Buna ziua.
M-am casatorit acum 3 ani in Canada si mariaju a fost un esec, am coabitat cu sotia 3 luni apoi ne-am despartit. Am incercat ca sa o contactez dar nu a fost de gasit.#-o
Casatoria nu am trasncris-o in Romania din mai multe motive, printre care principalul a fost financiar, e destul de greu ca sa fac rost de duplicatul certificatului de casatorie si sa umblu pe la ambasade. Si nici actiune de divort nu am intreprins din acelasi motiv.
Zilele trecute primesc mail de la o casa de avocatura prin care sunt anuntat ca asa zisa sotie din acte a compeltat acte de divort si la adresa mea scrie necunoscuta si ca singurul lucru cunoscut despre mine este adresa de email. Am inteles ca in Canada se poate divorta si daca unul ditre soti nu e de gasit.
Nu stiu daca voi primi vreo decizie pe mail ca a avut sau nu loc sentinta de divort.
Ce ma sfatuiti ca sa fac??
In cazul in care aflu ca divortul a avut loc, dar nu am acele acte (nici certificatl de casatorie nici pe cel de divort) am dreptul ca sa ma casatoresc in tara? pot avea probleme mai tarziu?
Am intrebat un avocat din Montreal si mi-a spus ca daca casatoria nu a fost transcrisa in Romania si are intre timp loc divortul nu mai e necesar ca sa transcriu casatoria+ divortul in Romania si ca pot ca sa ma casatoresc numai dupa ce a aparut si sentinta de divort.
Va multumesc.
Eu sunt de parere sa va obtineti sentinta de divort, in definitiv este dreptul dvs. dupa care pe baza certificatului de casatorie si al sentintei de divort definitive si apostilata recunoscuta de instanta sa va solicitati inscrierea pe marginea actului de nastere atat a casatoriei cat si a divortului. Nu se stie cand peste ani veti fii nevoit sa demonstrati aceasta casatorie in tara si veti avea atunci mai mult de alergat. Pe de alta parte este adevarat nefiind transcrisa casatoria nu are efect in Romania.