avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Plata dobanzi invatamant-esalonare daca procesul e ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Plata dobanzi invatamant-esalonare daca procesul e pronuntat in dec.2014???

Avem castigat procesul pentru acordarea dobanzii legale pentru hot.judecat.ce au fost esalonate pe 5 ani. Pronuntarea hotararii aste in decembrie 2014. In legea bugetului pe 2015 apare ca se esaloneaza hotar judecat ,inclusiv procesele cu dobanzi -se specifica si pt dobanzi-pronuntate in per 01 ian 2015-31 ian 2015. In anii din urma nu stiu legislatia-era mentiunea asta cu dobanzile? Deci avand pronuntarea in dec 2014 putem acorda o data toata dobanda ,fara esalonarea acesteia?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:35, 6 Februarie 2015
Mecanismul de esalonare a platilor este instituit prin OUG 103/2013 si nu poate deroga de la prevederile acesteia. Plata se face in felul urmator:

Art. 21
(1) Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie–31 decembrie 2014, se va realiza astfel:
a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu
Multumesc mult pentru raspuns. Atunci de ce a fost nevoie ca in legea bugetului pe 2015 sa se specifice ca se esaloneaza inclusiv dobanzile? Daca in legea specificata de dumneavoastra nu se specifica nimic de dobanzi ,atunci nu ar fi normal sa se acorde intr-o singura transa? Dobanzile le primim tocmai pentru ca au fost esalonate drepturile din h.j. ! Si acum sa esalonam dobanzile?
Dobanzile sunt drepturi de natura salariala ??
Dobanzile nu sunt drepturi de natura salariala. Prejudiciul suferit de creditor (angajat) presupune atat pierderea efectiv suferita de creditor (damnum emergens) - pentru care se acorda daune compensatorii, cat si beneficiul nerealizat (lucrum cessans) - pentru care se acorda daune moratorii. Legislatia anterioara in materia restituirii nu a fost inteleasa pe deplin de catre toate instantele ceea ce a facut ca practica sa fie neunitara. Astfel, nu toate inst. considerau ca trebuie acordate si daunele moratorii, cele compensatorii fiind deja stabilite de lege (actualizarea cu rata inflatiei) si, in consecinta, neacordate. In urma unei decizii a ICCJ pentru unificarea practicii judiciare, legiuitorul a introdus modificarea in legea de restituire si a dispus esalonarea inclusiv a dobanzilor.
Da,dar a dispus aceasta esalonare incepand cu procesele pronuntate din 1 ian 2015. Deci daca am hotararea pt acordarea dobanzilor pronuntata in 2014 pot acorda neesalonat dobanzile ?

Alte discuții în legătură

Interpretarea articol din lege Ilinca1958 Ilinca1958 Buna ziua, Va rog tare mult sa ma lamuriti in ceea ce priveste modul de interpretare a urmatorului articol din OUG 83/20014 [i][b]Art. 34. - (1) Plata ... (vezi toată discuția)
Interpretare art.34 din hg 83/2014 Ikymar Ikymar (1) Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului ... (vezi toată discuția)
Drept salarial - ce suma de bani i se va plăti ? oanaportar oanaportar Bună dimineața ! Vă rugăm să ne ajutați cu un sfat în legătură cu următoarea situație: - va trebui să punem în executare o hotărâre ... (vezi toată discuția)