avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC

un asociat al unui srl are dreptul la concediu de ingrijire copil ? si daca da, in ce conditii ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:23, 2 Februarie 2015
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau student la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Ce venituri sunt luate în considerare în cazul asociaţilor unici?

Solutie:
În cazul asociaţilor unici, potrivit art. 55 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este considerată venit din salarii indemnizaţia lunară a asociatului unic, la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurări sociale.

Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.

3. Din cele de mai sus reiese:

- Daca aveti venituri numai din dividende nu puteti benficia de indemnizatie pentru CCC deoarece veniturile din dividende nu sunt asimilate veniturilor din salarii.
- Daca, in caliltate de asociat aveti venituri din salarii sau din indemnizatie lunara acestea sunt venituri care va permit sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.
asociatul are venituri salariale de la alta firma decat cea proprie.
va multumesc pentru raspuns.
1. Poate beneficia de CCC si indemnizatia aferenta in baza contractuui individual de munca (CIM) de la cealalta firma.

2. Pe timpul CCC poate sa pastreze calitatea de asociat deoarece dividendele nu sunt asimilate veniturilor din salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru crestere a copilului laura83 laura83 buna ziua, va rog daca puteti sa imi spuneti daca sotul meu poate beneficia de ccc in conditiile in care a lucrat 8 luni anterioare nasterii copilului si ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil md79 md79 Buna ziua, as vrea sa va adresez o intrebare: Am lucrat 15 ani cu carte de munca , am platit contributiile la stat in toti acesti 15 ani fara intrerupere iar ... (vezi toată discuția)
Administrator firma si indemnizatie ccc giacris giacris Stiu ca s-a tot discutat pe aceasta problema, insa nu sunt lamurita deloc. Un administrator care este si asociat la o societate comerciala si nu este angajat ... (vezi toată discuția)