i-a interesat chestiunea, insa s-au ingrijit sa puna o cutie postala in holul blocului, astfel ca nu este nicio problema...
Poate ca daca sunteti in litigiu (instanta?) presedintele va fi obligat sa se conformeze. Lecturati cu atenti legislatia cu privire la as. prop., mai ales partea privind infiintarea unei as, prop., dar f. importante sunt si celelalte aspecte...

Incercati sa va mai apropiati vecini care sa va sustina punctul de vedere, salubrizati locul de adunare, mai puneti un bec sa puteti discuta ca oamenii, responsabil si in cunostinta de cauza.
Succes!
Asociatia nu are punct de lucru, ci numai sediu social, adica o adresa unde se primeste corespondenta. Aceasta poate fi declarata ca fiind un apartament oarecare (deobicei al presedintelui din momentul infiintarii asociatiei) sau fara apartament.

In cazul asociatiei noastre ne-am oprit cu adresa la scara, nementionand niciun numar de apartament pentru ca ne-am gandit ca, in timp, se va schimba presedintele, deci si adresa, si ca ar fi trebuit sa schimbam statutul de fiecare data.
In holul de la intrare am amenajat o incinta unde ne desfasuram activitatea si cu o casuta postala a administratiei. Acela este sediul social.
Sunt asociatii care, prin configuratia constructiei condominiului, nu au posibilitatea sa-si amenajeze un spatiu adecvat si isi desfasoara activitatea pe ici, pe colo, chiar si in subsol ....

Este corect cum ati procedat, ca vreti sa cunoasteti statutul si acordul de asociere.
Poate ca tonul discutiei este conflictual si atunci rezolvati in primul rand asta....

Legea 230/2007 este foarte buna si rezolva, atat ea in sine, cat si prin normele de aplicare din HG 1588/2007, principiile de baza. Nu stim daca cei care au facut-o stau in vile, dar legea, daca este aplicata, rezolva principalele aspecte ale vietii in comun, chiar si pe cele mai marunte.

Majoritatea asociatiilor de proprietari si-au redactat statutele pe drafturi luate de pe internet, in cadrul unui comitet de initiativa, la care au mai adaugat cate ceva, iar asociatiile respective functioneaza foarte bine. Macar de-ar respecta legile si statutul.

De fapt care este probleme dv. concreta in afara de numarul becurilor din subsol si atmosfera insalubra? Ce nu v-a placut la statutul citit atunci si ce voiati dv. sa scrie in statut?
Buna dimi.elga50 .Multumesc pentru raspuns. Daca,nu exista casuta postala si presedintele refuza primirea documentelor trimise prin posta, iar la usa nu raspunde, ce se poate face??

A.P. are adresa postala si atat. Aveti dreptate. Dar cand A.P. a avut o spalatorie, unde in anii 80 se tineau sedinte si se incasa intretinerea, de ce nu se poate acum in anul 2015? Va raspund tot eu. Acea incapere este ocupata abuziv fara a se plati chirie, cum de altfel mai sunt 4 incaperi din care una este ocupata de presedinte. 4 ,,abuzivi" pot face diferenta la alegeri.Corect? Nu se poate rezolva conflictul amiabil. Tot ce i-am comunicat in scris referitor la activitatea asociatiei de proprietari, nu a avut niciun ecou. L.nr. 230/2007, numai este de actualitate.Trebuie modificata. Multe abuzuri ale presedintelui si administratorului, se fac sub umbrela ei.

Una este sa se faca un statut specific unei A.P.si alta este sa-l copieze de pe net si sa spuna ca l-a facut un jurist. Aici este marea poblema. L-am prins cu minciuna, pe presedinte.Mereu.

Cu riscul de a nu primi raspuns de la dv.Nu am problema cu becuri.Este simplu. A redus lumina pentru a nu se vedea si a nu se citi metoda de infiintare asociatiei de proprietari.

La punctul 4 din statutul prezentat, am spus sa se precizeze locul unde se vor desfasura activitatile A.P. Statutul prezentat, este un ,,model informativ" al ICDP. Repet am vrut sa prezint un statut personificat pentru condominiu nostru. Am fost refuzat de presedinte, spunand ,,numai e timp". Statutul a fost citit pana la art.4. a fost un simulacru de A.G.E. a A.P. Sunt multe de spus despre ce se intampla in aceasta asociatie. Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari care nu respecta legea. ciobanescu31 ciobanescu31 Buna ziua. Un locatar din condominiul din care fac parte, a dat asociatia in judecata pentru niste nereguli, constatate de el. In prima instanta, persoana ... (vezi toată discuția)
Dreptul la informare despre asociatia de proprietari din care fac parte andreiSRR andreiSRR Locuiesc intr-un bloc care si-a facut dpdv juridic o asociatie de proprietari. Am participat la adunarile de bloc unde s-a hotarat infiintarea acestei ... (vezi toată discuția)
Act aditional la statut asociatie proprietari ofeliaflorina ofeliaflorina Va rog frumos sa-mi dati si mie un model de act aditional la statutul asociatiei de proprietari pentru modificarea adresei asociatiei intrucat s-a schimbat ... (vezi toată discuția)