avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari care nu respecta legea.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari care nu respecta legea.

Buna ziua. Un locatar din condominiul din care fac parte, a dat asociatia in judecata pentru niste nereguli, constatate de el. In prima instanta, persoana respectiva a cistigat un punct din ceace a cerut. La contestatie, urmeaza noi probe. Intrebare: Este normal sa se afiseze si sa se retina onorariu avocat, daca procesul nu este terminat. Daca presedintele asociatiei refuza sa-i semneze intrarea in asociatie (fiind proprietar), ne poate da in judecata pe noi ca asociatie sau pe presedinte?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:10, 1 Septembrie 2015
1-Legal,nu poate fi impusa suma de plata in lista de intretinere ,decat daca instanta de judecata dispune obligarea partii care a pierdut cauza la plata cheltuieli de judecata
2-Acordul de asociere reprezinta dreptul proprietarului de a se asocia cu asociatia de proprietari-drept si acord care nu poate fi conditionat de dorinta,simpatia/antipatia presedintelui de asociatie
Disp L nr 23-/2007 prevede concret
Art. 7
Înscrierea ulterioară în asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti
la adunarea generală de constituire se face la cererea scrisă a acestora, fără alte
formalităti
.

Dispozitia mentionata precizeaza concret ca inscrierea proprietarilor in asociatia de proprietari se face la cererea scrisa a proprietarilor fara alte formalitati,respectiv acordul de asociere nu este conditionat de semnatura,acordul presedintelui de asociatie
Proprietarul caruia ii este refuzat acordul de asociere ,are dreptul sa se adreseze instantei de judecata ,formuland actiune impotriva asociatiei de proprietari reprezentata prin presedintele de asociatie care detine calitatea de reprezentant legal al acesteia,in temeiul disp L nr 230/2007
Art. 31
(1) Preşedintele asociatiei de proprietari reprezintă asociatia în derularea contractelor şi
îşi asumă obligatii în numele acesteia. El reprezintă asociatia de proprietari în relatiile cu
tertii, inclusiv în actiunile initiate de asociatie împotriva unui proprietar care nu şi-a
îndeplinit obligatiile fată de asociatie sau în procesele initiate de un proprietar care
contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor.
Multumesc pentru raspuns. presedintele este capul rautatilor, întrucât am întrebat tot timpul cum cheltuieste banii asociatiei. Nu poate fi schimbat: tolereaza ocuparea spatiilor la subsol, face tot felul de lucrari prin apartamente si pina acum sapa terenul din jurul blocului, desi este al adp de sector. Multumesc pt. atentie.
Daca apreciati ca presedintele de asociatie,este capul rautatilor, tolereaza ocuparea spatiilor la subsol, face tot felul de lucrari prin apartamente ,aveti dreptul sa va informati daca si alti proprietari confirma aspectele precizate de dvs
Daca si alti proprietari sunt nemultumiti de activitatea presedintelui de asociatie,aveti dreptul sa convocati adunare generala,sa analizati responsabil activitatea acestuia si eventual prin votul participantilor sa dispuneti alegerea altui presedinte de asociatie
Aspectul ca presedintele sapa terenul din jurul blocului, desi este al adp de sector.,demonstreaza ca acesta are interesul sa mentina curat si sa se ingrijeasca de spatiul din jurul imobilului de locuit in comun
Sunt putini presedinti de asociatie care acorda atentie si se ingrijesc de spatiul din jurul imobilului de locuit in comun
ciobanescu31 a scris:
Un locatar din condominiul din care fac parte, a dat asociatia in judecata pentru niste nereguli, constatate de el. In prima instanta, persoana respectiva a cistigat un punct din ceace a cerut. La contestatie, urmeaza noi probe. Intrebare: Este normal sa se afiseze si sa se retina onorariu avocat, daca procesul nu este terminat.

Daca asociatia a actionat in judecata un proprietar si pentru asta a efectuat cheltuieli de judecata (onorariu avocat) este normal sa fie trecuta suma pe lista de plata in sarcina acestui proprietar dar instanta va hotari daca va plati sau nu acea suma.
Daca un locatar a dat in judecata asociatia, nu vad ce cheltuieli de judecata sa faca asociatia. Cheltuieli poate avea doar daca angajeaza un avocat si in aceasta situatie onorariul poate fi suportat de toti proprietarii.
Dar poate ca ati actionat in judecata presedintele si nu asociatia. Vad ca aveti probleme cu presedintele si nu cu asociatia. Asa ca presedintele sa-si gestioneze personal procesul si nu pe banii vecinilor.
Oricum, fiind in proces acum instanta va hotari, cu siguranta si asupra acestor cheltuieli de judecata. Puteti cere cheltuieli de judecata in instanta atat dumneavoastra cat si presedintele, iar instanta va hotari.

Daca presedintele asociatiei refuza sa-i semneze intrarea in asociatie (fiind proprietar), ne poate da in judecata pe noi ca asociatie sau pe presedinte?

Pe presedinte sa-l dea in judecata ca, asa cum spuneti, presedintele a refuzat...
Buna ziua.
Nu am fost destul de explicit. Sapa terenul din jurul blocului contra cost, fara a fi hotarit in ad.gen. Pentru a putea sa-si traga niste banisori, sapa terenul si face tot felul de lucrari la partile comune. Pentru ce face prin apartamente, nu cauta decit suport pentru a fi votat. Proprietarii asteapta rezultatul procesului.Deocamdata, nu vor sa plateasca onorariul. Va multumesc.

Buna ziua. Am rascolit INTERNETTUL si parerile sunt impartite. Cele mai multe postari, sunt pentru a se astepta hotarirea definitiva. Teoretic, presedintele asociatiei, nu poate fi dat in judecata. Doar este ,,reprezentantul" asociatiei de proprietari. Are vina asociatia de proprietari, ca presedintele nu vrea sa se documenteze? Persoana in cauza i-a aratat L.nr. 230/2007, si i-a spus ca retrage plangerea de la Judecatorie, daca i-si recunoste furtisagurile pe care le-a facut si cere scuze proprietarilor. In loc sa tina seama de propunere,a angajat un avocat, vecin cu fiul fostei administratore. Avocat care nu cunoaste L.nr. 230/2007 si Codul Civil, capitolul referitor la asociatii de proprietari nici cit presedintele asociatiei. Situatia este mult mai complexa.Va multunesc pt. atentie.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2015
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Infiintarea unei asociatii de proprietari raduinea52 raduinea52 Buna ziua.In L. nr.230/2007, referitor la sediul A.P., nu se face diferentiere intre sediul social sau punct de lucru. Se spune pur si simplu sediu. La ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie - comportament "ca pe mosia lui" goose goose Am observat in acesta seara, ca aleea de langa bloc, are, la un capat, un gard sudat, iar la celalat capat, o poarta cu lacat. La parter, pe unde este aleea, ... (vezi toată discuția)
Fara hotarare judecatoreasca este legala o asociatie de proprietari? ElenaManuela ElenaManuela Sunt administrator la un bloc.De mai bine de un an am cerut presedintelui sa-mi dea hotararea judecatoreasca sa ma pot ocupa de depunerea documentelor pentru ... (vezi toată discuția)