avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract de vanzare-cumparare

Am o problema la firma cu 2 antecontracte. Cand s-au incheiat la notar la dosar s-a depus un Cf mai vechi deoarece constructorul cu 2 sapt inainte a cerut comasarea celor 2 terenuri. A depus la dosar si cererile de comasare in care se precizeaza ca nr. topo si nr Cf se vor schimba, insa notarul nu a cuprins aceste documente in antecontract. Termenele scadente au fot in aprilie si mai cand construtorul trebuia sa inapoieze banii sau se intabulau apartam pe firma noastra, existand si penalitati. Am fost sa notez antecontractele insa mi-a respins cererea, pe motiv ca nu exista un act aditional care sa prevada nr noi de CF si topo. Notarul a trimis instiintare constructorului, insa acesta a rasp prin nota scrisa ca nu doreste sa depuna Cf nou si ca ii lezam imaginea. Am putea renunta la antecomtr deoarece am trecut clauza de pact comis IV, insa constructorul nu are bani. Am gasit client pt apartam, dar nu putem vinde...nu avem CF in regula.
Ce pot face?
Cum o rezolv?
Cel mai recent răspuns: Amza Monica , Avocat 12:57, 12 Iunie 2009
Puteti verifica printr-un Extras de CF pentru Informare care este noul nr de CF plus nr.castrale. Astfel veti solicita un extras de CF dupa nr vechi si in acesta ar trebui sa va spuna in ce numar cadastral si CF s-au transformat in urma comasarii.
In mod normal , e vina notarului ca nu v-a sfatuit sa asteptati cateva zile sau o saptamana sa iasa intabularea actului de comasare, ca sa nu mai zic ca putea trece niste clauze speciale prin care il obliga pe constructor la incheierea unui act aditional la antecontract dupa inscrierea actului de comasare. Ma rog, astea erau niste posibilitati din punct de vedere juridic care poate v-ar fi ajutat in acest moment. Poate constuctorul nu are bani sa plateasca ca e criza, dar nu uitati ca acel antecontract daca este autentificat de notar reprezinta titlu executoriu si puteti sa il puneti in executare.... Nu stiu daca acest lucru i-ar placea bancii finantatoare si constructorului....si asta conteaza foarte mult la o negociere pentru ca aveti un as in mana.
Nu uitati ca aveti un drept de creanta pe care il puteti exercita asupra constructorului iar daca nu are bani , poate are bunuri de executat . Daca constructorul a obtinut finantare pentru ridicarea ansamblului rezidential de la o institutie financiara, si terenurile sunt ipotecate , acest lucru il vedeti tot din Extrasul de CF. In acest ultim caz, va sfatuiesc sa vorbiti si cu ofiterul care se ocupa de acest credit si sa ii exlpuneti problema precum si faptul ca daca nu exista o rezolvare in favoarea d-voastra , veti apela la un avocat si veti incepe sa faceti toate demersurile juridice in acest sens.;)
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
Amza Monica, Avocat
Va multumesc pt raspuns.
Am fost la cartea funciara imediat dupa respingerea notarii, am nr noi de cf si topo, insa fara actul aditional semnat de ambele parti nu se poate modifica antecontractul. Eu stiu ca e culpa notarului, putea face acele precizari si ar fi fost acum ok. Prin executor judecatoresc am inceput procedura deja, am trimis si in instanta cazul.
Sa vedem ce se rezolva. Ceea ce m-a deranjat este ca si in momentul actual notarul sustine ca e vina noastra, desi el stia atunci de comasare si a zis ca nu reprezinta nici o problema. De ce a acceptat un cf vechi de 3 luni la dosar???Doar asta e sarcina lui, nu a noastra.
Daca spuneti ca deja ati intentaT un litigiu, puteti nota acel litigiu in CF-ul nou atata timp cat litigiul poarta asupra imobilului si in certificatul de grefa se face aceasta mentiune. Din pacate, faptul ca este vina notarului nu va aduce nici un beneficiu. Asta e motivul pentru care , din pacate, in Romania, e indicat la orice fel de tranzactie sa fie angajat un consilier/avocat. Va sfatuiesc macar de acum inainte sa apelati si la serviciile unui avocat pentru finalizarea vanzarii. BAFTA!;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara titlu gabriel13 gabriel13 locuiesc in casa sotului avuta de la bunica lui .nu avem niciun act ptr.ca in TITLU DE PROPRIETATE nu este trecuta casa cu gradina doar terenurile extravilane ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare inscris in cf boancamaria boancamaria buna ziua va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: am cumparat un apartament dar antecontractul de vanzare cumparare nu e autentificat notarial as dori ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren fara carte funciara tulvan zina tulvan zina Am urmatoarea problema:sunt propietara unui teren mostenit de la parintii,terenul este obtinut de acestia prin legea 10 ,detin titlu de propietae dar nu s-a ... (vezi toată discuția)