avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca neinregistrat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca neinregistrat

buna-ziua,
am si eu o intrebare,daca ma puteti ajuta cu un raspuns v-as fi recunoscatoare.
firma unde lucrez de 6 ani de zile tot evita sa imi dea si mie o copie de pe contractul de munca(contract pe care l-am semnat si eu si angajatorul acum cativa ani).acum cca 2 ani a, descoperit ca imi schimbasera salariul pe contract fara sa ma anunte si au redus si orele de munca..am amenintat cu demisia si dupa discutii mi-au facut un contract nou de munca,pe o alta locatie ,o alta filiala a firmei.cu salariul corect,etc.
au mai trecut 2 ani de atunci si mi-a trecut prin cap asa de curiozitate sa cer si eu o dovada ca acel contract a fost inregistrat,etc.toti dau din umeri si ma amana.cred ca iar au facut modificari.si stiu ca asta nu e tocami legal.
de asemenea,am cerut o adeverinta pentru medicul de familie si mi s -a dat una falsa!(dr de familie a zis ca se uita in obrazul meu si nu o trimite mai departe la investigatii...).
vreau sa ii demasc in cazul in care se joaca cu anii mei de munca.
am incercat sa intru pe CNAS portal siui sa vad daca sunt asigurata dar serviciul online nu mai functioneaza pe pagina..stiu ca am primit de la dvs un email in urma cu ceva timp prin care spuneati ca acum putem verifica si online daca suntem angajati legal.a trecut ceva vreme de atunci si nu mai gasesc emailul.
aveti vreo sugestie?
cunoasteti vreo pagina a ITM online unde ma pot verifica?
va multumesc.Corina
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:34, 4 Februarie 2015
solicitati in scris acest lucru la ITM
1. Cand ati incheiat c.i.m. ?

2. Incepand cu data de 01.01.2011 nu se mai inregistreaza la inspectoratele teritoriale de munca, contracte individuale de munca si nu se mai depun acte privind executarea, modificarea, suspendarea si incetarea acestora. Acestea se transmit in format electronic, in registrul general de evidenta a salariatilor, conform HG nr.500/2011, modificata si completata.

3. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul
acum 2 ani am incheiat c.i.m.
mi s -a dat atunci si mie o copie.desi stiam ca se face in 2 variante identice,una ramamand la angajat.
ideea e ca ei au mai facut asta si altor angajati(de pilda dupa 5 ani de munca la ei,cateva persoane s-au trezit ca nu aveau deloc contract de munca)..nu au putut face nimic.si-au dat demisia si cam atat.
dar cu totii lucram pentru anii aia de vechime ..inclusiv eu.mi se pare inuman sa muncesti zilnic un program haotic si la final de an sa nu ai o dovada ca esti angajata.
sa iti schimbe salariul si incadrarea de munca dupa bunul plac..si eu am ramas cu o adeverinta falsa pentru un medic de familie.
ultima data cand am cerut o copie de pe contract mi-au dat una necompletata.fara nicio semnatura ,nimic.
imi rad in fata.
Daca angajatorul are dovada ca v-a inmanat un exemplar de pe c.i.m. , atunci ITM-ul nu are cum sa-l sanctioneze pentru asa ceva.

Puteti proceda altfel : Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Mi s-a solicitat de la banca, printre alte acte de credit, un extras REVISAL . Firma mi-a dat REGIS spunandu-mi ca nu e legal sa prezint la banca REVISAL(si ca s-ar fi interesat la banca si e bine REGIS).
-Este interzis sa obtin REVISAL?
-E ilegal ?
-Care poate fi motivul pentru care o firma nu doreste sa puna la dispozitie un extras Revisal ?
(mentionez ca a doua oara am facut solicitarea in scris, rog insotiti explicatiile dvs si cu nr. prevederilor legale/an etc dar tot REGIS am primit )
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
Cornelissa, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrebare maria2777 maria2777 am cerut o copie dupa contractul individual de munca de la angajator .Intrebare: contractul trebuie sa aiba nr in registrul general de evidenta a salariatilor ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca cozmin_21 cozmin_21 As dori si eu sa stiu daca imi pot vedea cartea de munca online ,si unde anume ar trebui sa ma uit.Multumesc (vezi toată discuția)
Cum aflu daca sunt angajat cu forme legale alphinista alphinista Sunt angajată a unei firme de alimentație publică cel putin asa vreau sa cred:-) lucrez in aceasta firma de 2luni patronul ne spune ca nea facut contractrle ... (vezi toată discuția)