avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Interpretare lege 61/1991 - tulburarea linistii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Interpretare lege 61/1991 - tulburarea linistii

Buna ziua,

In imediata apropiere a blocului unde locuiesc, un club/discoteca tulbura linistea locatarilor cate 2-3 nopti pe saptamana cu bass/zgomot.
Suntem cateva zeci de apartamente cu aceasta problema (relativ noua, bloc nou).

Am gasit 2 articole in legea 61/1991 care ne-ar putea ajuta, dar imi par a fi facute astfel incat sa poata fi ocolite :(
Ma poate ajuta cineva cu un punct de vedere avizat cu privire la interpretarea lor?:

25) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;

respectiv

26) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;

Problema pe care o vad la articolul 25 este ca se refera doar la situatia in care tulburarea se face fara drept; un club cu autorizatie are dreptul de a a tulbura linistea sau dreptul se refera la muncitori care repara de exemplu o conducta ,interventie absolut necesara si urgenta etc?

Privind art 26 observ ca face referire la "orice persoana". Exprimarea vaga ma face sa cred ca se refera la orice persoana fizica, astfel incat articolul nu se poate aplica impotriva clubului ci mai degraba impotriva dj-ului. Asta ar explica stirile in care dj-ii sunt amendati dar mi se pare hilar.

Mi-ar fi de mare ajutor orice informatie/sfat care sa ne ajute sa scapam de acest incovenient fonic.
Zgomotul produs este forte puternic.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 10:13, 7 Februarie 2015
Orice entitate juridica are obligatia sa isi desfasoare activitatea respectand dispozitiile in vigoare
Problema esentiala de la care se poate incepe o discutie temeinica o constituie proba care dovdeste ca zgomotul produs este forte puternic,respectiv daca depaseste limita legal admisa
Aici incepe problema
Legea nr 61/91 reprezinta temeiul de drept al sanctiunilor aplicate de autoritati,respectiv politie
Dar...politia nu detine baza tehnica prin care sa sustina si sa probeze nivelul/numarul decibelilor zgomotului.
Decibelii se pot masura numai cu tehnica speciala=sonometre ,care intra in dotarea DSP
Exprimarea vaga ma face sa cred ca se refera la orice persoana fizica, astfel incat articolul nu se poate aplica impotriva clubului ci mai degraba impotriva dj-ului.

In cazul cluburilor amenda se aplica entitatii juridice =clubului si nu angajatilor acestuia
sodomark a scris:
Zgomotul produs este forte puternic.

Este bine ca va intereseaza legislatia, baza legala, amanuntele..., dar important si hotarator in actiunile dumneavoastra este ceea ce am citat: zgomotul ce va deranjeaza.
Asa ca atat dumneavoastra cat si vecinii dumneavoastra, sesizati politia, sesizati primaria, sesizati Directia de sanatate publica despre necazul pe care-l aveti si solicitati sa-i opreasca pe cei din club sa mai produca aceste zgomote.
Nu trebuie sa masurati dumneavoastra zgomotul, sa demonstrati, ori sa va faceti griji exista sau nu apartaura, exista metode, mijloace... Cu ceea ce au in dotare (aparate, urechi, ochi, simturi) reprezentantii institutiilor dde care am amintit vor verifica cele sesizate si in functie de constatari vor dispune masuri.
Asa ca nu mai interpretati legea, ci reclamati poluarea fonica la care sunteti supusi.

De indata ce va fi infiintata asociatia, vom initia toate demersurile posibile.
Dar este corecta interpretarea mea privind cele 2 articole?

Multumesc frumos
Sesizarea autoritatilor cu privire la poluare o poate face orice persoana, orice proprietar, locatar, chirias... si nu trebuie sa asteptati infiintarea asociatiei de proprietari.
In ce priveste interpretarea articolelor citate de dumneavoastra, repet ca nu are importanta pentru locatari interpretarea si nici macar cunoasterea acestei legi. In articolele 25 si 26 se spune ce se spune, dar nimeni nu este autorizat sa tulbure linistea publica, nimeni nu are dreptul sa creeze disconfort fonic celor din jur. Nu cred ca in autorizatia de functionare a vreunui agent economic sunt prevazute exceptii de la lege. Liniste trebuie sa avem tot timpul adica 24/24 ore, fara insa a fi interzise activitatile normale ale persoanelor fizice ori juridice, iar in intervalele orare mentionate in lege vin sa accentuieze, sa puncteze, faca si mai clar faptul ca in aceste intervale este si mai necesat decat in afara lor, sa nu se produca zgomote, unele specificate in articol.
Sigur ca nu putem reclama faptul ca la ora 23 ori 2 noaptea, are loc o coliziune intre doua autoturisme, trezind din somn cateva sute de locatari, ca si alte asemenea situatii neprevazute cand suntem deranjati sau speriati de zgomot. Dar sa induri un zgomot permanent sau regula, repetat seara de seara pentru ca localul din apropiere nu si-a antifonat peretii, s-a dotat cu statii si boxe ce produc un sunet peste cel decent, suficient sa se simta bine consumatorii... acestea nu pot fi indurate si acceptate. Am fost intr-un restaurant in Tg Mures aproape seasa de seara unde o formatie canta atat de placut ca puteai sa dansezi si in acelasi timp puteai sa discuti cu colegii de masa fara a striga. Cu siguranta acea muzica nu deranja locatarii din zona pentru ca din afara localului aproape ca nu se auzea. Dar am fost si-n localuri din alte zone ale tarii unde am lipit o bancnota pe fruntea sefului formatiei ca sa taca 20 de minute si sa pot conversa cu cei de la masa.

Asa ca, repet, dumneavoastra sesizati ce va deranjeaza iar cineva va constata si poate se va mai diminua zgomotul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda pentru tulburarea linistii publice andreiusalexxx andreiusalexxx pentru a primi amenda pt disturbarea linistii publice politia e obligata sa aibe un aparat de masurat decibelii?care e limita de decibeli pt a nu putea s imi ... (vezi toată discuția)
Tulburarea linistii locatarilor Costin Savescu Costin Savescu De foarte multi ani aud discutii si citesc despre tulburarea linistii locatarilor. Toata lumea face parada si cunoaste sau recunoaste (ma refer la politie ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru tulburarea linistii publice adiblondu adiblondu am luat o amenda de ziua mea la orele 18 din cauza la muzica de la politie se poate contesta si ce sanse sunt,si cind ai voie sa asculti cu stima adi... (vezi toată discuția)