avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Camera preliminara - cereri si exceptii/nelamurire
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Camera preliminara - cereri si exceptii/nelamurire

Acum cateva zile tatal meu a primit copia certificata a rechizitoriului, aducandu-i-se la cunostinta obiectul procedurii si dreptul de a formula cereri si exceptii cu privire la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala. Doresc sa intreb...poate formula singur aceste cereri? Daca nu doreste sa-si angajeze avocat...il afecteaza in vreun fel? Se gandea ca este mai bine sa-si angajeze avocat dupa ce primeste primul termen pentru instanta. Este cercetat pentru evaziune fiscala- a avut un internet cafe, care nu a fost inregistrat la Registrul comertului (inca nu a fost stabilit niciun prejudiciu in urma anchetei) si pentru folosirea programelor Windows fara licenta, firma Microsoft constituindu-se parte civila. nu stiu cat de corect m-am exprimat dar sper intr-un raspuns....... Va multumesc
Cel mai recent răspuns: _Alin_ , utilizator 20:13, 12 Februarie 2015
Da, poate formula singur cereri și excepții. Indicat ar fi să angajeze un avocat încă de acum. Oricum, jud de cameră preliminară va lua măsurile necesare pentru desemnarea unui avocat din oficiu în cazurile prev de art 90 CPP (asistența juridică obligatorie).
Daca considerati ca aveti dvs cunostintele necesare sa formulati în scris cereri şi excepţii cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală, nu va angajati avocat cum, o sa primiti din oficiu in cursul judecatii.
Trebuie sa aveti in vedere ca probele administrate în cursul urmăririi penale şi necontestate de către părţi nu se readministrează în cursul cercetării judecătoreşti si daca treceti de aceasta etapa la modul superficial, avocatul angajat/oficiu nu va mai putea contesta nimic din ceea ce nu a fost contestat la timpul potrivit.
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
patrascu razvan a scris:


Trebuie sa aveti in vedere ca probele administrate în cursul urmăririi penale şi necontestate de către părţi nu se readministrează în cursul cercetării judecătoreşti si daca treceti de aceasta etapa la modul superficial, avocatul angajat/oficiu nu va mai putea contesta nimic din ceea ce nu a fost contestat la timpul potrivit.



Nu am inteles exact la ce va referiti.
Va referiti la faptul ca o persoana care neaga comiterea faptei nu mai beneficiaza de dreptul de a fi audiati in fata instantei martorii audiati in faza de urmarire penala?

Adica daca inculpatul nu a recunoscut comiterea unei infractiuni se poate considera de instanta ca a recunoscut fapta fara sa o fi recunoscut?
Avem cu titlu de noutate acest text de lege in NCPP
ART. 374
............................
(7) Probele administrate în cursul urmăririi penale şi necontestate de către părţi nu se readministrează în cursul cercetării judecătoreşti. Acestea sunt puse în dezbaterea contradictorie a părţilor şi sunt avute în vedere de instanţă la deliberare.
.................................
Acest text de lege vizeaza desfasurarea judecatii dupa ce s-a trecut de camera preliminara.
In camera preliminara se ataca nelegalitatea si nu netemeinicia din cate am observat eu conform art 342 NCPP.

Readministrarea probelor trebuie facuta in opinia mea daca inculpatul nu recunoaste faptele sau una din ele.
In caz contrar I-ar baga pe gat la inculpat procedura simplificata cu recunoasterea vinovatiei fara sa recunoasca...

Se pot face anumite nuantari dar daca nu contesta faptele si recunoaste nu sunt probleme si nu se mai administreaza probe.

Daca neaga instanta nu il poate condamna fara sa readministreze probatoriul deoarece se incalca art 6 din CEDO.

Nu am gasit insa deloc practica judiciara pana acum dar de abia azi am cautat...acum seara...
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Se poate face ceva? Just-drept Just-drept 1) Procurorul a dat ordonanta de NUP, fara sa ma audieze, doar pe baza inscrisurilor de la dosar. 2) Am atacat ordonanta de mai sus, la prim-procuror. Am ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei - intimat, aparare vrica vrica Ma pot apara singura la instanta de fond la judecatorie Pe rol este o cerere facuta de partenerul meu de afaceri impotriva rezolutiei de NUP? (vezi toată discuția)
Sanctiuni? ContSters257745 ContSters257745 http://legeaz.net/noul-cod-procedura-penala-ncpp/art-5 Buna ziua! Imi poate spune cineva, va rog, unde as gasi \\"continuarea\\" alineatului 2) di Art 5 ... (vezi toată discuția)