X-(Buna ziua,
Am anumite nelamuriri in legatura cu o speta privitoare la un contract de credit pentru nevoi personale.
Concret, o persoana a incheiat cu un IFN un contract de credit pentru nevoi persoanale, de o anumita valoare.
Potrivit contractului, s-a angajat sa plateasca, pe langa suma imprumutata si dobanzi, care sunt egale cu debitul si penalitati de intarziere de 0,5 % /zi de intarziere.
In contract se stipuleaza de asemenea, ca penalitatile pot depasi debitul si se precizeaza, la alta rubrica ca toate clauzele au fost negociate cu debitorul iar a cesta a fost de acord cu ele. dupa "un timp rezonabil de gandire".
(Este de prisos sa spun ca nu a existat nici o negociere ci i s-a pusin fata contractul la semnat.)
De asemena, se mai precizeaza ca in caz de rambursare anticipata a creditului, debitorul are dreptul la o reducere "echitabila" de 30% din dobanda care ar trebui platita pentru intreg creditul.
Reciproca, in sensul ca si creditorul sa recalcileze dobanda la suma ramasa de plata sau sa o reduca la acelas procent, in cazul in care se declara cretitul scadent anticipat, nu este stipulata in contract.
Pentru garantarea creditului, debitorul a a semnat un Bilet la Ordin, "in alb", adica scriindu-si numai numele si semnand la rubrica tragator, avalist si la scadenta.
Dupa un an, datorita unor intarzieri la plata, creditul a a fost declarat scadent , contractul a fost reziliat si s-a trecut la executarea Biletului la Ordin , trecandu-se in acesta intreaga suma ramasa de plata, din contract ( credit+dobanzile in integralitatea lor+penalitati ) prin poprirea veniturilor salariale.
PRECIZARE.
Biletul la Ordin nu a fost investit cu formula executorie.
Intrebare:
Ce actiuni exista impotriva acestui contract care contine, dupa parerea mea clauza vadit abuzive.
Poate fi promovata o actiune in constatare care sa constate existenta acestor cauze, avnd in vedere ca acest contract este pus in executare silita (mai precis sumele din acesta ),
Se poate solicita instantei , pe calea unei actiuni intemeiata pe obligatia de a face , reducerea dobanzii la suma ramasa de plata?
Va multumesc.X-(X-(X-(