Lucrez ca programator ca si majoritatea din Romania cu contract de munca (salar minim) + pfa (restul salariului care reprezinta cea mai mare parte din el), una din firme are sediul in Ro cealalta in strainatate, iar verbal a fost o intelegere ca salariul meu va fi impartit lunar intre cele doua firme astfel incat firma sa nu plateasca impozit mare la statul roman.
De curand angajatorul meu s-a gandit sa ma concedieze (abuziv) pentru ca au fost niste discutii legate de niste ore suplimentare neplatite corespunzator + mi-am permis sa imi iau o perioada mai mare de concediu (26 zile) toate consecutiv si am amenintat ca am sa ii raportez la ITM iar ca sa scape de durerile de cap mi-au dat vestea la sfarsitul lui noiembrie 2014 (doar verbal) ca voi fi concediat (ei o numesc restructurare). Bineinteles ca am fost rugat sa plec dar nu am acceptat, drept urmare in ianuarie am primit notificarea oficiala pe PFA prin care ei inceteaza contractul cu mine si isi limiteaza costurile la minimul specificat in contract (10 ore pe luna).
Avocatii lor mi-au ras in nas cand le-am spus ca este ilegal si incalca un agreement pe care il avem si ca oricum pe contractul de munca nu au cum sa ma dea afara ca nu exista temei legal, totul a fost bine, am lucrat mai mult decat trebuia, mi-am facut treaba mereu si am fost cel mai bun din echipa. Au spus ca am dreptate si ca acel contract de munca ramane valid daca mai doresc sa lucrez 40 de ore pe sapt pe acel salar minim mizer.
Luna ianuarie am fost in concediu toata luna pentru ca am strans multe zile libere legale de-a lungul anilor lucrati in firma iar acum angajatorul nu mai doreste sa ma plateasca pentru aceasta perioada decat pe contractul de munca (salariul minim). Ei legal au spus sa nu sunt obligati pe PFA sa imi plateasca concediul desi mereu asa au facut avand in vedere ca exista intelegerea verbala ca salariul meu este reprezentat din contractul de munca pe perioada nedeterminata + PFA.
Data fiind situatia de fata va intreb daca este legala aceasta "miscare" si cum pot sa fac incat sa-mi primesc salariul corect pentru ianuarie + daca pot face ceva impotriva acestei concedieri abuzive?
Are rost sa angajez un avocat si sa ii dam in judecata, pot castiga despagubiri sau cel putin dreptul meu salarial corect?
Scopul acestui Forum nu este trimiterea directa la specialisti in domeniu , ci de a-i oferi utilizatorilor sfaturi, idei , pareri cu privire la solutionarea problemei cu care se confrunta.
====
1. ITM-ul nu are nicio legatura cu contractele de prestari servicii care sunt supuse legislatiei muncii.
2. Un PFA nu poate avea concediu de odihna , in baza unui astfel de contract.
Pentru PFA am primit notificare de incetare (un fel de preaviz de 60 de zile) in care ei isi pot limita presupusele taskuri pe care mi le dau la un minim de 10 ore. Aces preaviz se termina in martie.
Pentru contractul de munca inregistrat la ITM nu am primit inca notificare si nici nu cred ca voi primi pentru ca dupa cum am zis legal nu exista motiv legal, am fost cel mai bun dintre colegi, exista altii mult mai neproductivi, altii care lucreaza maxim 50 de ore pe luna in timp ce eu lucram 210, etc. Firma nu are probleme financiare pentru ca in 2 decembrie s-a angajat un alt coleg (probabil care care ar trebui sa imi ia locul).
Ei au zis ca e restructurare, au mai dat afara inca 4 colegi odata cu mine, intradevar fiecare avea motiv, cei mai slabi, cei a caror post s-a desfintat, etc.
Problema grava este ca nu-mi pot permite sa astept luni de zile si sa lucrez pe un salar mizer (avand in vedere ca grosul era pe PFA) si pe asta mizeaza ei acum, ca odata ce mi-au taiat la minim PFAul eu voi renunta dupa martie.
Mie nu mi se pare legala deloc si de aceea trag cu dintii sa imi obtin drepturile. S-au purtat unele negocieri, mi s-a oferit "posibilitatea" sa mai vin la munca 2 luni de zile pe salarul corect + salariul platit pe ianuarie cel corect dar inainte sa revin la munca mi-au trimis un act pe care trebuia sa il semnez in care renuntam la toate drepturile mele, sa povestesc despre ce s-a intamplat sa mai sesizez vreo autoritate legata de ce s-a intamplat, un contract de genul taci si inghite etc..in concluzie odata plecat nu mai aveam ce sa le fac si daca incercam atunci se putea intoarce roata impotriva mea.
Nu, este un contract destul de simplu, pe perioada nedeterminata, in care era doar clauza celor 60 de zile de preaviz de ambele parti si ca in caz de neintelegeri intai se va discuta si abia apoi se ajunge in instanta.
Concediere abuziva
iulia1991
Buna ziua.
Am si eu urmatoarea problema: am lucrat un an jumate la o cafenea. In data de 27.03 am vb cu patronii sa mi dea 2 saptamani, restul din concediul ... (vezi toată discuția)